Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Hezký den,
stalo se někomu, že po nevydařeném IVF ztratil ovulaci?
Vždy jsem měla cykly kolem 32-35 dnů a ovulaci potvrzenou (ovu testama, BT i utz) okolo 19-22 dc. Mám nízké AMH na svůj věk (29), ale jinak u mě jiný problém nebyl, do CAR jsme šli kvůli horšímu spermiogramu.
V listopadu jsem byla na prvním IVF, to proběhlo vše v pořádku a v prosinci jsem měla KET v nativu (ovu 23dc) jediného embrya, který nevyšel. V lednu ještě proběhl úplně normální cyklus 36dní a ovu 22dc. Vždy kolem 12 folikulů.
V únoru jsem podstoupila 2.IVF, kdy pravý vaječník tentokrát vůbec nereagoval a v levém byli sotva 2-3 folikuly, takže mi bylo doporučené přestat píchat gonal a IVF přerušit (s tím, že tedy ztratíme pokus, ale nebudeme zbytečně platit celý proces, když tam nic moc není). 6dc jsem tedy přestala píchat gonal a podle doktorky měla ovulace normálně přijít, bohužel místo ovu dorazila 18dc menstruace. Nikdy jsem takto krátké cykly neměla.
Nyní další měsíc po tomto přerušeném IVF - ovulace opět neproběhla (měřím BT a ovu testy - očekávala jsem, že dorazí až během tohoto víkendu) a dnes 20dc přišla opět menstruace. Oba měsíce mě těch prvních 14 dní pobolívala ta pravá strana (která na 2.ivf nereagovala), jako u stimulace kdy tam těch folikulů rostlo spoustu.
Měl někdo podobný problém? Dokázali jste ho nějak vyřešit? Hrozně moc se teď bojím, že ovulace už nenaskočí a já nikdy nebudu mít vytoužené miminko 😭 😭 😭 snažíme se už 3 roky.
Na pondělí jsem objednaná do CAR, kde mi měli potvrdit, že ovu proběhla, takže to budeme nějak řešit, ale zajímalo by mě jestli se s tím také někdo setkal. ![]()
Změnila bych car. Proč přerušovat stimulaci, když nějaké folikuly jsou? Nechápu…
@Janli V tom asi úplně problém nevidím.
Při prvním ivf jsem měla 12 folikulů a oplodnilo se 6 vajíček a do blastocysty se dostalo pouze 1 embryjko, ostatní se zastavili, pravděpodobně kvůli špatnému spermiogramu manžela.
U druhého reagovali 2 folikuly +1 možná 2 tam byli malinkaté. Takže doktorka říkala, že je možné IVF přerušit, abychom zbytečně neplatili 60tis. za 1-2 folikuly, z kterých po předchozím ivf byla velmi malá pravděpodobnost, že by došli až k transferu. To už byla větší šance nechat ten jeden dojít k ovulaci, která měla naskočit, bohužel se nestalo a i další cyklus je bez ovulace a extrémně krátký.
Do ničeho nás nenutili, nechali rozhodnout nás jestli chceme pokračovat nebo přerušit.
Já spíš teď řeším tu ztrátu ovulace než přerušené IVF, ale zároveň nevím jestli to s tím nemá nějakou souvislost ![]()