Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
zarezervovala jsem pobyt přes booking.com - apartmán - bez nutnosti platby předem, se zrušením do 7.1. - ubytování bylo od 20.1. chtělo to kartu, jako vždy, nerezervuji poprvé s tím, že když bych do té doby rezervaci nezrušila, odečetla by se platba, jenže platba se odečetla rovnou. ted koukám na účet, že je to zaplacené, já to potřebuji zrušit, což jsem udělala před 5 dny, ale platba se stále nevrátila, řešit to přímo s hotelem či přes booking.com?
Určitě přes booking. Taky se mi to jednou stalo. Peníze vrátili.
Není to na tom účtu jenom zobrazeno jako nestržená blokace? Ale jestli peníze zmizely a po zrušení rezervace se do nějaké doby nevrátily, určitě přes booking. Taky se mi stalo, poslala jsem jim scany z banky, booking si to vyříkal s hotelem, poslal omluvu a peníze se vrátily.
@astoret řešila bych přes booking, stala se mi teď podobná věc, bookovala jsem pobyt na vánoce, bylo tam, že je to bez zálohy a lze zrušit týden předem, ale najednou mě oslovil majitel apartmánu s tím, že chce zálohu a prý je to podmínka bookingu, dohodla jsem se s ním, že když bych musela náhle zrušit pro nemoc dětí, tak spolu vymyslíme jiný termín. Pro mě bylo toto řešení OK, ale přišlo mi to jako podraz ze strany bookingu, protože tam na tvrdo znělo, že zálohu nepožadují…jinak tedy má zkušenost je taková, že přes booking mi snad vždy strhávali z karty zálohu těch asi 30%, snad jsem nezažila, že by to bylo bez.
Dej určitě vědět, jak jsi dopadla…
@ugluk píše:
Není to na tom účtu jenom zobrazeno jako nestržená blokace? Ale jestli peníze zmizely a po zrušení rezervace se do nějaké doby nevrátily, určitě přes booking. Taky se mi stalo, poslala jsem jim scany z banky, booking si to vyříkal s hotelem, poslal omluvu a peníze se vrátily.
je to jako nezaučtená transakce, ale peníze z učtu zmizely
@astoret píše:
je to jako nezaučtená transakce, ale peníze z učtu zmizely
Tak bych tipla, že budou někde v blokovaných - zmizí z disponabilních peněz, ale zobrazit by se to mělo v blokacích. V každém případě bych čekala, že do pár dní odblokují, jinak bych řešila s bookingem.
No, urcite v podminkach psali, ze maji pravo udelat predbeznou autorizaci karty…takze proto vam strhli ty penize
jestli jste rezervaci uz zrusila, tak vam to samozrejme vrati na tu kartu.. banka ma na vraceni blokace asi tri tydny..
s booking neni potreba nic resit, banka to zas vrati zpet
@lucillee tak já bych to naopak viděla jako drobný podraz ze strany majitele. Pokud chce zálohu, má si na bookingu nastavit zálohu. Já když rezervuju přes booking, tak taky všecko řeším přes booking a s majitelem si dohaduju maximálně, co bych ráda k snídani. A pokud záměrně vybírám ubytování bez zálohy a s bezplatnou možností zrušení, tak to chci bez zálohy a s možností zrušení. A bez té zálohy rezervuju hodně často a nikdy ji nikdo po mně nechtěl, takže reakce pána, že to tak chce booking navzdory tomu, co uvádí, mi přijde zvláštní.
@Euforia to chápu, ale ne když je tam vyslovne napsano, že není platba předem, strhli by peníze jen v případě, že bych nedodržela rámec pro zrušení rezervace, což bylo do 7.1. - poté by již zrušit nešlo a peníze by se strhly, ale taktop to strhnout neměli
Tak ale fakt jde o to, jestli je opravdu strhli nebo jenom zablokovali. V přehledu plateb to vypadá podobně, ale já třeba v mém bankovnictví vidím nahoře tři čísla - zůstatek na účtu, disponabilní zůstatek, blokace. Co se zablokuje, sice z účtu fyzicky neodešlo, ale už s tím nelze disponovat, je to bloklé a blokace se pak buď uvolní a peníze jdou zpět, nebo se odešlou, kam mají.
Ale jinak jo, stalo se mi, že si hotel strhnul zálohu (s čímž jsem souhlasila), ale po zrušení v řádném termínu se nějak neměl k jejímu vrácení (asi 14 dní). Booking to vyřešil.
Peníze jsou jen blokovane a uvolní se do 30 dnů. Trvá to dlouho. Záleží na bance jak svižně pracuje.
Astoret: jenze oni vam ty penize na karte jen blokuji ( na 99%) nejsou strzeny. Je to tam pak napsany v potvrzeni rezervace, ze hotel ma pravo na predbeznou autorizaci karty.. a v podstate je to u kazdy rezervace tohle. Nejterej hotel toho vyuzije, jinej ne, no
ve chvili, kdy jste to zrusila, hotel tu autorizaci taky zrusil, ale bance proste trva hooodne dlouho nez vam to vrati, muzete zkusit zavolat spis do banky, nez bookingu, treba vam to uvoln driv
Dopadla jsem stejně. Na bookingu info že úhrada na místě, karta jen pro ověření. Blbec jsem zadala, byť jsem předtím všude prolezla že peníze neseberou.
Sebrali. Obratem jsem psala jak na booking, tak na majitele, že rezervaci chci zrušit, že nemohu dopředu vědět že přijedeme, s tím že v podmínkách o platbě ihned nic není.
Booking mi odpověděl že je to věcí majitele, že oni s tím nic neudělají a nemají problém aby mi vrátil.
Majitel mi odpověděl že booking mu vrácení zakazuje.
Jednoznačně kecal. Až když jsem si najela na recenze na bookingu, zjistila jsem že nejsem první a všichni dopadli stejně. O peníze jsem přišla ![]()
Inko T., bo z práce
@ugluk píše:
@lucillee tak já bych to naopak viděla jako drobný podraz ze strany majitele. Pokud chce zálohu, má si na bookingu nastavit zálohu. Já když rezervuju přes booking, tak taky všecko řeším přes booking a s majitelem si dohaduju maximálně, co bych ráda k snídani. A pokud záměrně vybírám ubytování bez zálohy a s bezplatnou možností zrušení, tak to chci bez zálohy a s možností zrušení. A bez té zálohy rezervuju hodně často a nikdy ji nikdo po mně nechtěl, takže reakce pána, že to tak chce booking navzdory tomu, co uvádí, mi přijde zvláštní.
já jsem celkem neměla problém mu těch 1500 Kč poslat, ale je to jak píšeš, byť ve své komunikaci všude uvádí, že „v souladu s obchodními podmínkami booking.com“ požaduje zálohu, která je při stornu do 12.12. vrácena do 24 hodin. Kdybych měla platit 30t a měla pobyt nejistý tak se budu kroutit, takhle to přiliš neřeším. Nicméně kromě velkých hotelových řetězců jsem, mám pocit, platila téměř vždy zálohu z karty rovnou nebo došlo alespoň k blokaci na kartě.
No a co se týče vratky tak ta trvala i 3týdny. Bookovala jsem den předem víkend v Berlíně, po příjezdu jsem zaplatila celou částku a na kartě jsem přitom měla blokaci rezervačního poplatku. KOmunikovala jsem tehdy s bookingem i hotelem a vrátili mi to až po cca 3 týdnech.