Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Anonymní píše:
Ahoj, chci se zeptat, jak to je vim že, i psycholog má dodržovat, lékařské tajemstvi. A le, když si přitelova matka volala, mé psycholožce, tak ji to pani dr pěkně všechno o mě vyklopila, A to podotýkám, bába neni moje rodina, Může si psycholog dovolit vypouštět, o mě info zdr stav a podobně![]()
diky za odpovědi
Nesmí.
Nesmí!! Klidně ji můžeš zažalovat, taky je vázána lékařským tajemstvím.
@Anonymní píše:
Ahoj, chci se zeptat, jak to je vim že, i psycholog má dodržovat, lékařské tajemstvi. A le, když si přitelova matka volala, mé psycholožce, tak ji to pani dr pěkně všechno o mě vyklopila, A to podotýkám, bába neni moje rodina, Může si psycholog dovolit vypouštět, o mě info zdr stav a podobně![]()
diky za odpovědi
A je to psycholog nebo psychoterapeut?
Psycholog není lékař. Informace o pacientech však cizím osobám bez jejich souhlasu sdělovat nemůže.
Příspěvek upraven 04.10.19 v 19:02
@Lama Lama píše:
A je to psycholog nebo psychoterapeut?
Klinický psycholog
No to je drzost
holky v tomhle se nevyznám, psychoterapeut není vázán nějakou mlčenlivostí?
@KaZeAd samozřejmě, že je…třeba bába kecá, neví to od ní, ale zkouší to na tebe…dojdi si za psycholožkou osobně a zeptej se jí, nějak se mi tomu nechce věřit…
@KaZeAd píše:
No to je drzostholky v tomhle se nevyznám, psychoterapeut není vázán nějakou mlčenlivostí?
Psychoterapeut a výkon jeho povolání je zákonem regulovan zhruba na stejné úrovni jako zahradník, kartářka nebo uklízečka.
@Lama Lama tady ale píší, že jsou vázání mlčenlivostí a vím to i od těch, co k nim chodí…
http://www.psychoterapeuti.cz/eticky-kodex
@Lama Lama tyjo tak že by za to nebyl nijak postižitelný? ![]()
Tady jsem našla úryvek, ale asi to je fakt jen o etice.
Nahlaš ho. Existuje českomoravská psychologická společnost, kde se zabývají mj. etickými otázkami. Můžeš ho i zažalovat, ale nikdo mu asi nic nedokáže.
Přikládám oficiální pokyny pro podání stížnosti
Pokyny pro podávání stížností
u Etické komise Českomoravské psychologické společnosti
1. PŘESNÉ INFORMACE NAJDETE V JEDNACÍM ŘÁDU.
Před sepsáním a podáním stížnosti si prosím prostudujte Jednací řád Etické komise Českomoravské psychologické společnosti (https://cmps.ecn.cz/…-EK-CMPS.pdf).
2. STÍŽNOST PODEJTE V LISTINNÉ PODOBĚ. E-MAIL NESTAČÍ.
Stížnosti přijímáme v listinné podobě, zasílací adresa je: Českomoravská psychologická
společnost, z. s., Etická komise, Kladenská 48, 160 00 Praha 6.
Současně můžete stížnost zaslat e-mailem. Přijetí stížnosti Vám potvrdíme, až od Vás
dostaneme listinnou zásilku s Vaším podpisem.
3. UVEĎTE JMÉNA A ADRESY. STÍŽNOST PODEPIŠTE.
Prosím, uveďte ve stížnosti Vaše jméno, adresu a další možnosti kontaktu na Vás (e-mail,
telefonické spojení). Stížnost podepište.
Uveďte jméno a adresu pracoviště psychologa, na jehož jednání či postup si stěžujete, a pokud
možno též jeho e-mail, případně telefon.
4. PŘILOŽTE SOUHLAS S POSTOUPENÍM STÍŽNOSTI PSYCHOLOGOVI.
Etická komise ČMPS zastává zásady rovného, průhledného a zároveň důvěrného přístupu
k informacím. Znamená to, že v případě projednávání Vaší stížnosti má mít psycholog, na jehož
jednání či postup si stěžujete, možnost se s obsahem stížnosti na něj seznámit. A oba máte mít
možnost seznámit se s průběhem a obsahem následného šetření.
Z toho důvodu Vás žádáme, abyste přiložili též souhlas s postoupením Vaší stížnosti
psychologovi, na jehož jednání či postup si stěžujete (viz formulář na adrese
https://cmps.ecn.cz/?…).
Pokud z nějakého důvodu nemůžete souhlas s předáním stížnosti psychologovi poskytnout,
bude Vaše stížnost projednávána jako podnět (v Jednacím řádu to popisuje Kapitola 1. -
Projednávání a využití podnětů).
5. NEPOSÍLEJTE PŘÍLOHY A VE STÍŽNOSTI NEUVÁDĚJTE JMÉNA TŘETÍCH OSOB.
Etická komise ČMPS projednává stížnosti především proto, aby se psycholog mohl nad svým
jednáním či postupem zamyslet a případně na něm něco změnit. Usilujeme o důvěru, spolupráci
a vzájemné učení. Neposuzujeme důkazy, to přináleží soudu. Pro projednávání stížnosti stačí
Vaše stížnost, nepotřebujeme další podklady. Pokud podklady zašlete, budou bez čtení
skartovány.
Dbejte prosím na to, abyste ve stížnosti neuváděli jména dalších neveřejných osob. Obvykle
stačí jméno Vaše a jméno psychologa, na jehož jednání či postup si stěžujete.
6. POPIŠTE, NA JAKÉ JEDNÁNÍ ČI NA JAKÝ POSTUP PSYCHOLOGA SI STĚŽUJETE.
Ve stížnosti uveďte co nejkonkrétněji důvody své nespokojenosti s psychologovým jednáním či postupem. Popište co nejpřesněji, jaké psychologovo jednání nebo jaké psychologovy
postupy Vaši nespokojenost vyvolaly.
7. PROSÍM, VYČKEJTE, PŘÍPADNĚ SE PTEJTE. Člen Etické komise ČMPS pověřený předběžným šetřením ve věci Vaší stížnosti („zpravodaj“)
se Vám přibližně po měsíci od podání Vaší stížnosti na ČMPS ozve. Bude též jednat s
psychologem, na jehož jednání či postup si stěžujete.
Máte kdykoli možnost se na průběh řízení ohledně Vaší stížnosti svého zpravodaje zeptat.
O stanovisku Etické komise ČMPS budete zpraveni do sedmi měsíců od přijetí Vaší stížnosti.
Děkujeme Vám za spolupráci.
Etická komise ČMPS, srpen 2018
Ahoj, chci se zeptat, jak to je vim že, i psycholog má dodržovat, lékařské tajemstvi. A le, když si přitelova matka volala, mé psycholožce, tak ji to pani dr pěkně všechno o mě vyklopila, A to podotýkám, bába neni moje rodina, Může si psycholog dovolit vypouštět, o mě info zdr stav a podobně
diky za odpovědi