Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Mě říkal dr., že buď polykat 3× denně nebo zavádět 2× denně. že zavádění je účinnější a polykání zas může zhoršovat nevolnosti. já zaváděla, večer před spaním a ráno po zavedení jsem ještě cca půl hodky ležela. něco vyteklo, ale nejspíš minimum
Polykani vyvolava casto nevolnosti, ja brala Utrogestan 3× denne po dvou tabletach vaginalne. Zavedla jsem a 5 min polezela… jojo, vyteka to, to je v poradku!
Co jsem četla, tak mnohem účinnější je zavádět, hormony se vstřebávají téměř přímo do místa určení a neprocházejí přes trávicí trakt, někde jsem četla, že snad se z polknutého vstřebá jen 10% účinné látky. Navíc při polykání může být z toho blbě od žaludku, spavost, což je nepříjemné a může to i vzbudit liché naděje, že…
Myslím, že se zaváděním je to jasné, je potřeba zavádět v dobu, kdy můžeš co nejdéle ležet, takže určitě večer před spaním, pokud chodíš do práce a máš sedavou práci, tak bych zavedla v práci, došourala se na svou židli a z ní se pokud možno nezvedala ![]()
Pokud se utroš polyká vyvolává nevolnosti a nadměrnou únavu. Já zyváděla 3×2 a slipovou vložku jsem nosila nonstop 3měsíce při obouch těhu. Navíc pokud otěhotníš tak ti bude blbě samo osobě natož po utroši
. Někde jsem četla, že polykání má nemší účinek než zavádění.
Je to jedno, po zavedení se účinná látka do 10minut vstřebá a to, co vyteče je jen nepotřebný gel. Ale v těhu je lepší ho zavést, pokud jde přes trávicí systém, tak ho prý játra částečně odbourají. Já ho zaváděla i polykala, prostě jak se mi to hodilo, když jsem někde byla, tak jsem ho zapila, když jsem byla doma, tak zavedla.
Já ho vždy do transferu polykala a pak zaváděla, po polknutí je mi šíleně, motá se mi hlava a je mi na zvracení, ale určitě je lepší zavádět.
Já jsem zaváděla 3×2, bylo mi řečeno, že je to účinnější, jak tady někdo psal, taky jsem nosila slipovou vložku, no já ji nosím vlastně pořád, aspoň se tím neničí tolik prádlo.
V těhotenství jsem zaváděla, dle mého dr. je to účinnější. Jinak trochu vytékal vždycky, snaž se nějakou dobu po jeho zavedení poležet. Já jsem ráno nemohla ležet, tak vyteklo více, večer jsem zaváděla těsně před spaním, to už bylo lepší, ale vytékal taky trochu. Neboj, i tak se tam vstřebá dost a bude účinkovat. Držím pěsti
Ahojky, mám napsaný utrouš 3× denně, ale neřekli mi v jakém rozmezí a i vaginálně je v letáku psáno při zavádění tří denně, jeden ráno a dva večer, takže můžu oba zavést navečer, je to tak myšleno správně, jo?
Taky jsem zaváděla 1-1-1.
@JayLee Čtu slovo frnda a vidím Elišku Balzerovou ![]()
@JayLee Miluji film Ženy v pokušení. A tam právě Eliška Balzerová prohlásí „nikdy nepodceňuj IQ svoji frndy“ ![]()
A já jakmile vidím nebo slyším slovo frnda, okamžitě mi to naskočí. Myslela jsem, že tu hlášku už zná každý
Nedalo mi to, nenapsat…
Tak já jsem bezradná, doktorka mi k tomu nic neřekla a lékárnice taky ne
tak myslíte, že odpoledne místo dvou večer bude lepší? ![]()
Děvčata,
prosím o radu, jak užíváte Utrogestan? Při odchodu z transferu ebryií jsem měla v pokynech z IVF centra uvedeno buďto vaginálně, nebo polykat. Tak jsem jej začala polykat. Po zjištění, že jsem těhu jsem pročetla letáček a tam píší - v těhotenství pouze vaginálně. Volala jsem do mého IVF centra a tam mi řekli, že je to jedno. Bohužel jsem ve středu dostala střevní chřipku a zvracela, tak jsem si jej začala raději zavádět vaginálně. Jenže po jeho rozpuštění ve mě, mi začal vytékat. Stává se vám to také? Není tím snížená účinnost?
Tak jsem jej včera raději začala zase polykat, ale uvažuji, jestli se takhle vůbec může způsob užívání měnit, aby to nějak neuškodilo miminku (jestli se tím třeba nemění hladiny účinků přípravku)?