Zubař ano x ne
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Zubař ano x ne
Mám dotaz, jestli má cenu zkoušet vysokou školu se zaměřením na zubaře. Momentálně studuji chemii a kdykoliv zmíním, že bych chtěla na zubaře všichni mi řeknou, že to nedám, že je to jen pro gympláky, tak nevím jestli to má vůbec cenu zkoušet, protože znalostmi z analytiky je tam asi moc neohromím. Děkuji za odpovědi a budu ráda za každý názor:)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Kamarád dělal psi kusy aby se dostal na stomatologii. Na gymplu měl vyznamenání. Zajímal se o stomatologii, studoval si to. Dostal se ale po prvním semestru odešel na lékařskou s tím, že je zubařina těžká. Takže na tom něco bude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Když tě to bude bavit, tak to zkus a blbý řeči jedním uchem dnu a druhým ven.
- Citovat
- Upravit
Záleží na tvém odhodlání a snaze. Moje švagrová studovala zdravku, ale tak toužila po medicíně, že se naučila na přijímačky, na medinu ji vzali a vystudovala ji.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sestřenice od ex se připravovala na prijmacky hodně dlouho. Mamku měla doktorku. Byla fakt hodně chytrá. A stejně se nedostala. Vystudovala medicínu, už nevím který obor. Berou málo lidí, zájem je velký.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Za mě, jdi do toho. Nevis, s jakým záměrem Tě od toho odrazují. Co jsem slyšela, je nedostatek zubních laborantů…a druhá věc, pak bys možná v životě litovala, že jsi to aspoň nezkusila ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše: Více
To mě vždycky nadzdvihne ze židle, že berou tak málo lidi. Skoro všude je obří nedostatek zubařů, ale místa na školách jsou proste omezena… ![]()
Zakladatelce bych poradila, at to proste zkusí. Nic horšího, než ze to nedopadne, se nestane. I kdyby se pak rozhodla jít dělat dentální hygienu, nějakým způsobem u toho zůstat může. Nejhorší je se předem po💩, to pak člověk lituje cely život a říká si “co kdyby”.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Lily-of-the-valley píše: Více
Já jsem ohledně toho četla nedávno nějaký článek. Bylo tam že chybí učitelé a něco v tom smyslu že to stojí i hodně peněz jak stát, tak ty studenty atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@JancaS84 píše: Více
Asi chápu, že je mnohem rentabilnější zubařinu dělat, než ji učit.
Ale řešení by se určitě našlo, kdyby byla vůle…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Atisia píše: Více
Po prvním semestru rozhodně nelze zubařinu hodnotit, výuka je velmi podobná jako na všeobecné LF, ba naopak je pro zubaře trochu s menšímí nároky na anatomii, histologii atd.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
No oni si laici představují zubařinu jako ideální povolání, které skvěle sype. Ale ono má tolik nevýhod, že je lepší na to nechodit. Tak sama práce je vhodná jen pro manuálně zručné, tam se to neokecá. Pracuje se v infekčním prostředí, aerosol z vrtačky ty bacily z úst pacientů rozprašuje úplně všude. Pracuje se s ostrými nástroji, takže poranění s možností zanesení infekce jsou častá. Pracuje se spoustou škodlivých chemikálií s kterými jste ve styku celý pracovní život. Vrtačka vydává zvuky, které poškozují sluch, takže většina zubařů je v důchodu nahluchlá. Pracuje se s ionizujícím zářením, které po celoživotní expozici poškodí zdraví skoro každému. Zvlášť, když si zubař nacpe RTG přístroj do ordinace a mnohdy i panoramatický rentgen a neustále rentgenuje. Pracuje se v nepřirozených polohách pro páteř a nohy, takže většina zubařů má časem problémy s páteří a křečové žíly. Podle mě by to mělo být rizikové povolání. Je zajímavé, že za socializmu se na zubaře nikdo moc nehrnul, vědom si těchto nevýhod oproti jiným lékařským oborům. Dnes se tam hlásí víc lidí než na všeobecné lékařství.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@Janli píše: Více
No, jenže to je poměrně nesrovnatelné. Dostat se na medicínu je výrazně lehčí než na stomatologii. Tam je ten poměr uchazečů naprosto šílený.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@vetešnice píše: Více
No, on ten kamarád asi neměl problémy s učením, když měl na gymnáziu vyznamenání. Ale pochopil, co by musel pak celý život dělat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@anonym971 píše: Více
Když to nezkusíš, bude tě to štvát. Ale musíš se sakra učit. Chemii budeš umět líp než gympláci, takže biologii.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Já mám gympl a nemá pocit, že bycb byla na podobnou školu připravena nějak extra víc, než lidi z jiných škol. ![]()
Za mě to asi klidně zkus. Věci se můžeš doučit. A záleží jen na tvé píli a snaze.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit