Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj Pavlinko,
my prvně chodily jen na obilňák na kontroly, ale asi až od 3m, tam nám poradily, že máme nosit do klubíčka a uvidíme za měsíc, během toho měsíce manžel v práci potkal paní Pololáníkovou a ta nás pozvala k sobě, tak jsme šli jednou, ukázala nějaký cviky na posílení a uvědomení ručiček a po pár dnech šli na kontrolu na Obilňák, kde jsme řekli, že jsme byli v Bílým domě, paní Pololáníkovou znali, většinu z nich učila, nevadilo jim to, byli spíš rádí, že mají konečně zase pomoc (byla dlouho nemocná), na kontrolu nás pozvali až v listopadu, do té doby budeme chdit na rehabky k ní.
Jestli chceš, můžu ji zkusit zavolat a zetat se ji, nebo ti dát na ni kontakt, na Obilňáku ti za to hlavu neutrhnou ![]()
Mila Siloenko, asi nejde o vec nazoru. Ja sama s detma cvicim Vojtovu metodu a dite ma cvicit a pokud mozno se nema od cviceni dvadet pozornost. Pokud se chces zeptat na mistech nejduveryhodnejsich, zavolej do centra reflexni lokomoce v Olomouci a zeptej se tam. Ta rehabilitacka, ktera vase ditko cvicila jako starsi uz ani moc vojtu cvicit nechtela a proto si s ditkem klido povidala. Ono jde taky o to, jak vyhodnoti ona situaci. Jestli to cviceni zvladnes, stav ditete a jestli mu vubec pomuzes nebo stejne doma nakonec kvuli placi moc cvicit nebudes a tak volila treba jine cviky. A pokud se dite nedrzi v poloze a nemackaji zony, ale nejak posiluje, uz to neni vojtova metoda. Taky je pochybne, kdyz rehabilitacce nikdy deti nebreci.
Ale vojtova metoda jde cvicit skoro s kazdym, jen si nekdo dele zvyka a deti to s maminkama umi. Ale nechci to tak rozvadet.
Zase se mi rozproudila krev.
Jo znala jsem cloveka, kteremu deti az tak moc neplakaly. Ale presto plakaly a taky slo o klidny pristup fyzioterapeutky, umela to vysvetlit rodicum tak, ze chapali dulezitost cviceni a tahle prace ji byla vic nez konickem. Tim nechci tvrdit, ze jini to delaji spatne. Ale proste jsem nikdy nevidela dite nebrecet a to nejen mnou cvicene dite.
Popilio, posli mi prosim ten kontakt - bud SZ nebo na email pavlina@fi.muni.cz. Diky moc.
P.
Ahoj,
diky moc za vsechny rady. Zkousela jsem dat celou dlan ruky na hrudnicek, coz skutecne pomohlo, dokonce je Filipek u cviceni klidnejsi, akorat mi neni moc jasne toto: tou rukou, jejiz palec je pod bradavkou jeste pridrzuju i rucicku na stejne strane a tahnu raminko dolu. Kdyz mam ale dlan na hrudnicku, rucka je ted vlastne volna - je to tak ok nebo jsem neco blbe pochopila?
Jinak rehabku jsem se rozhodla vymenit, uz na tom pracuju
.
K tomu placi u cviceni - kdyz jsem cvicila se starsi dcerou, ze zacatku plakala hodne, ale casem, kdyz asi pochopila, ze se ji nic zleho nedeje, zklidnila se a plakat prestala uplne. Pritom na cviceni reagovala dobre - byly videt spravne reakce pri cviceni i chvilku po nem. Cvicily jsme pouhych 6 tydnu a hodne ji to pomohlo. Takze si myslim, ze i kdyz dite neplace, je cviceni ucinne.
Mejte se vsechny moc fajn a preju pekny vikend
Pavlina
Pavlino , já jsem ručičku nikdy nedržela, vždy byla volná… Ono by mimčo v podstatě mělo dávat při tomto cviku mimo jiné ručičky k sobě, když bys ji držela, tohle neproběhne… My jsme cvičili celkem u 3 rehabek a žádná v této poloze nedržela ručku ani ramínko… V podstatě by se ramínko mohlo lehce tlačit dolů, ale to spíš na té druhé straně… Nikdy jsem to ale nezkoušela, stačilo stimulovat hrudní zónu a lehce otáčet a protahovat hlavu a malá cvičila jedna báseň… Je fajn, že vám to jde líp…
![]()
tak jsem poslala odpoved a kdyz koukam, jestli neco nepribilo, koukam, ze ta moje tu chybi.
Pavli- ruka ktera drzi hrudnicek, drzi jen hrudnicek a zonu pod bradavkou. Ramino bliz k tobe se sice taky muze pridrzovat, ale to nedelej.
Raminko se muze pridrzet i u te ruky, co je dal od tebe. Ale to jsem myslela, kdybys fixovala otocenou hlavicku predloktim a ruka by dosahla az na raminko nebo na hrudnicek z te strany dal od tebe. Tak se tam da miminko pridrzet.
Sajso- rucicky dite pri cviceni muze spojit, jak bysme tomu taky mohli zabranit a proc taky. Ale neni to vysledkem ani cilem cviceni.
Kdyby se nechaly projit vsechny faze RO - reflexniho otaceni, otoci se miminko na bok a skonci v klece na ctyrech.
Kdyz se necha projit tato prvni faze, da miminko ruku, co je dal od tebe do svicnu a otevre dlan a tu u tebe necha mirne natazenou a otoci dlani nahoru. U obou se sleduje hlavne stazeni raminka.
Jinak s tebou ve vsem, cos napsala, souhlasim.
Ale spojit ruce dite nema. Maximalne vase ditko nespojovalo rucicky a rehabilitacka to chtela videt, ze kdyz budete cvicit, zacne vase mimco ruce spojovat. Ale ne behem cviceni.
Tak ja nevim - mi to 2 rehabky vysvetlovaly tak, ze palec je pod bradavkou a ta stejna ruka pridrzuje rucicku kolem zapesti na podlozce a zbyvajici prsty se opiraji o podlozku. Druha ruka drzi hlavicku a nataci ji bradickou sikmo k bradavce. Reakce ma byt videt na nozkach - zdvihani - a na druhe ruce - zohnuti rucky a rozevreni dlane.
P.
Ahoj Pavli, to je proste nesmysl , radit pres net. Bud to delej tak, jak ti ukazovali a vyckej rady nove fyzioterapeutky.
Nebo nevim, jak jsi pochopila, ze mas fixovat pres hrudnicek. Myslim, ze jsem to popsala dobre.
Ruka miminka, ktera je u tebe bliz se pridrzovat nemusi. Muze a nemusi.Je to jedna z moznosti, jak mimco lepe pridrzet na podlozce, aby neutikalo. Ale neni to nutnost. Rucicka se pridrzet i tim, ze ji das diteti podel tela a miminko blizko k sobe a malinko se o dite opres - o tu ruku a tim ji pridrzis taky. Ale fakt ti v tom nechci delat zmatky.
Zkus vyuziit jen te dlane na brisku a mackej zonu, jak to umis a drzi dite, jjak ho drzis. S tim, ze uz ti prsty nezbydou na pridrzeni rucicky. Nebo to delej, jak umis.
Miminko ma samozrejme zvednout i nozicky. Jak jinak by se taky otocilo na brisko. To je jedno, co te uci tva fyzioterapeutka sledovat, hlavne ze vis, co mas sledovat za reakce.
Tak jo, myslim, ze jsem to pochopila spravne
. Mne jen bylo divne, ze tu nekdo psal, ze se ta rucicka drzet nema - pokud muze a nemusi, prip. se da fixovat telem, tak pak to chapu.
Jasne, ze pockam na novou rehabku, ale prislo mi docela zajimave sledovat, jak jsou na to ruzne metody.
P.
Ahojky,
jen jsem vám chtěla napsat, že jsme dneska byli u nové fyzioterapeutky (ke které jsem se dostala díky Popilio, za což jsem jí neskutečně vděčná) - a ta paní je skutečně úžasná. Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí, se vším mi poradila, jsem fakt nadšená ![]()
P.
Cvičila jsem s oběma mýma dětma a u každého jsem měla jiného fyzioterapeuta. U prvního to byl mladý kluk, který sotva vyšel z kurzu a bylo to znát. Sám si něvěděl kolikrát rady a cvičili jsme špatně. U druhého syna jsem chodila v Olomouci do RL centra k hodně zkušené terapeutce a bylo to naprosto o něčem jiném. Říkala mi, že na každou polohu existuje asi 30 variací a je na zkušeném terapeutovi, aby vybral, co u dítěte nejlépe funguje, navíc ony si potvůrky zvykají(hlavně inteligentní děti), takže co ze začátku funguje, za čas už nemusí a je třeba to změnit.Takže nejdůležitější je opravdu zkušený fyzioterapeut, jinak by cvičení mohlo spíš ublížit než pomoci. Propínat se prostě nesmí, to je lepší necvičit, jinak se mu fixuje patologie. Jinak cvik na zádech, který vypadá nejjednodušeji, je ve skutečnosti prý nejtěžší, právě proto, že se dítě dá málo zafixovat. Polohy na boku a na zádech jsou často hodně krkolomné, ale mimčo nemá moc možností utéct, tak méně hrozí, že bude cvičit špatně. Přeju hodně štěstí.
Já taky cvičím s malou.nechtěla ani po třetím měsíci zvedat hlavičku a ležela celá jakoby nakřivo.Začátky byly krušné neobešlo se to bez pláče.Cvičily jsme čtyřikrát denně.Ted je Anetce pět a pul měsíce a delá pokroky pase koníčky otáčí se na bříško.Ted cvičíme jen dvakrát tři cviky vždy po minutě a už se nám to i trochu líbí