Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky, mám za sebou nevydařené přirozené tehotenství i IVF a teď se rozhodujeme, co dál. Výsledky imunologie (dělané minulý týden po druhém neúspěšném KET) podle paní doktorky nevysvětlují příčinu neúspěchu a ani krvácení (čtyři dny po KET jsem vždy začala krvácet a byl konec, to stejné u přirozeného početí). Jsou tedy dvě možnosti - jít na další pokus nebo zkusit testování děložní sliznice (ERA, EMMA,…). Máte někdo zkušenost s podobným scénářem? Zbývají nám ještě dvě zmražená embrya. Manžel navrhuje teď zkusit ještě jeden transfer a pokud se nepovede, tak testovat. Problém u toho testování (kromě ceny, ale vzhledem k tomu, kolik už jsme za tyhle věci utratili, to zas tak hrozná částka není) je ten, že příprava je úplně stejná, jako u KET, což je důvod, proč se do toho nehrnu, po lécích mi bylo hrozně - od žaludku, otoky atd… Na druhou stranu se bojím, že vyplýtváme embrya a další IVF je zas další komplikace. Navíc mám nízké AMH, takže času taky moc nemáme. Byla bych ráda, kdyby se mi ozval někdo, kdo tohle taky řešit nebo k tomu má co říct. Děkuji ![]()
@veronelka20 ja jsem to chtela tenkrat taky podstoupit, ale nebylo mne to doporuceno z toho duvodu, ze kazdy cyklus je uplne jiny. Oni ti to udelaji jeden mesic - zjisti, ze nejlepsi je vkladat cca 21 den, ale pristi je to treba 19-ty
Neznam nikoho, komu by to doporucili a kdo by to podstoupil.
Jakou imunologii mas udelanou? Tu zakladni, nebo rozsirenou v Praze? Mas uz hysteroskopii?
@Anonymní píše:
@veronelka20 ja jsem to chtela tenkrat taky podstoupit, ale nebylo mne to doporuceno z toho duvodu, ze kazdy cyklus je uplne jiny. Oni ti to udelaji jeden mesic - zjisti, ze nejlepsi je vkladat cca 21 den, ale pristi je to treba 19-tyNeznam nikoho, komu by to doporucili a kdo by to podstoupil.
Jakou imunologii mas udelanou? Tu zakladni, nebo rozsirenou v Praze? Mas uz hysteroskopii?
Imunologii mám základní asi, dělali mi ji v CAR (Reprofit Brno) a jiná vyšetření nemám.
@veronelka20 tak v prvnim rade bych si nechala napsat doporuceni do Prahy. Nejlepsi na to byla Karin Malickova (ted se myslim jmenuje jinak-lze to dohledat na netu). Uzasna doktorka-empaticka a prijemna a hlavne te uklidni. V caru bych si nechala udelat tu hysteroskopii, nebo pripadne nekde v nemocnici laparoskopii. Ale urcite bych nesla do dalsiho ketu-pokud se ti stalo to same nekolikrat po sobe, tak je nekde problem a dokud by se nevyresil, tak bych zbytecne neplytvala embrii…
Souhlasim. Doplnit komplet imuno, pripadne testy na hematologii, pokud nemas. Pokud by nevysel zadny transfer z tohoto cyklu, sla bych do dalsiho s genetikou embryi. Ten ERA test rekne neco jen opravdu vyjimecne a jak tady uz nekdo poznamenal, transplantacni okno v dalsim cyklu muze byt stejne jinak.
Preji, at to klapne s jednim z tech mrazacku a neni treba dal nic resit. ![]()
Díky holky, právě z toho mám taky strach, je mi už úplně zle z představy, že to zas všechno podstoupím a dopadne to stejně. Jsem přesvědčená, že musí být problém u mě, tolik náhod najednou se stejným scénářem se mi nezdá. Hemalotogii taky nemám, asi teda, o té se paní doktorka vůbec nezmiňovala. Tohle řešit asi taky přes CAR? Nebo je možné zajít do nějaké ordinace po své ose? Jinak máme ještě genetické vyšetření a tam se taky nic zásadního nenašlo.
Nektere ty krevni mutace se zjistuji i v ramci genetiky (treba leiden). Pak se da urcite udelat jeste podrobnejsi vysetreni na hematologii. Tim, ze ja mam problem s krvi, ktery ale nema na tehotenstvi vliv, jsem mela podrobne vysetreni primo na hematologii, takze v car jsem to pak uz neresila. Asi bych se nejdriv poptala v car, jestli vyloucili hematologickou pricinu a pokud ne, at daji zadanku na hematologii. Tu ti muze napsat i tvuj gynekolog nebo praktik. Vim, ze napr. leiden muze zpusobovat casne potraty, ale tim, ze se me to netyka, tak jsem po tom nikdy vic nepatrala, tudiz tezko rict jestli i biochemka jako u tebe..
Kolik ti je a jake mas AMH? Kolik neuspechu za sebou?
@veronelka20 Ted vidim tvuj popis… takze jedno dite uz mas. Pak jeden SP a dva transfery bez uspechu. Napisu to blbe, ale to jeste neni tolik. Nejvetsi procento neuspechu jsou geneticky chybna embrya. Pokud mas hodne nizke AMH a vyssi vek, tak kvalita vajicek muze byt nizsi, uz tam muze byt vice tech geneticky spatnych atd. Nech dovysetrit, co jde… ale za me ERA test je zbytecnost, dnes to dokazou v rizenem cyklu dobre nacasovat i bez toho.
@TheOne37 píše:
@veronelka20 Ted vidim tvuj popis… takze jedno dite uz mas. Pak jeden SP a dva transfery bez uspechu. Napisu to blbe, ale to jeste neni tolik. Nejvetsi procento neuspechu jsou geneticky chybna embrya. Pokud mas hodne nizke AMH a vyssi vek, tak kvalita vajicek muze byt nizsi, uz tam muze byt vice tech geneticky spatnych atd. Nech dovysetrit, co jde… ale za me ERA test je zbytecnost, dnes to dokazou v rizenem cyklu dobre nacasovat i bez toho.
Diky, vim prave, ze spousta lidi podstoupi tech cyklu vic a nakonec uspesne, samotne mi to neprijde taky tak moc, ale spis to, jak je vzdy na chlup stejny scenar i za ruznych podminek me nuti k zamysleni. I pani doktorka rikala, ze muze byt treba padesat procent embryi uplne vadnych, po ctyricitce i osmdesat…Mam 34 a AMH 1,02.
Ahojky, mě čeká ERA příští menstruační cyklus. Jsme taky v Brně v Reprofitu.
Mám za sebou 1 x IVF, kdy se 4/4 embryí ani neuchytilo. Žádné vyšetření jsme nedělali, kromě naší genetiky, protože má partner fibrózu v rodině, chtěla jsem to mít rychle za sebou, vždyť se přece jedno chytne ![]()
2 IVF - teď mám 2 x imunologii (tu dělá Genet, kde výše zmíněná Karin pracuje, tak to ser
), kde tedy konečný závěr, že jsem vždy na testu byla nachlazená, nebo prodělala nějaký ízy pízy zánět. Byla jsem na laparoskopickém odstranění cysty a pár ložisek endometriózy. Včera dojely 4 embrya, odebráno na genetiku. Takže teď v mezi čase ten ERA test.
Zpětně bych to udělal hned na začátku, třeba po druhém nezdařeném KETu a nevymlouvala se na to, že jsme mladí ![]()
Díky všem za komentáře. Nakonec jsme se rozhodli zkusit v dalším cyklu ještě jeden transfer. Moc tomu nedávám, ale říkám si, že snad do třetice všeho dobrého… uvidíme.