Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Zdravím Vás všechy,
Jsem prvorodička a jsem u jednoho doktora 34tt a u některých 35tt tak už ani sama nevím. V pondělí jsem byla na kontrole, pan doktor kroutil hlavou a říkal „Placenta zralá, dívejme se jak nám tu uplně svítí.“ Tak sem se hned ptala jestli je to dobře nebo špatně, protože o tom jsem nikdy neslyšela. „No špatné.“ Celé jeho vysvětlení.Slyšela jsem od té doby o tom spoustu negativních věcí, nic pozitivního. Nikdo mě nekontroluje, nikdo nic nedělá.Ležím už od 33tt v nemocnici, protože se malé chce ven, ale kontroly mámjednou týdně, ozvy měří jen ráno.Máte s tím některá zkušenost. Když se zeptám doktora skoro nikdy mi nic neřekne. Děkuju
Ahoj já měla to samé ale malej byl moc nízko už od 3měsíce takže jsem byla na rizikáči… Zralou placentu jsem měla asi od 30tt brala jsem jen Utrogestan a chodila jednou týdně na kontroly a malej se narodil jen 5 dní před termínem…
Tohle jsem našla:
Placenta je „naprogramovaná“ právě na 40.týdnů těhotenství, pak velmi rychle stárne a s každým dnem klesá její funkce. Stupeň zralosti se hodnotí ultrazvukem, jednak vzhled a pak také tzv.dopplerovské měření=průtok krve pupečníkem. Kdyby bylo Vaše miminko ohroženo „přezrálou placentou“, lékaři by to jistě nenechali jen tak.
Moc děkuju to jsem potřebovala slyšet.Mám malou nízko „teprve“ od 30tt takže od te doby taky ležím, ale ta placenta mě vážně zaskočila. Hlavně mě tu nikdo malou nekontroluje. Na sonu jsem byla před 10 dny a v pondělí přišli na tu placentu.A vyšetření malé, žádné. Mám těsně před 35tt tak přemýšlím o reverzu.a u svojeho Dr. mám kontroly na každý týden. Tak snad vydržím stejně jako ty.. Ty si ležela v nemocnici až do konce těhotenství?
Já ležela ve špitále jen týden a to kolem 26tt už to nevím přesně jinak jsem byla normál doma… Já když mi zjistili zralou placentu byla na UTZ jen jednou jinak malého taky nekontrolovali…
ahoj holky me to ted rekl doktor to same jsem ve 32 tydnu a ze placenta je zrala na 40 tyden tehu. A ze za dva tydny se mimi muze zacit dusit tim jak bude rust a ze je mozny ze mi uz budou vyvolavat porod. jak to u vas vypadalo ?
Jsem 38+5,o zralé placentě mi mluví od minulého týdne, ale pustily mně z nemocnice dom, dnes jsem byla v porodnici na ko, doktor zkontrolovat průtoky a říkal, že krve se dostává miminku dost, za dva zas kontrola, ptrej to ničemu nevadí, ale musí se to hlídat