Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, chtěla jsem se zeptat jaký je rozdíl v určení stáří plodu podle poslední MS a podle UTZ. Pokud je třeba podle UTZ starší o 2 týdny, nežli podle poslední MS, znamená to otěhotnění před poslední menstruací?? Naopak pokud vychází oba termíny naprosto stejné znamená to otěhotnění přesně v polovině menstruačního cyklu? Díky moc ![]()
ahoj, gestacny vek by mal byt tyzdne od ovulacie plus dva tyzdne navyse. ale vek podla utz je velmi orientacny, urcite sa podla neho neda spatne urcit presny den oplodnenia.
ja napr. presne viem, kedy bola ovulacia, ale podla utz je maly o cca 6 dni vacsi.
a dalsia vec, vek podla utz sa moze menit kazdy mesiac, rozdiely do dvoch tyzdnov su pripustne.
Já měla ovulaci 17.den cyklu a sedíme stejně jak podle PM, tak podle UTZ.
Mně nesedí stáří těhotenství ani podle MS, ani podle UTZ. Jsem totiž dost skálopevně přesvědčená, že vím, kdy jsem otěhotněla (dle ovulace a styku) a to ve 21DC (mám ovulace později, než je obvyklé).
U prvního těhotenství jsem to měla taky tak. Dle UTZ termín porodu 16.11, já svůj „soukromý“ vypočtený dle otěhotnění (kdy jsem si byla také poměrně jistá) jsem měla vypočtený na 23.11 (a taky jsem ten den porodila!). Teď mám termín porodu dle MS 8.6., dle UTZ 11.6., ale já jsem přesvědčená o tom, že rodit budu 16.6.
Tak jsem tedy zvědavá, jestli to vyjde a budu „chytřejší“ než všichni doktoři dohromady. ![]()
Ale hlavně: neřeším to, je mi to šumafuk, jen půjdu do porodnice, kde nenutí na vyvolání (nechají chvíli přenášet).
Říká se, že jediná doba, kdy by se z UTZ měl dát poznat celkem přesně datum porodu, je ve 12tt. Jindy je to zcestné a u mě to tak teda bylo a to jsem při prvním dítěti měřila i bazální teplotu atd a skutečně jsem se shodovala s tím jejich termínem. Ale já zase naopak mívám OVU tak 9., maximálně desátý den cyklu, takže těhotenství je o týden starší, než při MS ![]()
Wiollo a v prvním trimestru (třeba v tom 12tt, kdy se to prej určuje celkem přesně) ti velikost miminka odpovídala termínům, které určil doktor? Na velikosti plodu určované podle UTZ se právě projeví různě opožděná nebo dřívější ovulace, ne? Proto se liší oproti termínu podle poslední menstruace? Jsem šťoura no..ale moc tomu nerozumím a zajímá mě to.. ![]()
DeniMi píše:
Wiollo a v prvním trimestru (třeba v tom 12tt, kdy se to prej určuje celkem přesně) ti velikost miminka odpovídala termínům, které určil doktor? Na velikosti plodu určované podle UTZ se právě projeví různě opožděná nebo dřívější ovulace, ne? Proto se liší oproti termínu podle poslední menstruace? Jsem šťoura no..ale moc tomu nerozumím a zajímá mě to..
Právě ten UTZ v tom 12tt je mnohem přesnější, než výpočet dle MS ![]()
Já jsem měla cyklus dlouhý 40-50 dní,takže podle MS se mi termín neshoduje vůbec, podle UTZ taky ne,ani podle toho ve 12 týdnu.
Vím přesně,kdy jsem otěhotněla,protože to byl jediný styk v měsíci..podle utz rozdíl 10 dnů,podle ms víc ![]()
Amabilis77 píše:DeniMi píše:Právě ten UTZ v tom 12tt je mnohem přesnější, než výpočet dle MS
Wiollo a v prvním trimestru (třeba v tom 12tt, kdy se to prej určuje celkem přesně) ti velikost miminka odpovídala termínům, které určil doktor? Na velikosti plodu určované podle UTZ se právě projeví různě opožděná nebo dřívější ovulace, ne? Proto se liší oproti termínu podle poslední menstruace? Jsem šťoura no..ale moc tomu nerozumím a zajímá mě to..
