ZUŠ nebo kroužek v CVČ?

Sindarela
1.9.11 16:53

ZUŠ nebo kroužek v CVČ?

Prosím poraďte.

Dcera (8) moc ráda maluje a i jinak výtvarně tvoří. Baví ji to a minulý školní rok chodila do výtvarného kroužku při ZŠ. Letos jsme se rozhodli, aby chodila do něčeho odbornějšího. Co třeba ZUŠ nebo CVČ? I když si myslím, že v ZUŠ je ta odbornost větší. Ale zároveň nechci brát nic vážně, aby ji třeba neodradilo dojíždění.

Tak nevím. Máte s něčím podobným zkušenosti? Jsme z Brna. Moc děkuji.

Sindarela

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
44347
1.9.11 18:31

Nevím, co je zkratka CVČ.. :oops:

Ale obecně, do ZUŠ bych přihlásila dítě opravdu talentované, které je šikovné a „má“ na to..Protože v ZUŠ jde nejen o odbornost, ale na dítě jsou kladeny i nároky, dítě je známkováno a dostává vysvědčení..A není to žádná „lehárna“, jednička není zárukou..
Ale talentovanému dítěti je zaručen rozvoj jeho talentu a pokrok.

Méně talentované dítě, které daný obor baví, bych přihlásila do nějakého kroužku buď ve škole nebo v Domu dětí a mládeže, kde nejsou na děti kladeny tak vysoké nároky, ale zároveň se dítě nevzdělává a to talentované se ničemu novému nenaučí, svůj talent nerozvine..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44347
1.9.11 18:38

Ještě jsem zapomněla dodat, že pokud se jedná o šikovné dítě, ZUŠ je lepší, i proto, že vysvědčení potom může předložit při přijímacích zkouškách na školu s uměleckým zaměřením(střední i vysokou)-když vezmu v potaz ten výtvarný obor..
Nepovinný předmět ve škole, z něhož bývá známka na druhé straně vysvědčení(snad to tak ještě je), taky není úplně bezvýznamný(i když ZUŠ je hodnotnější), kroužek bez hodnocení je k ničemu..

Toto bych vzala k úvahu taky, ale samozdřejmě bych volila pro své dítě to, na co „má“. Nechtěla bych ho do něčeho tlačit, ale zároveň bych ani nechtěla, aby svůj talent dál nerozvíjelo..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22258
1.9.11 22:59
Jana206 píše:
Nevím, co je zkratka CVČ.. :oops:

CVČ je Centrum volného času.

Zakladatelko: pokud vím, tak na ZUŠ se děti přijímají na základě určité formy přezkoušení - v hudebních oborech zazpívat písničku, vytleskat rytmus, atd., atd. Ve výtvarném oboru bude jistě něco podobného. Takže tam pro Tebe i dceru bude i jakási okamžitá zpětná vazba, což není k zahození - Ty sama, pokud nejsi odborník, přece jen úroveň talentu (nebo netalentu) své dcery tolik neposoudíš.

Na Tvém místě, pokud dceru výtvarka hodně baví, bych ji zkusila zapsat do ZUŠ - odejít může vždycky, když to nepůjde. V osmi letech už si dovede říct sama, jak moc se tomu chce věnovat… A když jí to půjde, může se jí do budoucna to vysvědčení hodit, bude mít papír prokazující určitou „uměleckou úroveň“ :mrgreen: …

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
mmonica
1.9.11 23:03

Pokud ji to bavi,tak proc ne do ZUS
a jinak s tim,ze je to pouze o talentu nesouhlasim a uz vubec ne s tim,ze talent se nemuze rozvinout :roll:
u nas se tedy zadne prijimacky nedelali,to pamatuju jen za komousu,hudebka je tak draha,ze jsou radi,kdyz maji deti,ale mozna,ze na velkem meste je to jinak :lol:

• Citovat
  • Upravit
1438
2.9.11 07:54

Tak k předchozím příspěvkům - mám holky na ZUŠ. Přijímačky dělaly, to je pravda. Mladší holku si vyhmátli ve školce, takže mi jednoho dne přišla domů s přihláškou v ruce a starší se na ZUŠ pak vetřela začátkem školního roku (ta přinesla obrázky na posouzení). ALE ještě mají mladšího bráchu, chodí do školky a učitelka holek mi zcela vážně nabízela, že ho už klidně k nim můžu zapsat a bylo jí celkem jedno, jak kluk kreslí či nekreslí :nevim: A kamarádka se přijímačkám vůbec divila, její holku vzali do jiné ZUŠ jenom na základě pouhého zapsání, bez alespoň shlédnutí jejích obrázků.

Holky v průběhu roku žádné známky nenosí, na konci mají zatím vždy jedničku a nevím o nikom, kdo by ji neměl. Přitom s tou starší má učitelka problémy, že holka je líná dokončovat obrázky, vždycky začne něco se spoustou detailů, a pak se na vyflákne na dodělání… pochybuji, že při přísném známkování by zrovna tohle byl přístup na jedničku. ALE je možné, že známkování přijde až u těch starších (jedné je osm, druhé deset).

Jinak kam dítě přihlásit - nevím. Podle mne ZUŠ by měla mít dobrou úroveň tak nějak automaticky, od začátku tam jsou děti vedené nejenom k tomu, aby si malovaly, ale by si opravdu vyzkoušely různé pomůcky a způsoby. Myslím, že i kroužek jim to může poskytnout, při dobrém vedení. Ale u něj už bych tu dobrou úroveň tak automaticky nebrala a zajímala se, co tam dělají. Jako jestli si tam každé dítě maluje co chce čím chce, nebo jestli i tam kladou důraz na to, aby děti používaly i něco víc než třeba svoje oblíbené vodovky. Pokud bych byla spokojená, tak si myslím, že u dětí na prvním stupni je celkem jedno, jestli chodí do ZUŠ nebo na dobrý kroužek. Na druhém stupni bych volila ZUŠ, pokud by děti měly ambice dostat se na nějakou uměleckou školu, aby byly připraveny k přijímačkám.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22258
2.9.11 08:12

Ohledně těch přijímaček jen doplním, že opravdu nevím, jak je to u výtvarných oborů, s tím jsem se nepotkala. Ale u hudebních oborů jsem se já ani mé kamarádky zatím nesetkaly s tím, že by dítě nemuselo aspoň zazpívat písničku… Pamatuji si to i ze svého dětství, tehdy to byla ještě LŠU, také nás přezkušovali. Ale samozřejmě to může souviset i s tím, že v Praze je (a byl) o tyto aktivity zájem víc než dostatečný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
44347
2.9.11 10:07

Tak centrum volného času bych přirovnala ke kroužkům v „domě dětí a mládeže(DDM)“, co je u nás..

Co se týče přijímaček do ZUŠ, vím zatím jen z doslechu - na výtvarný i hudební obor se přijímačky dělají, ale ne proto, že by někomu zakazovali přihlásit své dítě do ZUŠ - nedostane se opravdu jen dítě hodně nešikovné na daný obor,kapacity většinou jsou..Ale aby si udělali obrázek, věděli, kam ho zařadit, jak s ním pracovat..A i trojka na vysvědčení může být..

Já jsem chodila do ZUŠ hudební obor, byla to maloměstská ZUŠ, přijímačky jako takové se nedělaly, ale dělaly se postupové zkoušky(to je všude) a taky lítaly i dvojky a trojky..

Co se týče hudebního oboru, u nás máme hodiny skupinové a individuální..Kam dítě zařadit, se rozhodují rodiče na radu učitelů při vstupních zkouškách..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.6.13 10:25

Prosím Vás, nevíte, jak je to s „přerušením studia“ na ZUŠ?
Dítě ukončuje první třídu, má za sebou přípravný ročník, hrálo na klavír, ale nebaví ho to..Nechceme dělat definitivní závěry minimálně do konce prázdnin, ročník má uzavřený postupovou zkouškou..
Ve hře jsou varianty, že v září už do ZUŠ nenastoupí nebo změní nástroj. Pokud nenastoupí, chtěli bychom si nechat pojistku, že bude moci pokračovat třeba později, ve třetí třídě nebo ještě později.
Jsou zdroje, které nám tvrdí, že na to nejde už navázat a dítě musí začít znovu od začátku a zdroje, které tvrdí, že to v pohodě jde, na rok, dva přerušit a potom se vrátit tam, kde skončil.

Jak to zjistit? Za učitelkou nebo ředitelkou ZUŠ zatím jít nechci. Dítě má spoustu vedlejších zájmů, ve kterých je úspěšné - závodně sport, angličtina a hudební kroužek(který je v pohodě a není tam takový tlak na cvičení jako ZUŠ).
Důvod je, že rodiče máme pocit, že dítě je přetěžované mimoškolními aktivitami, škola bude taky čím dál náročnější. Ale zároveň jde o nadané dítě - přihlášku do ZUŠ dostalo ve školce při testech hudebnosti učitelem ZUŠ, školu zvládá levou zadní, v ostatních aktivitách taky exceluje. Jen prostě nemá čas si hrát a evidentně mu to chybí - volný čas jen pro sebe a hraní si venku nebo doma.

Je nějaká možnost to teď zjistit, aniž bychom museli za učitelkou nebo ředitelkou ZUŠ? Jsme objednaní k psycholožce na testy a do té doby nechceme dělat žádné radikální řešení. Kdybychom přihlášku nepodali, místo v ZUŠ by nám už nikdo nedržel. Je možné na začátku září říct, že bychom chtěli změnit nástroj, nebo ZUŠ ukončit a vrátit se ve 3. třídě nebo později?
Je tu někdo, kdo se v tom vyzná a ví to?

• Citovat
  • Upravit
13119
7.6.13 10:55

Nemyslíš, že to vše řešíte až moc? Psychologické testy v první třídě, jen aby jste se rozhodli správně? Jestli se vám zdá, že je dítě přetížené a nebaví ho přehrávání, tak ho prostě stáhněte. Zajděte za učitelkou klavíru a proberte to s ní. Ona vám řekne, co a jak. Btw. přihlášku do ZUŠ dostává ročně spousta dětí, protože se většinou všude dělají plošně zkoušky hudebnosti v ZUŠ, na které chodí celé ročníky základních škol. Ale u nás zastávají názor, že je třeba dítě nepřetěžovat, tudíž na testy jdou děti 1. ročníků ZŠ a případné studium v ZUŠ začíná od 2.tř.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.6.13 11:01

@ynax Dík, to je všude - první ročník v ZUŠ až po ukončení první třídy.
My jdeme na neurologii a potom k psycholožce právě proto, že se objevily určité problémy, které s tím můžou a nemusí souviset.
A taky vím, že ročně dostává přihlášku spoustu dětí - potřebují žáky. Ale z té předškolní třídy dostalo přihlášku 5 dětí z 25. Taky jsem toho názoru, že dítě má zůstat dítětem. Ale v té po. rané části rodiny si to prostě neobhájím, klavír je jako rodinný klenot :cert: Neteř na něj hrála od 4 let a vykašlala se na to v předposledním ročníku, těsně před absolutoriem - taky je ale vytížená jinak.

Prosím o zachování anonymity, vše jde vygooglovat.

• Citovat
  • Upravit
657
7.6.13 15:41

AHoj,
já v ZUŠ učila 11 let. Provádí se to takto : když žák úspěšně složí postupovou zkoušku do vyššího ročníku tak nemusí nastoupit další školní rok. Učila jsem žáky kteří přišli třeba i v 7.-8 třídě s tím že mají odchozené 2 ročníky a chtěli by pokračovat. Tak normálně navázali na to kde přestali. Nejlepší je pak asi sebou vzít poslední vysvědčení aby měl učitel jasno kde žák přestal. Je to docela časté že prostě děti mají svá období že nechtějí a pak toho začnou litovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.6.13 16:52

@Jituna78 Díky :D

A prosím Tě, jak je to, když v přípravném ročníku dítě zjistí, že mu nástroj nesedl a chtěl by hrát na něco jiného? Může jít do prvního ročníku nebo musí přípravku opakovat?:nevim: Může eventuálně nastoupit do prvního ročníku až ve 3. třídě?

Baví ho flétnička, tak máme jednu z možností, že by se na ni naučil hrát pořádně, potom by mohl přejít na altovou a potom na jiný dechový hudební nástroj(příčná flétna, klarinet nebo saxofon).
A nebo další z možností, to byla moje vize - přihlásit ho později na kytaru(tak ve 3. třídě, až si zvykne na školu a vše kolem). Kytaru může vzít všude s sebou, na sportovní soustředění, tábor. A ne se trápit u piana.

Jaký hudební nástroj bys jinak doporučila pro dítě? Já sama umím hrát na flétny a kytaru.

A jak je to s individuálním plánem, aby nemusel chodit do hudební nauky? Teorii se učí dobře a rychle, ale ta hodina tam je zbytečná. Klidně místo toho může být venku. Jsem spíš pro tu kytaru, protože pro dechové nástroje většinou bývá vypsaná ještě hra v orchestru atd. Na kytaru je sice soubor taky, ale přijde mi to lepší a praktičtější. Nepředpokládáme, že by z něho mohl být hudebník.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
7.6.13 18:52

Ahoj zakladatelko,
dcera je momentálně v první třídě a chodí do ZUŠ na výtvarku a na housle. Do výtvarky si jí vybrali ve školce a můžu říct, že jsme max spokojený. Prakticky tam fungujou tak, že si přečtou pohádku o krtkovi (toho měli letos jako téma) a potom něco z té pohádky kreslí/vyrábějí. Střídalo se to myslím po měsíci - učebna, kde kreslili (uhel, tuž, křídy… nevi :-), modelovna, kde pracovali je sochařskou hlínou, štaflovna. Dělali i lynorit. 2× byli v galerii. Jako mladá nadšená, rozhodně chce pokračovat. Samo je to o učiteli. Žádné známky nedostávali, za 14 dnů dostanou osvědčení, jako prvňáci jsou v přípravným ročníku.

Anonymní, ve třetí třídě bych z hudebkou nezačínala, ta je prý (i podle kamarádky co učí na prvním stupni) dost mazec. Druhá je prý brnkačka, ale ve třetí už se ty děti začínaj selektovat.

• Citovat
  • Upravit
13119
8.6.13 19:04

Nevím, jak to je s přestupem, ale myslím, že když by dítě šlo na jiný nástroj, tak logicky musí začít od začátku, ale třeba povinná hudební nauka, tam si myslím, že by mohlo pokračovat. Jinak klavír je zrovna dost těžký. Moje dítko chodí na flétnu a je max. spokojené - baví ji to, nemusí moc přehrávat - resp. musí každý den, ale tak max 15min.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí