ZŠ malotřídka

2446
26.10.12 09:01

ZŠ malotřídka

Ahoj
mám dotázek, má někdo dítě, které navštěvuje malotřídku v dnešní době?
Zajímají mě zkušenosti pro a proti, děkuji za názory

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
30311
26.10.12 09:09

Ahoj, osobně zkušenost a malotřídkou nemám, ale v okolí mám pár dětí co malotřídky navštěvovali a je to podle učitelky jak jim to v té škole šlo. Pokud je učitelka šikovná a naučí děti samostatnosti, tak se toho hodně ve třídě naučí a pro šikovné děti to může být i výhoda. Udělají si svou práci a můžou koukat co učí učitelka ty starší.
Pokud to ale učitelka zvládat nebude, tak z šikovných dětí se stanou sígři, kteří vyrušujou, protože se budou nudit. Takže já bych před dvěma lety neměla problém dát dítě do jedné školy tady u nás, protože měli super učitelku, do druhé bych je nedala, protože ty učitelky podle mě děti nezvládají.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
72725
26.10.12 09:10

Kluk měl jít do malotřídky, nakonec jsem to vzdala. Nelíbila se mi myšlenka, že prvňáci budou dokupy s 3tí třídou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
26.10.12 09:12

Malotřídka je u nás ve vsi. Kluky mám ještě malý, ale ve škole jsem se byla podívat už několikrát.

Co na to říct. Můj názor je, že to vcelku funguje logicky. Děti se učí to své vedle sebe a učí s etak vlastně pracovat a nenechat se rušit něčím jiným. Současně ale nepřímo nasávají informace a malilinko se tak učí dopředu. jsou nepřímo motivováni se učit víc než jen co je v osnovách, ale hlavně, společenstvím dětí v různém věku se podle mně hezky odbourá věková segregace. Starší automaticky pomáhají menším, menší se učí určitému respektu k starším. Zvláště na vsi se teda ještě v dětech pěstuje velmi silný patriciotismus k místu školy.

ALE jakmile tyhle děti nastoupí na druhý stupeň do „normální“ třídy, kde je 25dětí stejného věku a, ale přesto rzných návyků a schopností, a mají všichni dělat na stejném úkolu, jsou prostě v háji, protože jsou zvyklí jinak pracovat.

Nevadí mi ani tak školka nebo zůsob výuky, jako u nás konkrétně učitelka. Mám pocit, že toho má moc, a v rámci celku a chodu školy jako takové nezvládá to, co by mělo být prioritní - individualita dětí. Zvláště v rmci malotřídky, kde ty rozdíly prostě jsou markantní. Což se ale obávám, to je problém nejen na tý naší školičce. Takže za mně - pokud se něco výrazně nezmění v tomto směru, kluky sem nedáme. :nevim: Starší už nyní ve školce vyniká, už nyní se mu učitelky věnují více, téměř na úrovni předškoláka, a tudíž sice v malotřádce by měl jakýs takýs indiciduální přístup a určitě by ho učitelka podporovala v tom se učit více, ale obávám s epak při přestupu do nomrální třídy, zvyklý de facto na individuálná plán, by měl problém se jaksi… „snížit“ a začlenit. A nesjem tak namyšlená, abych si myslela, že je tak geniání, že by še do nějaké výběrové talentové třídy… to je prostě moc brzy takhle přemýšlet. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
medvidek
26.10.12 09:19
@Emilie píše:
Malotřídka je u nás ve vsi. Kluky mám ještě malý, ale ve škole jsem se byla podívat už několikrát.

Co na to říct. Můj názor je, že to vcelku funguje logicky. Děti se učí to své vedle sebe a učí s etak vlastně pracovat a nenechat se rušit něčím jiným. Současně ale nepřímo nasávají informace a malilinko se tak učí dopředu. jsou nepřímo motivováni se učit víc než jen co je v osnovách, ale hlavně, společenstvím dětí v různém věku se podle mně hezky odbourá věková segregace. Starší automaticky pomáhají menším, menší se učí určitému respektu k starším. Zvláště na vsi se teda ještě v dětech pěstuje velmi silný patriciotismus k místu školy.

ALE jakmile tyhle děti nastoupí na druhý stupeň do „normální“ třídy, kde je 25dětí stejného věku a, ale přesto různých návyků a schopností, a mají všichni dělat na stejném úkolu, jsou prostě v háji, protože jsou zvyklí jinak pracovat.

Nemůžu souhlasit s Tvým posledním odstavcem. Dcera(12let)nastoupila letos do nové školy. Přestup z malotřídky ve vsi do velké školy ve městě. A je tam spokojenější. Učitelé si pochvalují jak přechod zvládla. Takže asi tak.Ne všechny děti mají potíže.

• Citovat
  • Upravit
2446
26.10.12 09:23

Díky za názory, čím víc tím líp, mám dceru, která měla nastoupit příští rok do normální velké zš, ale psycholožka nám doporučila odklad a nástup na malou zš. Máme trochu problém, jmenuje se „elektivní mutismus“,tzn. že Sofinka nemluví s cizími lidmi, ani s učitelkama, s dětmi jo, se všemi a i doma komunikuje někdy až moc, tak proto nám to bylo doporučeno, a protože máme tu možnost odstěhovat se na vesnici tak zvažujeme, že to prostě uděláme pro její dobro. Jenže na naší vesnici je malotřídka, já naivní myslela, že už to ani neexistuje. Jsou spojeny 1-3 a pak 4-5.
Jde mi o to, aby její start do života byl co nejmírnější. Tak nevím. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20518
26.10.12 09:23
@medvidek píše:
Nemůžu souhlasit s Tvým posledním odstavcem. Dcera(12let)nastoupila letos do nové školy. Přestup z malotřídky ve vsi do velké školy ve městě. A je tam spokojenější. Učitelé si pochvalují jak přechod zvládla. Takže asi tak.Ne všechny děti mají potíže.

V pořádku. :oops: Neměla jsem psát TYTO děti. Měla jsem napsat, že některé děti. :oops: Děkuji za opravu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Via
5078
26.10.12 09:25

Já sama jsem ji navštěvovala, měla jsem potom i praxi v malotřídce a je to opravdu o učitelích. Pro slabší děti a ty které si zvykají těžko na školu to bylo ideální. Vůbec nevadí, že děti dvou tříd jsou pokupě, když to učitelka u mí tak to je to nejmenší. Jen třeba v té mojí byl problém, že když jsme potom přešli do města do 5. třídy tak jsme byli trošku mimoni a dalo to práci dohnat to co uměly děti, kterou navštěvovaly tu školu od první třídy.
Vedle ve vesnici mají taky malotřídku specializovanou pro nadané děti a ta je úplně bezkonkurenční, paní ředitelka ji dotáhla k naprosté dokonalosti a děti se tam perou o místo. Takže škola od školy ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2446
26.10.12 09:28

No právě, že některé děti z této školy prý jdou i na 8 letý gympl, takže je to opravdu o dítěti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
medvidek
26.10.12 09:40

@lena123 asi bych doporučila dojít se do té školy zeptat. Třída o dvou ročnících bude asi náročná pro učitelku tak by bylo fajn vědět jak by to z vaší malou skloubily do hromady.
V té naší staré malotřídce neměli děti svou učitelku na všechny předměty, ale učitelky se střídaly na jednotlivé předměty. Takže i tohle bych chtěla od té školy vědět.

• Citovat
  • Upravit
2446
26.10.12 09:46

Tak to je jasná zpráva, zatím jsem se byla podívat jen ve školce, protože chci, aby chodila už k předškolákům, aby se seznámila s dětmi co s ní půjdou do školy, ve školce to vypadá, že pohoda. Takže teď mě čeká škola ;).Právě mě zaskočila ZŠ a malotřídka :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8049
26.10.12 09:49

Já tam jako dítko chodila a dodneška u nás takhle škola do 4. třídy funguje, takže i mé děti tak nejspíš chodit budou a neviděla jsem na tom nic špatného :nevim: Dřív jsme taky bývali 1. a 3. třída dohromady a 2. a 4.. Teď už mají 1. a 2. a pak 3. a 4. Je to asi lepší v tom, že ten vyšší ročník si případně zopakuje to co se učí tí mladší o rok níž. :nevim: A přechod do vyšších tříd, kdy už jsme byli pak jen s vrstevníky proběhl naprosto bez problému. Nikdy mi nepřišlo, že by to bylo jiné :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
26.10.12 10:40

@Emilie pěně jsi popsala fungování malotřídky :palec:, líp bych to nesvedla a fakt to tak má fungovat :palec: Já mám také děti malé, u nás je normální ZŠ, ale ve vedlejší vesnici právě malotřídka funguje. Mají prý dvě učitelky a takoví ti lehce alternativní rodiče si to hrozně chválí, právě z těch důvodů, co jsi zmínila výše a kvůli indivindi přístupu, který tedy v narvané základce nehrozí :think: Já ještě hodně popřemýšlím, kdyby ta malotřídka byla zde, tak neváhám, ale vozit dítě do malotřídky do vedlejší vsi - to mi přijde už poněkud zvrhlé :mrgreen: :nevim:
A s tou adaptací - maminky si dost stěžují, že když dítě z naší vesnické školy přejde třeba na osmiletý gympl do města, tak se tam cítí ztracené a hůř se prý adaptuje. Podle mne záleží na dítěti. Já osobně měnila základku dvakrát, takže vlastně třikrát v nové škole. A než jsem si zvykla na novou budovu, nové učitele, kde jsou šatny, kde je jídelna, tak to nějaký ten týden taky trvalo a taky žiju :mrgreen:. To je podle mého přirozené, že si dítě musí zvykat a přizpůsobit se něčemu jinému. Dovedeno ad absurbum: to bych se ani nesměla přestěhovat na vesnici, když vím, že dítě jednou bude studovat ve městě, aby si náhodou nemuselo pak nějak na to město těžce adaptovat. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
26.10.12 12:24

@lena123 dcerka chodila do 5 třídy, ZŠ byla jen první stupeň. Přechod na velkou ZŠ byl v pohodě, žádný problém, ale opět nechodí na velkou ZŠ ale na soukromou, protože velkou by nezvládla. Ale máme hodně problémů, takže prdnout ji do třídy s 25 dětma by byl konec.
A ostatní děti, které s ní chodili, tak někdo měl trošku problém, protože na té malé škole to byla rodina, dětičky se i k sobě chovali hezky, bylo tam i pár postižených dětí, jak fyzicky tak psychicky, a ty děti se k sobě chovali moc pěkně.
Já osobně spíš problém s přechodem přisuzuju tomu, že je přechod na jinou ZŠ a zároveň na druhý stupeň + nastupuje puberta.

K.

• Citovat
  • Upravit
10709
26.10.12 21:41

Sama jsem chodila na malotřídku, stále tu funguje…
Osobně bych ráda jednou děti dala do menší školy, klidně i malotřídky, pokud tam bude schopný, dobře organizovaný učitel… potom to může dětem přinést samé cenné zkušenosti a naučit důležitým dovednostem!

Jsem navíc učitelka 1. stupně, praxe sice krátká, leč nezapomenutelná :lol: V porovnání malá škola vs tisícová městská sídlišťní jedině škola malá!
Na malotřídce jsem učila sice v UK, na venkovské a církevní, což samo o sobě je zcela jiná kategorie, ale to byl dětí, kantorů a ostatních zaměstnanců ráj!!! :pankac:
Všichni tam k sobě měli tak blízko, krásné vztahy, děti mezi s sebou všichni nej kamarádi, co se respektovali a to to tam nebyl žádný výběr!!! Ve třídě taky několik dis, dokonce autistka, a ještě chlapec, jehož 1. jazykem nebyla Aj… a fungovalo to tam výtečně :potlesk: Fakt ráj, takovou školu už nikdy nezažiju, v čr jistě ne :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin