Ztráta menstruace - 15let

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
14
17.2.25 22:09

ztráta menstruace - 15let

Ahoj, chtela bych se poradit ohledne ztraty menstruace. (cerstve 15 let) V listopadu jsem si vsimla ze jsem v roce 2024 hodne nabrala a rozhodla jsem se s tim neco delat. V tu dobu jsem mela skoro 69kg. Postupne jsem snizila svuj jidelnicek z 1500-2500kcal na 500-1000kcal. Do toho jsme chodila na prochazku a delala sportovni gymnastiku. V prosinci jsem si vazne poranila koleno a tak gymnastika a prochazky sli stranou - to trvalo az do ledna a pro hubnuti mi vlastne nezbilo nic jineho nez se snazit hladovet jak uz jsem psala 500-1000 - jakmile jsem sbedla vic, nasledovali vycitky. Zhubla jsem na 64,5kg, Ted v unoru jsem si uvedomila ze jsem vlastne menstruaci nemela uz od listopadu a mela bych s tim neco delat, jelikoz v budoucnu chci urcite mít deti. Zacala jsem se snazit zase se normalne stravovat, kupodivu mi to jde, jelikoz mam motivaci. Snazim se jist ovoce, bilkoviny, normalni porce jidel co delaji nasi, obcas nejake sladke nebo smazene. Snazim se chodit na prochazky - musim posilovat koleno. + nekdy cvicim nohy, kvuli fyzioterapii ale vetsinou jen chvilku protoze me to nebaví. Ted nedavno mi bylo 15, to znamena ze v co nejblizsi dobe pujdu na patnacti letou prohlidku. Chtela bych se o tom poradit s doktorkou ale rada bych uvitala nejake rady od vas, co delat, abych to dostala sama prirodne bez nejakych zakroku nebo vyvolavani. Uz jsem fakt zoufala, nevim co zkusit. Predem dekuji za odpovedi, hezky vecer.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5866
17.2.25 22:10

500-1000 kcal? Do toho takový zápřah? To je už PPP za mě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
17.2.25 22:13
@Paola21 píše: Více

ja myslim ze uplne vazna ppp ne, kdyz jsem si to uvedomila, okamzite jsem s tim prestala a vycitky moc nemam, doufam ze jsem byla jen „na zacatku“ a nespadla jsem do toho vic, jsem rada ze jsem zasahla, ted uz se snazim kazdy den alespon 1500kcal

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18569
17.2.25 22:20

@nela14 no nejspíš i těch 1500 bude pro tělo ve vývinu hraniční. Zkusila bych se podívat na nějaké inbody měření. Hlavně se jídla neboj snění třeba hned myslet, že máš ppp a poškozené rozmnožování. Taky jsem v 15 chtěla zhubnout a podařilo se. Byly dny kdy jsem snědla jedno jablko a byla na sebe pyšná jak se držím. No blba až na půdu jsem byla a neměla ani tucha o nějakém počítání kalorií. Bylo to taky na pár měsíců a cyklus mi to nerozhodilo, děti mám bez problému. Je dobře, že už neblbneš a uvědomila jsi si to tak rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
17.2.25 23:13

Mě teda překvapuje, že si dokážeš říct tak, teď budu jíst jen 500 - 1000 kalorií a víc ani ň. A vydržíš u toho. A pak si zase řekneš, že budeš jíst normálně, a zase žádný problém…
Máš ráda jídlo? Nebo ho nesnášíš? Nebo ti to je fuk?

Ale jako jo, moc sportu a málo jídla tě o menstruaci připravit může. Tipuju, že k návratu menstruace by ti mělo stačit vrátit se k normálnímu jídlu, ale může to klidně pár měsíců trvat. A s tím sportem - možná by taky bylo dobré zvolnit, ale píšu možná, nevím, jakou máš zátěž a už vůbec ne, co tvoje tělo snese :). A myslím si, že i doktorka by tě nejdřív vedla touhle „přirozenou“ cestou a až kdyby to nějakou dobu nefungovalo, vzala by si na pomoc nějaký medicínský prostředek. Ale asi by bylo dobré se o tom poradit nejdřív s ní.

Příspěvek upraven 17.02.25 v 23:18

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
17.2.25 23:17

Mimochodem menses nemáš od listopadu a odkdy že jíš „skoro normálně“?
Jíst úplně normálně se neboj, jsi ve vývinu, potřebuješ živiny.

Příspěvek upraven 17.02.25 v 23:19

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
17.2.25 23:18

@iila u me to bylo hlavne o motivaci - tak jses tlusta musis zhubnout a byla jsme ovlivnena, ted se ale snazim jist normalne kvuli tomu, ze jsem si uvedomila co by to mohlo mit za nasledky a jsem zase „namotivovana“ takhle. Sama nechapu ze muzu takhle prepnout ale asi to nejak jde. Ted nesportuji, jsem po tezkym urazu, muzu jen procházky a musim cvicit nekdy nohy kvuli te fyzioterapii jinak nic.
Ano poradim se s ni a dekuji za rady. Jeste me napadlo, ze by se do toho vseho mohl primichat i stres? prece jenom, zachvilku pisu prijimacky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14
17.2.25 23:19

@iila uz od zacatku unora se snazim „normalne“

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3094
17.2.25 23:24
@nela14 píše: Více

Tak to je hodně krátká doba, to není ani jeden cyklus.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24613
18.2.25 08:47
@nela14 píše: Více

Co to znamená normálně? Napiš, co jsi jedla včera, například.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2284
18.2.25 10:28

@nela14 Tak prvně ve vašem věku se ještě hormonální systém stabilizuje a hobnutí je zároveň zásah do hormonálního systému. Tak asi tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1683
18.2.25 10:30

No, v patnácti bys měla mít příjem kolik? 2-2,5 tis kcal? :think: Jsi ve vývinu, aktivní, nepřijímáš dostatek živin, tělo se brání. :nevim: Rodiče vědí, že nemenstuuješ a nejíš? Možná by pomohlo poradit se s nutričním terapeutem (myslím dřívější dietní sestry, ne výživové poradce) ohledně výživy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Intimní balzám INTIMISS

• (4.7) + 30 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí