Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Mam znamou, ktera v malotridce uci a nemuze si to vynachvalit. Deti jsou pry mnohem samostatnejsi, vic zvidavejsi. Ti starsi se uci pomahat mladsim atd. Nez nastoupila sem, ucila leta v obrovske skole, kde mela ve tride pokazde min.30 deti, pry se to ani neda srovnavat
Ahoj, dcerka také nastoupí v září v naší vesnici do malotřídky. Máme zde školku v jedné budově se školou. Malotřídka je u nás spojená 1. a ž 3. třída dohromady a od čtvrté se dojíždí do vedlejší vesnice či do města. Výhodu vidím v tom, že děti ze školky i školy, rodiče i učitelka se všichni navzájem znají, je zde velmi rodinné prostředí, děti ze školy po skončení družiny mají možnost jít do školky atd…Nevýhodou, které se trošku obávám, je přechod do větší školy ve 4. třídě, ale zase jich snad z naší školy půjde více, takže se navzájem podrží.
Ahoj. Chtěla bych upozornit na jeden problém. Představte si v celé třídě 4 holky z toho 2 intrikářky, kterým doma nikdo neřekl, že by měly držet při sobě - naopak čím více je moje dítě drsnější tím lépe! Zbylé dvě holčičky méně průbojné. Do toho dvou a více věkový rozdíl. Sami víte, jak je každý rok na našich dětech znát. Takže celých pět let docházky se nese v tom, že ty průbojnější ubližují těm slabším a ti jsou odstrčeni. Nicméně ty odstrčené jim musí „odpustit“ nebo být úplně samy! A s tím se počítá! Dělaly tak už jejich matky a nese se to dál a dál… Učitelka si s každým tyká a tak si toho co si holky navzájem říkají raději nevšímá. První dcera 17 let to tak absolvovala (jediné co asi zafungovalo - že všech zlé je pro něco dobré, nikdy už pak holčičí vztahy moc neřešila). Mladší dcera 7 let - nevím jestli to tu dochodí. Já jsem se sem přistěhovala. Sama jsem chodila do menší školy. Co ročník to 25 žáků. Z toho 12 holek ve třídě a tam se vždy dá najít nějaká, kterou škodit druhým nebaví. A vůbec v malotřídce nefunguje taková ta sounáležitost spolužaček, to tu vůbec není. Bohužel u nás ve vesnici, ti co si zde postavili nové domy jsem do školy děti nedávají. Všechny vozí do města, škoda oživilo by to kolektiv a vneslo nové prvky chování. Jinak výukově dobrý, st. dcera s přechodem na velkou školu v šesté třídě problémy neměla. PS: A opravdu se zde nahlas nečte, to musí rodiče.
Ahoj, máte někdo čerstvé zkušenosti s malotřídkou?
Původně jsme uvažovali o domácím vzdělávání+komunitní škola nebo škola soukromá. Po stěhování máme možnost malotřídky. Třídy jsou 1. a 3. a 2.,4.+5. V první třídě je letos 7 dětí a ve třetí také 7, takže celkem ve třídě 14 dětí.
Líbí se mi to, ale neznám nikoho, kdo tam děti má. Případně jestli šlo něčí dítě z takové školy na výběrovou školu - gymnázium, jazykovka apod.
Díky za všechny zkušenosti
@ewajs v okolí jsou 2 a mají skvělé výsledky. I děti, které by se z normální školy nedostaty na osmileté gymnázium (znala jsem je dobře z kroužku) přijímačky udělaly. Za mne bych do toho šla ![]()
@ewajs Záleží na paní učitelce, jak to zvládá. Já jsem do takové školy chodila, syn bude taky. Neměla jsem nikdy jediný problém, později jsem se dostala kam jsem chtěla i vystudovala. ![]()
Za mne v malotřídce naprostá spokojenost. Syn chodí už do 3. třídy. U nás je to tak že je 1 třída pak 2+3 a 4+5. Má skvělou učitelku, což je taky moc důležitý. Já malotřídku doporučuji.
Dobrý den, můj syn letos završí 5 let a tak nás příští rok čeká volba kam půjde do ZŠ, přímo v místě bydliště máme ZS se systémem malotříd, a to takto, první třída je samostatná, poté je spojen 2.a 3.ročník do jedné a stejně tak 4. a 5. ročník. Do šesté bude nutný přestup. V jedné ze tříd je i interaktivní tabule. Součástí školy je jídelna i družina. Líbí se nám, že je to v místě bydliště a že syn bude moci chodit po chvíli i sám-po jednom chodníku až do školy. Bohužel spousta rodičů uvažuje o městké klasické ZŠ-a tak nemám představu kolik známých dětí zde zůstane. Malej nemá rád novoty…tak nevím zda není lepší dát ho rovnou do města-aby nemusel přecházet. Také nevím jak je to potom se začleněním(v případě, že bysme šli do malotřídky a později na 2.stupeň do města)-bohužel neznám tu nikoho koho bych se mohla zeptat.Na stránkách samozřejmě škola uvádí, že děti nemají s přechodem problém. Poraďte, zkusili byste malotřídku? Děkuji za odpovědi.
@vonkova.v záleží, jaká ta škola je. Poptej se, třeba i v té městské škole, jaké mají zkušenosti s dětmi z té vesnické školy, které k nim v šestce přecházejí.
Za mě, máme to to samé a nepřemýšlela jsem ani vteřinu a syn jde do malotřídky. Kolik dětí tam bude v první třídě, víš? U nás zhruba 10 a na ně zkušená učitelka, která učí jen prvnáčky (každý rok). Ve městě bude prvňáčků ve třídě minimálně 25. U nás i 30.
Z přechodu do města pak strach nemám, to mu bude 12 a už bude samostatný.
Pokud máš i další děti, tak oceníš, že nebudeš muset časem do školy vodit/vyzvedávat
Ahoj, chodila jsem do malotřídky a můj syn bude také. Šla jsem se dvěma spolužáky na osmileté gymnázium a všichni jsme bez problémů dostudovali. Opravdu mi i u vás připadá malotřídka jako dobrá volba.
@Moise píše:
@vonkova.v záleží, jaká ta škola je. Poptej se, třeba i v té městské škole, jaké mají zkušenosti s dětmi z té vesnické školy, které k nim v šestce přecházejí.
Za mě, máme to to samé a nepřemýšlela jsem ani vteřinu a syn jde do malotřídky. Kolik dětí tam bude v první třídě, víš? U nás zhruba 10 a na ně zkušená učitelka, která učí jen prvnáčky (každý rok). Ve městě bude prvňáčků ve třídě minimálně 25. U nás i 30.
Z přechodu do města pak strach nemám, to mu bude 12 a už bude samostatný.
Pokud máš i další děti, tak oceníš, že nebudeš muset časem do školy vodit/vyzvedávat
No právě proto se nám ta možnost mít syna přímo v místě bydliště-až bude samostatný může chodit sám. Vím, že letos bylo přijato 16 dětí do první třídy-ale zda všichni nastoupí nevím. Postavilo se tu spousta nových rodinných domků(takové ty satelity
ale v menším, nejsme ve městě-ale blízko k němu) a vím, že pár rodičů chce dát děti do města. Mluvila jsem přímo s paní ředitelkou o tom, že nejsme ještě rozhodnuti, a ona říkala, že spousta lidí malotřídku zatracuje a zbytečně, že oni mají zkušenosti dobré, děti jsou prý samostatnější. Každý rok pořádají den otevřených dveří-říkala, že přijdou třeba jen 3 rodiče, že je to mrzí, mají s tím spoustu práce-což chápu. Já se určitě chci jít podívat až ten den udělají. Děkuji za rady ![]()
@vonkova.v Není zač. Zkus se fakt do té školy jít podívat, třeba tě nechají kouknout i na část výuky. Já sama jsem do malotřídky chodila, dokonce jsme měli spojenou 1. a 2. třídu a bylo to úplně v pohodě, prospěch jsem měla výborný, na základce jsem nikdy problémy neměla. Já si od toho slibuji, že v 10 dětech bude mít učitelka prostor věnovat se i dítěti individuálně, pokud bude mít nějaký problém. A to jde v 10 nebo v 15 dětech líp než ve 30. A pokud je první třída samostatně, tak je to plus navíc.
Nemáš třeba nějaké známé, co tam mají už starší děti? Můžeš se poptat, jak jsou tam spokojení ![]()
Jediné minus, co na tom zatím vidím, je hodně osekaný výběr kroužků a mimoškolních aktivit. Ve městě ten výběr bude určitě bohatší, na vsi pro „pár“ dětí to ani nejde. Ale to mě v první třídě zatím netrápí. Co vím, tak za kroužky jezdí některé děti pak do města
Mne se koncwpt malotřídky docela líbí, ale přímo v Brně asi takové nejsou. Nebo ano?
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.
Mám syna ve 3. třídě v malotřídce a vřele doporučuji. Máme možnost srovnání se synem sousedů, co chodí do velké ZŠ a náš syn totálně vede.Ke čtení v 1. třídě se dostal 4× během hodiny, sousedův kluk 1× za týden (je jich 29 ve třídě),takže i když doma trénují čtení, zatímco my ne, je suveréně pozadu. A to nemluvím o chování -agresivitě, mluvení sprostě, šikaně a naprostém nedostatku dětského chování. Náš syn je podle našich sousedů infantilní, protože ve 3. třídě věří na Ježíška a Mikuláše. Tak ať je. Já chci doma dítě, ne malého dospělého. V malé škole jde mentální vývoj ruku v ruce s tím fyzickým a tak by to, podle mě, mělo být. Druhý syn tam pošupe v září taky.