Zpátky do práce = ošidit miminko?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
253
2.3.06 13:12

Zpátky do práce = ošidit miminko?

Maminky, prosím poraďte, napište svůj názor.
Dostala jsem nabídku vrátit se zpět do zaměstnání na částečný úvazek (o tom jsem vůbec neuvažovala, neboť jsem si tuto možnost považovala za nereálnou, přišlo mi jediné možné vrátit se po 3 letech či později na úvazek plný) - nejspíš 3 půldny v týdnu. Takže první reakce - peníze by se rozhodně hodily, uvažuji o tom, ale nejdříve v 1 roce miminka, dřív určitě ne. Hlídání bych měla zajištěné přes babičku. Pak je samozřejmě důležité, jestli to miminko vůbec bude snášet, ale to se uvidí až když ta situace nastane. No a teď mě tak napadá, neošidím já to svoje miminko? Vždyť by to znamenalo být 3× v týdnu 6! hodin pryč. Prostě nevím - stojí mi ty peníze za to? Ten čas být s miminkem už nebudu moc vrátit, to je jasný, uteče to. Tak mi prosím napište - svoje zkušenosti a rady. Rozhodnout bych se měla co nejdřív. :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Missorka
2.3.06 13:40

Fran,

jsou názory pro i proti, budiu ti psát maminy co pracují a mají malé děti, napíšou ti i ty, které by od dětí do práce nešly. Oboje má svoje klady a zápory a rozhodnutí je na tobě.

Jediné co ti s klidným svědomím napíšu je, že své dítě o nic neošidíš, láska se nenásobí tím, že jsi s ním 24h denně, spíš záleží, jak se mu věnuješ v té době, kdy s ním jsi. Pokud tě práce naplnuje a jsi v ní spokojená, bude to z tebe cítit, přeneseš pohodu i na prcka a bude to fungovat skvěle.

Držím palce.

• Citovat
  • Upravit
685
2.3.06 13:41

Ahoj Franezo,
já jsem si představovala, že tak v roce a půl nastoupím na půl úvazku. Nakonec jsem nastoupila na celý, když bylo dceři 14m. Chodí do jeslí, je tam strašně spokojená, miluje děti, učí se od nich spoustu novinek a já jsem spokojená, že jsem mezi lidmi a jsem v práci ráda. Názory, že tímpádem určitě šidím dítě, opravdu nemusím. Haničce nic nechybí, věnuji se jí celé odpoledne a večer. Kdo může říct, že se dítěti věnuje 24 hodin? Jen ta domácnost pokulhává…

Jitka

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
444
2.3.06 14:03

Milá Franezo.
Předem předesílám - nenechej se nikým ani ničím ovlivnit - bude to jenom tvoje rozhodnutí.
Těhotenství, miminko i mateřská vlastně mou práci nepřerušili, jenom podstatně upravili její podobu. Náplň mé práce je prostě taková, že z ní nelze vypadnout a já do toho všeho s tím i šla.
Zaměstnavatel mi vyšel a vychází ohromně vstříc - do konce minulého roku jsme jezdili do práce společně s malou (1× týdně). Poslední týdny to už však bylo velmi napjaté a čas strávený s dítětem převyšoval čas věnovaný práci. A tak jsem hledala jiné varianty - bohužel nemám babičky ani dědečky „po ruce“, takže druhá možnost byla paní na hlídání nebo jesličky.

Nakonec se mi podařilo sehnat „hlídací tetu“, ale stejné myšlenky, jako tebe mně provázejí každé to „pracovní“ ráno, kdy ji k tetě odvádím a hlavně, když odcházím a slyším její volání „mami“. Vždycky jsem na pochybách, jestli je to správné, jestli mi to za to stojí, ale zatím jsem se nevracela. Telefon i sebe mám v pohotovost, kdyby… Ale potom, když si ji vyzvedávám a vidím, jak je šťastná a jak se ji vlastně ani moc od tety nechce (ale to bych tam muusela být s ní :) ), uklidním se. I když jsem v práci, tak si nachvíli od malé odpočinu a i ten den mi potom přijde tak jinak využitý , tak nějak plněji a intenzivněji. Jsem ráda, že se jenom „nehrabu“ v ho…, ale dělám i něco, co mně uspokojuje i po jiné stránce.

Myslím, že ji nešidím, naopak to beru jako přípravu na život a na to, že s ní nikdy nebudu jenom já.
Zatím mi to vyhovuje, ale nedokážu posoudit, jestli by to bylo stejně, kdyby ji hlídaly tety mnohem dřív.

Ať už se rozhodneš tak a nebo tak - důležité je, aby jsi to chtěla a cítila sama. V tomto případě má i manžel jenom „poradní hlas“ (já si to taky rozhodla a pro:,–(ila sama).

Držím pěstičky
Gabka a Kačenka (16,5m)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5846
2.3.06 14:12

Ahoj Franezo,
rozhodnutí bude samozřejmě na tobě, ale jak už tady holky psaly, je to o kvalitě času stráveného s miminkem, ne o kvantitě (samozřejmě pokud nejde o extrém).
Já začala na mateřské ve větší míře překládat (dokud jsem byla zaměstnaná s pevnou prac. dobou, nebyl čas), tipla bych to tak na 2-3h denně a nemám dojem, že bych malého šidila. Kdybych koukala na všechny seriály, užil by mě míň. :D
Mám spokojené miminko a nezapomínám, co umím.
Tak se rozhodni podle svého srdíčka. E

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7584
2.3.06 14:27

Ahoj, jeste nedavno jsem mela opacny nazor, ale ani nevim, jak se to obratilo a ted bych do prace klido sla:-)
Za tyden se stehujeme do mesta , odkud oba s pritelem pochazime. Ja tam mela zajimavou praci. Teda i tady. Cvicila jsem vsemi obavanou vojtovu metodu. No a ted uz skoro 2 roky jsem na cizi mimco nesahla. Tahle metoda se porad meni a ja mam strach byt porad stranou. Takze take trochu uvazuju, ze bych na 1 den v tydnu do prace sla. A nebojim se, ze bych syna osidila. Spis si uzije den s babickou, ktera s nim bude radit asi vic nez ja. Jedna babicka chodi plavat, druha ma psa.
Kvuli penezum to rozhodne nedelam. Ty jsou ve zdravotnictvi a navic Severnich Cechach smesne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
2.3.06 14:49

Ja jsme od maleho odchazela v 7 mesicich a mam stesti, ze mam hlidaci babicku. presto jsme to spatne snasela, na rozdil od prcka,. domacnoast stagnuje, ale dite rozhodne netrpi. Upozornila bych te jen na jednu vec- pokud planujes druhe dite a pujdes nyní na nizsi uvazek, bude se ti materska vypocivat z tohoto uvazku a pak to bude pro tebe vice nevyhodne, nez kdybys byla doma a sla na 2. materskou treba po 2 letech od prvniho mimina. to si zvaz..
A taky pokud jednou ukoncis materskou, nemuzes se na ni uz vratit!!! cili pokud by se ti to v praci nelibilo, mas pak uz smulu
Pa a nestresuj se, co na to okoli, je to jen tve rozhodnuti.

• Citovat
  • Upravit
Anonymni
2.3.06 14:50

prominy ten anonym jsme ja - Sutka, nebyla jsme prihlasena

• Citovat
  • Upravit
253
2.3.06 17:17

Jé, holky, díky moc za názory! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
2.3.06 17:47

Fran,jen bych chtěla upřesnit, že pokud půjdeš do práce z rodičovské dovolené, tak se na ni kdykoli do 4 let věku dítěte můžeš vrátit.Pokud by se ti v práci nelíbilo nebo to malá nezvládala.

• Citovat
  • Upravit
Hanka1
2.3.06 18:21

Taky jsem pracujici mamina, pracujici na castecny uvazek. Chodim na cele 3 dny v tydnu. Dcera je v jeslich - zacala chodit ve dvou a ctvrt roce a je tam moc spokojena, tudiz i my. Souhlasim s Missorkou - nezalezi jestli si diteti 24 hodin denne k dispozici, ale jak stravis ten cas kdyz jses „opravdu“ s nim a ne duchem jinde - u tv, u pc, telefonujes, krafes s kymkoliv a tak…

• Citovat
  • Upravit
253
4.3.06 19:18

Ještě si dovolím posunout toto téma pro víkendové nakukovatelky, jestli by některá nepřispěla svým názorem, radou a tak. Díky! :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
880
4.3.06 20:43

Ahoj.
Taky chodím do práce.Vrátila jsem když Elišce bylo 7 měsíců na 0,4,po třech měsících jsem šla na 0,5 a teď chodím na 0,8.Pracuju na zachránce.dělala jsem 12 a tak jsem byla docela často doma.od Nového roku jsem šla dělat vrchní.Důvod byl zdravotní(mám ulcerozní colititdu,takže pevný režim,né noční)a jsem každé odpoledne s malou,každý víkend a každou noc.Když uělám i nějakou 12 tak mi naskočí hodiny a můžu si za to vzít volno.Navíc ještě jezdím každý pátek do školy.Mám skvělé rodiče,bez nich bych to nešlo,manžel sice dělá od pondělí do pátku,ale jeho práce vyžaduje víc času.
Elišce se věnuje maximálně a nemám pocit že jí šidím.
Binky+Eliška

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
4.3.06 21:09

Ahojky,

já začala pracovat,když mi skončila mateřská-malému bylo 5měsíců-bylo to dáno už od počátku těhu-týden před zjištěním těhu jsme si pořídili auto na leasing a půjčku,…Nicméně pracovala jsem naproti manželovi,takže když jsem byla v práci,hlídal manžel.Chodila jsem tak 2-3dny v týdnu-domů jsem se vracela v 16,00 :!
Ted manžela přechodně přeřadili na jiné místo a dělá odpoledne zato každý den-takže pracuji téměř denně a to 4* do 13,30 a jednou do 12-to chodím s malým pak cvičit.Někdy nejdu vůbec.Víceméně to záleží na mě.
Musím říct,že je to ale přínos pro celou rodinu-malý má oba rodiče stejně doma-bohužel oba najednou jen o víkendu a někdy v týdnu.Přesně jak již bylo napsáno záleží na kvalitě stráveného času-já po příchodu domů nedělám nic a věnuji se jen a jen malému-vaření podnikáme bud spolu anebo po jeho uložení do postýlky, úklid a péče o domácnost máme tak jako péči o malého napůl-nicméně třeba žehlení nestíhám :oops:
Největší plus ale je to,že do práce chodíme načerpat nové síly a nejsme z malého vynervovaní jako některé maminky z okolí co znám a jsou s dětmi doma samy-tím ale nechci urážet maminky,co jsou doma na mateřské :! :! Tady maminy většinou vysedávají na lavičce u pískoviště s kafíčkem a děti titulují „ty debile“apod,tak to proto.Malý je trochu živější dítě a tak uvítá,když táta s ním táta dopoledne blbne,zrovna tak když já přijdu z práce,tak běžíé zase hned ke mě a já mám také na něj spoustu sil.Pravda-tátové víc povolí,takže malej je něco jako dvojjazyčné děti akorátže dvojvýchovný-musí si srovnat,co smí u táty a co smí u mne ale problémy nemáme.Naopak-kamarádky mi neustále opakují,jak je možné,že máme tak pozitivní výchovu-že na něj nekřičím a že mě nevytočí,když třeba nechce sedět na dětské židličce ale na normální…Vůbec už nemluvím o tom,jak je pro ženu přínosné,když si manžel uvědomí,že být doma s malým není dovolená ale větší záhul než sedět v kanceláři.
Co se té případné druhé mateřské týče,tak já to mám po poradě na PSSZ ošetřené tak,že v práci coby HPP jsem vedená jako žena na rodičovské dovolené,teď chodím do práce na dohodu o pracovní činnosti-DPČ/pozor nezaměňujte s dohodou o provedení práce/.Tak sice přicházím o stravenky,ale v případě další mateřské do věku 3let malého si budu moct vybrat,z jakého příjmu budu chtít mateřskou počítat-no u mě pořád vede výdělek z HPP.Jinak u mateřské se posuzuje tak jako u nemocenské výdělek rok zpátky.
Samozřejmě se mi nejdřív od malého nechtělo,navíc ten pocit povinnosti někde být včas…Po týdnu jsem si neuměla představit nastoupit do práce na plný úvazek po 3letech strávených doma-to bych asi nerozdýchala-navíc jsem mzdovka a spousta věcí se mění…Také přišlo několikrát období,kdy malý plakal,když jsem odcházela,ale plakal i když odcházel tatka a dobré bylo,že v okamžiku kdy se zavřely dveře,tak přestala a začal se zase smát.Tímto si ale procházejí všechny děti-u nás to bylo tuším kolem roku a kolem 15.měs.Většinou jsem se klidně 20-30min zdržela a pak to bylo dobré-šlo jen o to,že byl po probuzení a chtěl být prostě s mámou aspon chvíli.Dneska je mu 21měs. a je to úplně v pohodě.
Rozhodovat se budeš muset sama, jenm jsem ti popsala, jak to u nás chodí a co si z toho odnášíme.
Nepřihlášená Laura

• Citovat
  • Upravit
2857
4.3.06 21:15

Ahojky

tak snažím se vžít do tvé situace… je nám rok a něco málo dní navíc, hlídací babičku v důchodu máme a kdyby mi někdo nabídl že můžu jít na 3×6hodin za tejden do práce… tak JDU:))))))

Michal je tvor společenský, má rád změnu a s babičkou je zvyklý, (hlídávala ho celé jedno odpoledne v týdnu na cca 7 hodin a bylo to naprosto v pohodě… Michal měl vítanou změnu a já možnost od něho si odpočinout.....

Od půlročního dítka bych nešla… ale tak od 10 měsíců jo:o)))

Ale to uvidíš časem… myslím jestli nebude moc mamánek… ale to michal byl a je taky a s bábi si na mě ani nevzpomene:o)

Tak se mějte pěkně :o)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová