Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Daniella82 píše:
Wiollo,ona Amabilis asi myslela nosní kůstku..
Ve 12tt nosní kůstku?
Tak na tom chrastítku co má můj gyndr. by ji ani nenašel, natož změřil. ![]()
Já jsem byla ve 12tt na NT screeningu,tam mi dr měřil šíjové projasnění a vím, že se zmiňoval i o nosní kůstce.tak to bude asi ono,to co myslela.
Daniella82 píše:
Já jsem byla ve 12tt na NT screeningu,tam mi dr měřil šíjové projasnění a vím, že se zmiňoval i o nosní kůstce.tak to bude asi ono,to co myslela.
No vidíš, to je pravda. Na tom jsem byla taky.
A nosní kůstka tam byla, ale malé (mudr. to tak dokonce uvedla i do zprávy). No ale přesto byl termín porodu podle ní ještě o pár dní dřív, než podle MS.
A pak tomu věř… ![]()
Já teda nevím,ale nechodí se ještě na nějakej upřesňující UTZ cca třeba měsíc před TP?
Podle mě nás takových bude víc,co se jim to neshoduje ani MS ani UTZ.
Ahoj, já byla na ultrazvuku ve 12.tt, 20.tt a ve 30.tt. Ve všech týdnech mi měřili u mimča obvod hlavičky, délku plodu a stehenní kost. Tyto údaje dali do PC a ten jim vypočítal, jak je plod starý asi s určitou odchylkou. V tom PC mají nějaké statistické tabulky a ta vaše hodnota se skontroluje s touto statistickou tabulkou (nebo hodnotou) a vyhodnotí ji. Ve 30.tt místo délky tělíčka měřila obvod bříška u pupečníku. U mě údajně sedí tyto propočty na den přesně, ale moc jim nevěřím. Vím o sobě že mám cykly různě dlouhé od cca 35 do 45 dnů. Moje ovulace dle měření bazální teploty se taky liší, ale každopádně je o týden posunutá. A tak by to sedělo i s datem oplodnění. Bohužél vím jen týden ne přesný den. Ale každopádně by to mělo být o týden jinak. Termín dle MS mám 30.3, dle ultrazvuku taky. Ale myslím si, že to bude o něco později. Protože v rodině máme převážně přenášené děti (myslím, ale že je to způsobený těmi dlouhými cykly co všichni máme). Tak jsem zvědavá, jak to dopadne.
Mě teda u ultrazvuků ani moc nezajímal termín porodu, ale jestli se dítě vyvíjí rovnoměrně. Ve správném poměru hlavička ku nožičky ku tělíčko. V prvním těhu, které nedopadlo dobře (ukončeno ve 20.tt) jsme od 10.tt měli rozdíl růstu hlavičky oproti tělíčku o týden, potom ve 12.tt o dva týdny a ve 20.tt skoro až o tři týdny. Ale pak se přišlo na to, že nefunguje placenta dítě není vyživovaný, tak proto nerostlo, rostla jen hlava. Protože nejprve je vyživovaná hlavička a životně důležité orgány a pak teprve růst kostí, těla a tloušťka mimča.
Všude píšou a doktoři říkají, že když celé mimčo roste pomaleji, tak to nevadí. Horší je, když nějaká část těla zaostává o víc jak dva týdny. Zvláště tělo za hlavou.
Na konci těhu už termín porodu neujaňují dle velikosti plodu na ultrazvuku, ale dle pevnosti čípku, jeho uzavřenosti, pohybů plodu apod. Ale to je až úplně ke konci. Taky se na konci těhu tuším že po 36.tt kontroluje pravidelně srdíčko mimča. Ale poslední ultrazvuk na měření mimča je ve 30.tt. Pak už totiž mimčo jen tloustne a to je individuální.
wiolla, daniela, na NT sa zistuje len pritomnost nosovej kosticky, nemeria sa jej presna velkost ![]()
a malokedy sa zhoduje termin ms s vekom podla utz, niekolko dnove odchylky su tam vzdy a este zriedkavejsie sa stane, ze porod skutocne prebehne presne v stanovenom dni, cize riesit to, je uplna strata casu ![]()
odpoved na povodnu otazku je: podla veku plodu na utz sa v ziadnom pripade neda zistit presny den oplodnenia. ![]()
Ahoj všem maminkám..Chtěla jsem se zeptat…byla jsem na kontrolním utz.a to 11+0 tt a miminko měřilo od hlavičky po zadeček 3,1cm, moje paní doktorka říkala, že je vše OK,ale mě přišlo miminko menší než knihy a ostatní zdroje udávají,že by v tomto období mělo být. Máte to taky někdo takhle?? jsem z toho trochu nervozní. Ovu jsem měla až 17 den, takže k oplodnění došlo 17,nebo 18 den.Tak snad jse vše OK.Děkuji
katarina30 píše:
Ahoj všem maminkám..Chtěla jsem se zeptat…byla jsem na kontrolním utz.a to 11+0 tt a miminko měřilo od hlavičky po zadeček 3,1cm, moje paní doktorka říkala, že je vše OK,ale mě přišlo miminko menší než knihy a ostatní zdroje udávají,že by v tomto období mělo být. Máte to taky někdo takhle?? jsem z toho trochu nervozní. Ovu jsem měla až 17 den, takže k oplodnění došlo 17,nebo 18 den.Tak snad jse vše OK.Děkuji
Pokud doktorka řekla, že je to OK, tak bych jí věřila. Mně přišlo, že se mi nikdy velikost plodu neshodovala s tím, co píšou třeba na webu. Ani to, kdy už má být srdeční akce. Přijde mi, že v knihách i na webu jsou jako by napřed, ale realita je jiná (že je to vše vidět až později).
A souhlasím s anonymní, že důležité je, aby dítko rostlo hlavně proporcionálně rovnoměrně.
Příspěvek upraven 27.01.11 v 14:14
katarina30, ono to meranie je strasne otazne, staci ked ten meraci krizik posunie o milimeter vedla a hned je rozdiel niekolko dni. urcite si s tym nerob hlavu, tabulky su len orientacne, nie smerodajne. ![]()
Holky potrebuji radu, dle mich vypoctu bych měla byt v 5tt, dnes sem byla u doktorky a ta my reka ze sem 7tt ale ze plod je mali a ze tam nejsou srdecni ozvi. A ze musim na kyretaz. Tu sem odmitla. Nic mi neni, sem jen unavena a podrazdena, obcas na zvraceni. Přemyslim ze skusim jineho lekare.Co myslite. Ma to cenu.
@Anonymní píše:
Holky potrebuji radu, dle mich vypoctu bych měla byt v 5tt, dnes sem byla u doktorky a ta my reka ze sem 7tt ale ze plod je mali a ze tam nejsou srdecni ozvi. A ze musim na kyretaz. Tu sem odmitla. Nic mi neni, sem jen unavena a podrazdena, obcas na zvraceni. Přemyslim ze skusim jineho lekare.Co myslite. Ma to cenu.
Podle ceho dr usoudila ze jsi 7tt? I kdyby to byla pravda, tak stejne je 7tt na revizi jeste brzo. Spis je dulezity posoudit za tyden jestli embryo roste, jestli spravne, pripadne porovnat hCG z krve. Na zaklade jednoho vysetreni je nesmysl posilat na revizi.
@Anonymní píše:
a ten 5tt je počítán od poslední MS nebo od oplodnění? Jinak bych počkala třeba týden, jestli se neobjeví srdeční akce a nebo se třeba spustí SP.
Ahoj, taky bych ještě týden počkala. Zajdi příští týden znova k doktorovi, ať udělá ultrazvuk a vezme i krev. Já jsem byla 8tt a mimčo odpovídalo 5tt a bez srdeční akce, další týden jsem měla jít znova na kontrolu, no bohužel to nedopadlo, byl z toho ZP. Určitě ještě vydrž
Držím pěsti
![]()
Ahoj, chci se zeptat. Nyní v 28 týdnu náš malý byl menší než obvykle, byla jsme již 27plus4 a odpovídal 26plus3, což by odpovídalo ovšem termínu dle ovulace (víme přesně datum - ivf). Do této doby stále o týden napřed a nyní jakože k termínu ovulace-menstruace. Mám se něčeho bát, že se opožduje nebo je to normální a může se to zase změnit, vrátit..Dr. mě trochu vyděsil, protože mě chtěl poslat v 30tt na sono zase na specializované pracoviště, jen abychom si ověřili (20tt vše ok), jestli je vše ok. Ta růstová retardace se bere jak? Od původního termínu ovulace-menstruace? Takže když nyní odpovídá termín ms-ovulace, takj e to v podstatě ok ne?