ZŠ 1.stupeň - znalosti

Anonymní
12.1.23 17:01

ZŠ 1.stupeň - znalosti

Mám deti na 1.stupni na vesnické škole. Starší dítě jde příští rok do 6.tridy do školy v nejbližším městě. Vim, že každá škola si výuku organizuje podle sebe, ale výstupy by měly být stejne. Poslední dobou narážím na to, že jsou děti pozadu a neumí to, co by umět měly. Zajímají mě asi nejvíce matematika, čeština, angličtina. Pokud by byl další předmět, který vám přijde důležitý, tak budu ráda i za informace o tom. Můžete mi napsat, co vše vaše děti probírají, co ještě probírat mají, co mají na konci 5.rocniku umět.

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Ou
24138
12.1.23 17:14

No záleží především na tom co a jak řeší ta základka kam půjde. Tak jako tak, když si na základě zdejší debaty vezmeš do hlavy, že začneš chodit za učitelkou a vysvětlovat jí, že to co dělá dělá špatně a musí to dělat podle tebe, takta učitelka nezmění svoje vzdělávací plány. Opravdu nechceš pro své děti pedagoga, co skáče jak pískají rodiče, protože mají pocit.

Mimochodem četla si vůbec ŠVP vaší školy, tam bys měla najít odpovědi na svoje otázky, že. A dokonce to můžeš srovnat se ŠVP té školy, kam syn půjde.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.23 17:26
@Ou píše:
No záleží především na tom co a jak řeší ta základka kam půjde. Tak jako tak, když si na základě zdejší debaty vezmeš do hlavy, že začneš chodit za učitelkou a vysvětlovat jí, že to co dělá dělá špatně a musí to dělat podle tebe, takta učitelka nezmění svoje vzdělávací plány. Opravdu nechceš pro své děti pedagoga, co skáče jak pískají rodiče, protože mají pocit.Mimochodem četla si vůbec ŠVP vaší školy, tam bys měla najít odpovědi na svoje otázky, že. A dokonce to můžeš srovnat se ŠVP té školy, kam syn půjde.

Neboj, žádné učitelce do toho kecat nebudu. To mě ani nenapadlo. Spíš si chci porovnat, jak jsou na tom ostatní děti ve stejném věku. Mají od září novou učitelku, která je nová i na škole a musím říct, že za ty roky nejhorší učitelka. Nekomunikuje. Styl výuky asi dětem nesedí. Nechci tady rozepisovat spoustu důvodu, proč to řeším. Pokud zjistím, v čem pokulhává moje dítě, chci se na to více zaměřit. Od učitelky se nedozvím nic. Nemám ale v úmyslu probirat s dítětem vše, co probrali ve škole.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.1.23 17:54

Školní vzdělávací programy se můžou hodně lišit. Třeba ve vesnické škole mých dětí jsem s hrůzou zjistila, že na prvním stupni mají cizí jazyk jen dvě hodiny týdně. Žádný výběr z druhého cizího jazyka-jen ruština. Žádné kroužky kromě keramiky. Takže přešly ke mně do města. Navíc na druhém stupni do výběrové třídy. Co víc si přát. Vesměs děti, co přejdou k nám mají velké problémy s angličtinou, na mnoha školách si na prvním stupni jen hrají…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
12.1.23 18:13
@Anonymní píše: Školní vzdělávací programy se můžou hodně lišit. Třeba ve vesnické škole mých dětí jsem s hrůzou zjistila, že na prvním stupni mají cizí jazyk jen dvě hodiny týdně. Žádný výběr z druhého cizího jazyka-jen ruština. Žádné kroužky kromě keramiky. Takže přešly ke mně do města. Navíc na druhém stupni do výběrové třídy. Co víc si přát. Vesměs děti, co přejdou k nám mají velké problémy s angličtinou, na mnoha školách si na prvním stupni jen hrají…

Ty jsi chtěla někde druhý jazyk na prvním stupni? Moje dítě sotva zvládá jeden jazyk. 8o Ale ty máš nadané děti. To já nemám.

• Citovat
  • Upravit
16209
12.1.23 18:19
@Anonymní píše: Školní vzdělávací programy se můžou hodně lišit. Třeba ve vesnické škole mých dětí jsem s hrůzou zjistila, že na prvním stupni mají cizí jazyk jen dvě hodiny týdně. Žádný výběr z druhého cizího jazyka-jen ruština. Žádné kroužky kromě keramiky. Takže přešly ke mně do města. Navíc na druhém stupni do výběrové třídy. Co víc si přát. Vesměs děti, co přejdou k nám mají velké problémy s angličtinou, na mnoha školách si na prvním stupni jen hrají…

Tak když mají děti třeba 22 vyučovacích hodin týdně (druhý ročník u nás), a mají mít TV, VV, HV, Pracovní činnosti, Prvouku, a na ten zbytek jim tedy zůstane čeština (čtení, psaní, teorie), matematika (včetně geometrie) a angličtina, tak vnímám češtinu a matematiku jako natolik prioritní, že mi nepřijde víc hodin angličtiny na úkor třeba češtiny jako dobrý krok :think: (obzvlášť když jsem viděla za covidu úroveň čtení a pochopení textu u těch dětí)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5889
12.1.23 18:48
@Anonymní píše:
Ty jsi chtěla někde druhý jazyk na prvním stupni? Moje dítě sotva zvládá jeden jazyk. 8o Ale ty máš nadané děti. To já nemám.

Na jedné škole u nás to tak myslím je.Od první třídy mají angličtinu a někdy ve čtvrté druhý jazyk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.23 19:04
@Anonymní píše:
Ty jsi chtěla někde druhý jazyk na prvním stupni? Moje dítě sotva zvládá jeden jazyk. 8o Ale ty máš nadané děti. To já nemám.

Ne. Angličtinu měli jen dvě hodiny týdně.

• Citovat
  • Upravit
30408
12.1.23 19:08
@Anonymní píše:
Ne. Angličtinu měli jen dvě hodiny týdně.

Ve které třídě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.23 19:19

3.třída - 5.třída. Oproti dětem, co mají ty tři roky, tři hodiny týdně poctivou angličtinu, je to sakra rozdíl ve znalostech. Fakt vím, o čem mluvím. Učím tam. Na té vesnické škole výkonech problémů daleko víc. Třeba nekvalifikovaná angličtinářka - bývalá katechetka…co umí anglicky.

• Citovat
  • Upravit
72725
12.1.23 23:31
@Anonymní píše:
Mám deti na 1.stupni na vesnické škole. Starší dítě jde příští rok do 6.tridy do školy v nejbližším městě. Vim, že každá škola si výuku organizuje podle sebe, ale výstupy by měly být stejne. Poslední dobou narážím na to, že jsou děti pozadu a neumí to, co by umět měly. Zajímají mě asi nejvíce matematika, čeština, angličtina. Pokud by byl další předmět, který vám přijde důležitý, tak budu ráda i za informace o tom. Můžete mi napsat, co vše vaše děti probírají, co ještě probírat mají, co mají na konci 5.rocniku umět.

Když srovnám svoje 2 děti, kdy jedno chodí na velkou školu v Ostravě a druhé do malé vesnické školy, tak jsou ty rozdíly fakt velké. Na tim městě se s nimi rozhodně necrcaji, pokud dítě nerozumí, nechápe, nastupuje rodič. Na vesnicí individuální přístup, doučování a moře dalšího. Ale. Učebnice a osnovy mají stejné :think: jen ostravský má aj od první třídy a teď, ve 3. už má druhý jazyk. Na vsi je druhý jazyk až od 7.tridy :think: když srovnám jazykovou vybavenost, lépe je na tom rozhodne ten ostravský. Ale to je jediný rozdíl

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin