Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Vzdyt je to strasne snadne spovitat delku tehu. Vzdy je to od ms. Ze nesedi tydny je vetsinou proto ze nektera mama cyklus 28 nektera i 40 a i vic. Pri normalnim 28 denim je ovu +- 14 den tedy uz v den ovulace jde o tydny tehu 2+. Tedy utz proveden 35 dc stari tehu dle ms 5+ stari mimca 3+ Kdyz by se stalo a cyklus se zkratil a ovu by byla uz 8 dc tak uz tam je navic 6 dni v rustu mimca. Tedy skoro tyden. Utz dekany 35 dc stari tehu dle ms 5+ stari mimca uz ale 5+6. Kdyz by byl cyklus 40 dni tak ovu je +- az 26 dc. Na utz 35 dc stari dle ms 5+ stari mimca 1+2. (Jeste neviditelne) Na delku cyklu se snad nikdy nikdo nepta. Ted shrnem tebe, tvoje posledni ms 23.12. do dnesniho dne si dle ms 6+0, (zacatek sedmeho tydne) Na utz 25.1 ti rekla 5+3 (dnes dle utz od dr 6+5) dle ms dnes si 6+0. Pokud by si mela ovu 1.1 tak je to o 5 dni vetsi, protoze u utz se vychazi z cyklu 28 dc tedy 14 den je ovulace. Tedy to sedi temer presne.Na zacatku jeden den muze litat, ono zmerit to malickate je opravdu tezke. A co se tyce utz a srdicka dalsi tyden. Neboj uvidi.
Proč anonym?
Holky a nejsem divna, kdyz mam jako jedna z mala TP podle ms i utz u screeningu stejny?
koukala jsem ze se prave vetsinou lisi.
oba datumy mam 12.8. ![]()
Děkuji všem za vyčerpávající výpočty
šlo mi o to jestli se jim to všechno nebude počítat a měřit lépe, když vím datum početí. Ale asi je to jedno, oni si to stejně budou brát podle jejich tabulek. Když byl sex 1.1 tak muselo během několika hodin dojít k oplodnění vajíčka a tak mi přišlo zbytečné počítat to od poslední MS. Protože jestli to dobře chápu, tak od poslední MS se to počítá právě z toho důvodu, že se neví den oplodnění. No, tak to jsem zvědavá kolik mi vypočítá příští čtvrtek
![]()
@Anonymní píše:
Děkuji všem za vyčerpávající výpočtyšlo mi o to jestli se jim to všechno nebude počítat a měřit lépe, když vím datum početí. Ale asi je to jedno, oni si to stejně budou brát podle jejich tabulek. Když byl sex 1.1 tak muselo během několika hodin dojít k oplodnění vajíčka a tak mi přišlo zbytečné počítat to od poslední MS. Protože jestli to dobře chápu, tak od poslední MS se to počítá právě z toho důvodu, že se neví den oplodnění. No, tak to jsem zvědavá kolik mi vypočítá příští čtvrtek
![]()
Ono ani to, ze k oplodneni dojde behem nekolika hodin neni uplne pravda. Spermie dokazi cekat v dobrem prostredi na vajicko i pet dni ![]()
@kalitka No právě, tím pádem by to těhotenství mohlo být klidně ještě kratší. Měsíc má 4 týdny, proto jestliže k oplodnění došlo někdy v prvním týdnu v měsíci, tak nemůžu být těhotná víc jak 5 týdnů. No radši to už počítat nebudu, já se jen děsím toho, že jestli to dopadne a budu mít miminko, tak že mě budou nervovat všelijakými vyšetřeními jen proto, že jim to podle propočtů nebude vycházet ![]()
@Anonymní píše:
@kalitka No právě, tím pádem by to těhotenství mohlo být klidně ještě kratší. Měsíc má 4 týdny, proto jestliže k oplodnění došlo někdy v prvním týdnu v měsíci, tak nemůžu být těhotná víc jak 5 týdnů. No radši to už počítat nebudu, já se jen děsím toho, že jestli to dopadne a budu mít miminko, tak že mě budou nervovat všelijakými vyšetřeními jen proto, že jim to podle propočtů nebude vycházet
Jenže ty výpočty vychází prave z toho, ze staří těhotenství je ovulace minus 14 dnů. Těhotenství se proste pocita vzdy od 1. Dne poslední MS, Tys měla ovulaci max o par dni drive, takže naopak bude embryo o něco starší nikoliv mladší! Upřesnění dle velikosti je pak na ultrazvuku ve 12. Týdnu takže se nemáš čeho bát.
