Poradna na téma dluhy, exekuce a osobní bankroty
Zbyněk Vorel
Dluh by vám zaplatit měl ať tak či tak. Ale je otázka jestli to z něho dostanete.
V roszudku v trestním řízení soud obvykle stanoví odsouzenému povinnost nahradit škodu. Často tam dodává „dle svých možností“. Což je prekérka. V praxi zaexekuovaní lidi většinou fakticky nic nebo skoro nic nezaplatí. Dle pořekadla „kde nic není, ani smrt nebere“ (rozuměj - kde nic není ani exekutor nebere)..
v base se může nechat - nepovinně - zaměstnat a část výdělku by mohla jít na úhradu, ale zase cestou soudního rozhodnutí… Navíc pokud je to prvopachatel, tak nejspíše dostanene jen trest podmíněný.
Pro zaměstnavatele holt nemám moc dobré zprávy. Uzavřít s ním dohodu o uznání dluhu a splátkách samozřejmě můžete (co nejdříve), hodilo by se to i jemu pro tr. řízení a případný odklon (podmíněné zastavení), ale musel by splácet (záleží, zda má fakticky příjem, část lidí v exekucích maká načerno a něco málo schopni splácet jsou)
držím palce, asi jsem tě nepotěšila, ale mluvím z praxe.
Takže je asi výhodnější ho nechat “venku” a podepsat s nim nějakou dohodu. Je možné že by ten dluh vzal za něj někdo jiný? Třeba někdo z rodiny? Aby se nám “zaručili”, že bude platit.
@Anonymní píše:
Takže je asi výhodnější ho nechat “venku” a podepsat s nim nějakou dohodu. Je možné že by ten dluh vzal za něj někdo jiný? Třeba někdo z rodiny? Aby se nám “zaručili”, že bude platit.
Tak jasný, že venku může vydělat víc peněz ale jestli už teď má exekuce tak bych si moc naději nedělala.
Prosím tě a jak se mu to podařilo? Já jsem před mateřskou pracovala jako účetní, měla jsem kasu, přístup do banky, ale kdyby mě 100 kč zmizelo tak by se na to přišlo během měsíce.
@Anonymní píše:
Myslíš, že by někdo dobrovolně přebral za někoho dluh? Právně to nejde a dobrovolně to nikdo neudělá. Pokud má exekuce, tak i případný manžel/manželka asi nic nemají.
@JancaS84 píše:
Tak jasný, že venku může vydělat víc peněz ale jestli už teď má exekuce tak bych si moc naději nedělala.
Prosím tě a jak se mu to podařilo? Já jsem před mateřskou pracovala jako účetní, měla jsem kasu, přístup do banky, ale kdyby mě 100 kč zmizelo tak by se na to přišlo během měsíce.
No, jak obtížné by pro tebe bylo poslat si půl milionu sobě? ![]()
@j.a.n.i1 píše:
No, jak obtížné by pro tebe bylo poslat si půl milionu sobě?
Jelikoz to po me v bance musel podepsat jeste sef a u kazde platby co byla zadaná ručně a ne z programu jsem mu musela vysvětlovat na co to je a mít k tomu podklady (byl to Rakušan). Účet u dodavatelů taky nešlo změnit, že bych si fakturu poslala sobě, to muselo jít přes centrálu ve Švajcu taky s dukazem, ze je ucet dodavatele (a ti by se samozřejmě ozvali, že jim nepřišla platba) a v bance už to editovat taky nešlo jak se to natahlo z programu. Leda bych se musela domluvit s šéfem a jít s ním napůl ![]()
Ale třeba u mamky na úřadě se paní podařilo zpronevěřil nějaký prachy a docela dost, ale.uz úplně nevim jak to udělala. Ale tam to bohužel dopadlo špatně, paní si hodila doma mašli
Ahoj,
mám dotaz. Bývalý zaměstnanec nám z firmy zpronevěřil dost peněz. Podali jsme oznámení. Chci se ale zeptat jak to bude dál? Pokud dostane jen podmínku, tak nám ty peníze musí zaplatit? Co se stane s dluhem když půjde do vězení? Kdo to pak zaplatí? Nebo ty peníze už nikdy nikdo neuvidí?
Vím, že má exekuce. Vyplatí se jít k soudu nebo se radši domluvit na splátkách?