Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, mám 2,5 letou neteř, kterou často hlídám a celkem mě šokovalo, že v leže na zádech nedokáže zvednout hlavu - přitáhnout jí k hrudníku
Ani se neposadí, to se zvedá vždy přes bok
Nevíte jak s takhle malým prckem posilovat bříško? Sedy lehy se mnou asi dělat nebude
spíš něco formou hry. Její maminku to netrápí, ale mě to nepřijde moc dobré ![]()
Je fakt ještě malá, to má jako velkej pupek? Nebo to je jen proto, jak se zvedá??nevidím na tom nic špatnýho.
Vždyť je ještě malá. Spíš se starej o své dítě a ne o neteř.
Moje malá se taky nezvedne úplně rovně. Je malá, není tlustá.
Její mamince to nevadí, to je důležitý.
Proč tě to tak šokovalo?
Já teda nevím, ale to, že si sedá přes bok, je spíš dobře, ne? Jinak můj 2 leťák je to samé. Prostě si s ní hrej, vymysli nějakou pohybovou hru. Ale posilovat fakt ne, je to brzo.
Vem ji na bazén. Nemusí plavat, stačí jakékoli blbnutí ve vodě, klidně s pomůckama (pásek, rukávky, destička, kruh…)
Mě to taky nenapadlo u malého zkoumat. U cizích dětí to nezkoumám vůbec, mají své rodiče. ![]()
Holky už zmínily- není Tvoje-neřeš to. Myslím si to taky.
Ale ptala ses na možnosti zpevnění- bazén- cvičení- nevím jestli to vysvětlím pochopitelně, ale chytíš v podpaží a vozíš dítě ve vodě jako by po zádech a měníš polohy střídavě na boky (u nás na plavču tomu říkají na ouško)= zpevnění zad i bříška. Dítě má v těchto polohách instinkt. držet tělo zpevněné -tzv. nevlát.
Taky se dá cvičit na velkém baloně- vozit jí na bříšku a balonem koulet vpřed/vzad i do stran- opět zpevnění. Totéž na zádech.
Ale všechno to chce pravidelnost a několikrát denně, neb to dítě všechno vydrží jen krátce. ![]()
Příspěvek upraven 02.06.14 v 12:27
Já to nezkoumala
Prostě jsme jen blbly, pásly s mým miminkem koníčky, apod. hrály si na mimčo. Tak jsem na to přišla… Sama mám mimi, který hlavu nepřitáhlo k hrudníku, měla slabý břiško a cvičili jsme kvuli tomu (respektive jen tak, že jsem jí dávala na bříško míč a motivovala jí aby zvedala nožičky k tomu míči, to nám poradila mudra a že jeslti se to nezlepší půjdeme na rhb). No a když to má udělat půlroční mimi, tak by měla i dvouletá ne?
Právě že i to bříško má hodně veliké, není žádný vychrtlýn ale ani cvalík, tak normál, ale bříško jak kdyby byla v šestým měsíci ![]()
Přijde mi důležitý mít pevný břicho i záda, kvůli páteři, no ale máte pravdu, že řešit by to případně měla její matka
Nechápu tuto diskuzi, proč to řešíš? Je ještě malá, třeba nechápe co po ní přesně chceš.
Kdysi jsem někde četla, že malé děti (ale nevím dokolika let) klasický sed-leh prostě neudělají. Zvedají se všelijak přes bok a prý je to normální.
Tehdy jsem to zkoušela na klucích, může to být tak cca dva roky a opravdu mladší si nesedl, starší ano.
Já nevím, naše děti strčí vrstevníky s přehledem do kapsy, ale z lehu se zvedají přes bok. To ale dělám i já, zvedání se napřímo není dobré pro páteř.
Moje 2,5 leta se tez nezveda z lehu pres brisni svalstvo. Bud si lehne na bok anebo si pomuze rukama ze se zapre. Myslim ze to je normalni.