Vojtova metoda

1132
15.8.06 16:49

Vojtova metoda

Ahoj,

mám 4m chlapečka předčasně narozeného (ve 35tt), cvičíme Vojtu. Je to cvik na zádech, palcem jedné ruky se mačká bod pod prsní bradavkou, druhou rukou se drží hlavička. Problém je, že Filípek se u cvičení začal propínat a ja nevím, jak ho udržet „přibitého“ k podložce. Rehabka nám poradila, ať mu nechám nohy volně - tj. zadeček na hraně stolu - ale on se zvládne propnout i v tomto případě. Nemáte někdo jinou radu? Naše rehabka je totiž tak trochu neschopná, proto hledám radu jinde.

Děkuji
Pavlína

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6954
15.8.06 17:12

Pavlino , tento cvik jsem cvičila tak, že malá ležela celá na kraji stolu, já jí jednou rukou otáčela hlavičku směrem k sobě a lehce protahovala a dlaň jsem měla celou položenou tak, aby hrana dlaně byla v oblasti toho bodu, který se mačká na hrudníku. Takže jsem ji jednak dost zvládla korigovat tou dlaní a když nestačilo, zvedla jsem nohu a kolenem jí fixovala pánev. Docela akrobacie, ale je to cvik… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
15.8.06 19:17

Přesně tenhle samej cvik cičíme a malej se strašně mele a vždycky se mě vysmekne, no je to docela věqda, taky nevím jak na to, celý tělíčko by měl mít volný, nikde ho nesmí nic tlačit, překážet, tak nevím jak ho chytit…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6954
15.8.06 19:27

Popilio a vaší rehabce to jde bez problémů? My jsme s tím teda potíže neměly, fakt to šlo dobře… Lehká fixace kolenem byla nutná opravdu zřídka… Ale taky jsme cvičily asi 6 let… Ze začátku to občas taky byl zážitek. :roll: Ale pro mě byly horší jiné polohy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
15.8.06 20:23

A kam chodite na rehabilitaci? Zkus rehabku zmenit.
A v tomhle cviku zkus proste dat celou dlan te ruky, ktera zrovna drzi bod na hrudnicek ditete a palec je stale stejne, jak ho mas mit, jen malinko jinak natoceny.

Nebo zacni cvik s nozickama z podlozky a jen stimuluj hrudni zonu palcem, jak mas a teprve pak zkus hlavicku mimca povidanim prilakat do otoceni k sobe a pomalinku pridrzet otocenou k sobe a zas pustit, az se zacne vzekat a postupne prodluzuj drzeni hlavicky a srovnavej, jak ma byt.

Jinak tohle je fakt jeste nejlehci cvik. Ale zas pravda, ze se dite malo fixuje a ma moznost zdrhat.

Jeste vim, jak by se dala poloha udrzet, ale fakt nejsem schopna popsat to.
Zkusim to. Stojis z boku ditete . Dejme tomu, ze stojis z miminkova prave strany.
1, uplne otocis hlavicku k sobe a svym levym predloktim fixujes pres hlavicku a muzes pridrzovat i za levy bok miminka dlani leve ruky. Predlokti proste vede od hlavicky nebo pres ousko az dlani na bok vlevo.
2, prava ruka muze normalne, jak jsi zvykla stimulovat zonu v pravo nebo prave poloz celou pravou dlan na hrudnicek a palcem zase stimuluj zonu v pravo.

Ale tezko rict, kdyz to je lepsi ukazat. Zavolej tve rehabce, ze tomu nerozumis a nenech se vyhodit dokud nerekne, ze cvicis dobre.
Jak casto tam chodis a kolikrat jsi tam byla.
No a nebo rychle k nekomu jinemu.
V Praze bych ti i poradila, ale jinak nevim.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1132
15.8.06 21:15

Díky za reakce.
Jsem z Brna, chodíme na Obilňák - tam jsem rodila, jsou tam specializovaní na předčasně narozené.
Cvičila jsem už se starší dcerou - až od 13m, cvik byl podstatně složitější a zvládly jsme to v pohodě, ale to jsme měly fakt dobrou rehabku. K té teď chodit nemůžeme - specializuje se na větší děti. Je mi jasné, že je to o přístupu - ta současná rhb vždycky řekne, že cvičíme dobře a konec. Je fakt, že propínat se začal teprve před 14ti dny a na to mi poradila právě ty nohy ve vzduchu, ale podle mě to nefunguje nebo dělám něco blbě. Jo a cvičíme od půlky června, takže 2 měsíce.
Zkusím vaše tipy, snad něco zabere. Uvažuju teda i o změně rhb v rámci nemocnice.