@Anonymní píše:
@kalitka No právě, tím pádem by to těhotenství mohlo být klidně ještě kratší. Měsíc má 4 týdny, proto jestliže k oplodnění došlo někdy v prvním týdnu v měsíci, tak nemůžu být těhotná víc jak 5 týdnů. No radši to už počítat nebudu, já se jen děsím toho, že jestli to dopadne a budu mít miminko, tak že mě budou nervovat všelijakými vyšetřeními jen proto, že jim to podle propočtů nebude vycházet
Precti si jeste jednou to co sem ti psala! Ty to porad pocitas dle " ovulace, respektive sexu" ale utz neni jen stari embria ale vzdy jsou k tomu pripocteny 2 tydny!! Tehotenstvi proste zacina prvnim dnem posledni menstruace! I ty co vi presne datum ovulace maji tydny pocitany dle posledni ms. Jen termin porodu se presneji stanovi az dle prvniho velikého utz! A na tom zacatku neni dulezite ani tak jak je velke, par dni sem ci tam je jedno, hlavni ze roste tak jak ma. Ty ses proste dnes dle ms 6+0,dle utz 6+5 Sama vidis ze je rozdil pet dni, coz je nejspis jen tvoje drivejsi ovulka.
A nikdy se neuvadi tydny jen ode dne poceti, vzdy jen ode dne posledni ms!!. A dr to proste velikosti do tabulek zapadlo na tyden co ti urcila. A v zhledem k sexu se trefila. Takze v pohode, vse je tak jak ma byt. Pristi tyden uvidi srdicko. ![]()
Ano, já to chápu
ale proč bych to měla počítat prvním dnem poslední MS, když to jsem prostě těhotná nebyla
vím, že se to tak počítá, přeci nemůžu počítat těhotenství ode dne kdy jsem ani neměla sex, jak by tam mohlo být, bylo tam prostě až po sexu. Ale tak to prostě budu brát tak, že jsem byla těhotná už před sexem
mě nejde o to jak se to počítá, ale že sama vím kdy to bylo, tudíž mi ten jejich výpočet nesedí. Děkuji, hlavně aby vše dobře dopadlo, týdny sem, týdny tam ![]()
Protože se to tak proste počítá na celým světě. Se s tím smiř
![]()
Holky ja se musím smát (pardon)
jsem těhu uz po čtvrté a nikdy mi to nesedělo kvůli nepravidelné ms apod. Takže teď 8.1. jsem měla byt 9+5 a byla jsem 5+6
nikdy jsem to neřešila, dr říkal, že dle ms je to pro ně důležité jen při výpočtu předběžného data porodu a hlavně kvůli kontrolám apod (je jasny ze když vám vyjde podle ms 2tt tak to je fakt divný
) časem stejně staří plodu upřesní velký utz a porodíme si jak prcek uzná za vhodné ![]()
@soldi
Mám taky přesně ten problém MS 30.11 styk 10 nebo 11.12 termín porodu dle MS 5.9 a teď ba ultrazvuku v 13tt mi bylo řečeno ze termín je 30.8 což je o 6 dni jinak a to by vycházelo ze jsem otěhotněla o 6 dni dříve což není možné mate s tím to zkušenost prosím mám to nějak řešit. ![]()