No jasně, že dle UTZ by to mělo být přesnější než dle MS, protože dle MS je to prostě jen „dohoda doktorů“ bez ohledu na menstruační cyklus konkrétní ženy.
Mně v tom 12tt řekl, že to vidí na termín porodu 11.6, oproti MS, kdy termín vycházel na 8.6., tzn. rozdíl jen 3 dny (že je dítko/těhotenství o 3 dny mladší než dle MS).
Ale podle mě to steně nesedí, protože já jsem přesvědčená, že ovulace byla 21DC (i sex), tedy o celý týden později, než bývá ovulace obvykle. Navíc si v tom dřívějším termínu nevybavuji ani žádné tulení a na neposkvrněné početí fakt nevěřím… ![]()
Taky jsem o tom přemýšlela, proč jsou si ti doktoři tak jistí. To jako na začátku ta embrya rostou všechna stejně rychle? Je jedno, jestli jsou rodiče malí či velcí? Proč mi tvrdí, že je mé dítě o týden starší, než si myslím já? Nemůže to být tím, že je prostě jen větší, jelikož já i manžel jsem velcí? (já 180cm, manžel 194cm)
No ale studovat medicínu kvůli tomu nepůjdu. ![]()
Daniella82 píše:
Já jsem měla cyklus dlouhý 40-50 dní,takže podle MS se mi termín neshoduje vůbec, podle UTZ taky ne,ani podle toho ve 12 týdnu.
Vím přesně,kdy jsem otěhotněla,protože to byl jediný styk v měsíci..podle utz rozdíl 10 dnů,podle ms víc
No tak to jsem ráda, že v tom nejsem sama. ![]()
Já si myslím svoje, doktorům jim to jejich neberu, ale prostě s porodem počítám dle svých výpočtů a do vyvolávání se „do svého termínu“ nenechám zbytečně natlačit. ![]()
(samozřejmě pokud to nebude nutné z jiného důvodu)
Je to na základě délky nějaké kůstky či čeho. Ale jak jsem psala - musí to být ve 12tt. Pokud se lišíte o tolik, tak je jasný, že daný UTZ byl jindy, než ve 12tt a to je nejspíš ten důvod, proč to u vás není možné.
Já bych podle mých propočtů teď byla 25tt,podle doktorky jsem ve 23tt.
Nijak to teda neřeším, budu hold rodit o něco dřív, než v termínu,který mi určila doktorka.Na nic jiného to vliv nemá,tak je mi to jedno ![]()
Amabilis77 píše:
Je to na základě délky nějaké kůstky či čeho. Ale jak jsem psala - musí to být ve 12tt. Pokud se lišíte o tolik, tak je jasný, že daný UTZ byl jindy, než ve 12tt a to je nejspíš ten důvod, proč to u vás není možné.
u mna sa to v 12tt lisilo o 6 dni, je to normalne, kazde dieta inak rastie.
v 12tt sa meria este crl- cize dlzka od hlavicky po zadocek, neskor sa velkost urcuje podla dlzky stehennej kosti, obvodu hlavicky a obvodu bruska- vypocitava sa priemer, kludne moze byt napr. hlavicka 16+6 a nozicka 15+3.
soldi píše:Amabilis77 píše:u mna sa to v 12tt lisilo o 6 dni, je to normalne, kazde dieta inak rastie.
v 12tt sa meria este crl- cize dlzka od hlavicky po zadocek, neskor sa velkost urcuje podla dlzky stehennej kosti, obvodu hlavicky a obvodu bruska- vypocitava sa priemer, kludne moze byt napr. hlavicka 16+6 a nozicka 15+3.
Ve 12tt měřil doktor od hlavičky po zadeček. Nevšimla jsem si, že by zkoumal nějakou kůstku. Teď ve 20tt jiný doktor na velkém UTZ měřil i tu stehenní kost. Konstatoval pouze, že velikost odpovídá týdnu těhotenství… ![]()
Neřeším to, prostě bude rodit o týden později, než si myslí doktoři… ![]()