Pavlína

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1132
15.8.06 21:17

Aladina - ještě ses ptala, kolikrát jsem tam byla - chodíme tam co 2-3 týdny.

P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
siloenka
15.8.06 22:12

Tak nevim,jestli ti nejak pomuzu,ale rada bych. Danysek cviceni vzdycky proplakal, presneji receno prorval, byl z toho cely fialovy a desne zpoceny. Jedna rehabka mi rekla,je to tak spravne, druha, ze by se nemel tolik rozcilovat. A tak jsem to zacala resit obcas dudlikem, nevim,jestli to bylo spravne, ale aspon se trochu uklidnil a ty cviky s nim konecne sly cvicit, taky nam zabralo zpivani, povidani, delani ruznych obliceju. Tu fixaci kolenem delala rehabka takze si s nim poradila i bez dudliku a bez obliceju :o)

preju vam,aby vam vojta zabral alespon tak jako nam :o))..(tzn.hodne rychle a hodne dobre :o))

• Citovat
  • Upravit
1132
15.8.06 22:17

Ahoj,

povidani a xichtiky taky provozuju - obcas to zabere, to je pak cviceni v pohode, ale nekdy nee. To pak cele cviceni prorve a propina se :(. Dudlik nema, zatim se mi ho nepodarilo vnutit.

P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6954
16.8.06 08:14

Pavlino , tak bych trvala na tom, aby mi to s propínajícím se dítětem předvedla rehabka. Mě malá taky hodně řvala, ale nějak jsem se naučila tohle moc nevnímat a reagovat pouze na nezvyklý pláč. Podstatné bylo, aby dělala, co má, což dělala.

Jinak v Praze bych i mohla doporučit skvělou rehabku, Vojtu tady učí, dělají kurzy pro rehabky. Ta cvičí tak, že když jsem ji viděla poprvé, ani mi nepřišlo, že cvičí. A Karolíně taky ne, řvala u ní podstatně nejmíň, občas vůbec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
551
16.8.06 11:54

Ahoj Pavlíno, jsme taky z Brna, rodila jsem na Obilňáku kam jsme i chodily do rizikové poradny, teď na rehabku chdíme do Bílého domu a na Obilňák jen na kontroly, cvičíme teprv měsíc, posilujeme ručičky a ten cvik výše popsaný, chodíme k pí Pololáníkové, je moc hodná a když nám ten cvik ukazovala, šlo to bez problémů, ale doma po nějaké době taky začal dělat problémy, jdeme tam příští týden, tak snad nám poradí…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1132
16.8.06 12:20

Popilio - muzu se zeptat, jakym zpusobem jste se dostali z Obilnaku do Bileho domu? Nebo jste nikdy nechodili cvicit na Obilnak? Diky.

P.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
16.8.06 14:28

Jinak dudliky a ksichtiky se moc nemaji. kdyz dite cvici, tak cvici. A na cviceni se da castecne zvyknout a kdyz deti vidi, ze to neni takova traga a zas to brzo skonci, casem zas tak nervou. Plac se proste musi vydrzet.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
siloenka
16.8.06 15:07

aladina: no, je to asi otazka nazoru, meli jsme dve rehabky, jedna si vubec nevsimala, ze maly krici,a cvicila dal, ale to byl maly jeste hodne maly,takze ho slo zvladnout. kdyz uz byl vetsi a chodili jsme ke druhe, tak ta by udelala snad vsechno proto, aby neplakal.Davala mu hracky, dudlik, mluvila na neho…Byla zastancem toho, ze dite musi byt klidne a v poho, aby se s nim mohlo civicit. je pravda, ze kdyz rval, tak ho proste neslo dat do te spravne polohy. Dokonce, kdyz jsem ji rekla, ze doma pri tom cviceni krici neustale, tak mi rekla, at s vojtou proste skoncime, ze to nema cenu kdyz krici. Tak mi to pripada, ze mnohdy ani ty rehabky nemaji v tom moc jasno, natoz my mamky :O(

• Citovat
  • Upravit
6954
16.8.06 15:20

siloenko , kdyby se Vojta neměl cvičit se řvoucíma dětma, asi bychom necvičily nikdy… Tam spíš jde o to, rozlišit, kdy dítě řve nestandardně, jinak než jindy. Mě řvala dcera pořád, viděl ji i mladý Vojta a nepadlo ani slovo o tom, že to tak nemůže být, pokud to má fungovat. Já jsem zase naopak ještě pomalu neviděla dítě, které je u toho zticha. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí