Zůstat nebo jít do vlastního?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Janli
13.4.18 12:42

Já tedy vícegenerační bydlení nezatracuju. Ve tvém případě bych ovšem šla do svého a neřešila bych ani to, aby na tebe babi dům přepsala s věcným břemenem dožití. Pokud je totiž taková, jak píšeš, můžete se připravit na to, že vám až do smrti bude do všeho kecat, všechno budete dělat špatně, budete jí málo vděční, bude vás pomlouvat a ve finále řešit, jak dům od vás dostat zpět. A čím starší bude, tím to bude horší. Představ si ten klid ve vlastním, kdy si všechno děláš po svém, nikdo ti do ničeho nekecá… :kytka:

• Citovat
  • Upravit
káťa
13.4.18 12:45
@lasička1 píše:
Zakladatelko-a máte finance na to, abyste postavili domak, aniž by vás to životní úrovní nehodilo úplně dolů? Počítáte s tím, že stavba může být dražší než předpoklad, tzn. máte rezervu nad částku, se kterou kalkulujete?
A další věc-kolik by si vyplácela svojí matku a tvého bratra, pokud by babička barák nechala napsat na tebe? Tvoje maminka už jiné sourozence nemá?

Pokud by byl barák na zakladatelku, tak by byl její a nevyplácela by nikomu nic. Pokud ho na ní babička nenapíše a zakladatelka tam nainvestuje peníze do rekonstrukce a babička zemře (a může i náhle, nevíme dne ani hodiny - mně takhle odešel naprosto z plného zdraví táta, který v životě nezamarodil), zdědí dům zakladatelky matka, popř. její sourozenci, pokud nějaké má. Zakladatelka nezdědí vůbec nic.

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
13.4.18 12:55

Máma má 3 sourozence mladší, ale ty jsou jejího táty, babička má jen mámu, tudíž kdyby náhle zemřela, tak dědí jen máme a pak už je zase na mámě co s tím udělá.
Jinak co se týče financí, momentálně jsem na MD, takže máme finančním poradcem doporučeno koupit teď pozemek a až se vrátím do práce, tak začít stavět. Až se vrátím do práce, tak měsíčně dáme s manželem dohromady cca 60.000,–
Takže co se týče financí, tak není problém dosáhnout na hypotéku, navíc chceme přízemní baráček a vejít se max. do 2mil. + tedy cena za pozemek. Mám strach z hypotéky, nikdy člověk neví, co se stane, jestli neztratí práci, ale na druhou stranu musí člověk myslet pozitivně, nesmí myslet na to, že by to nezvládl, prostě se to musí zvládnout, plno lidí má hypotéku, dvě děti atd…

• Citovat
  • Upravit
1704
13.4.18 14:19

A co postavit babičce na zahradě 1+1? S tím, že byste to udělali už přizpůsobené pro ni (např. sprcha místo vany, bez schodů atd. - tím ji argumentovat).tak by měla i svůj „vchod“ a nebyly byste tak moc v kontaktu. Protože babička jednoho dne pomoc bude potřebovat, je blbost, aby zůstala v obr baráku sama a barák chátral… a taky byste ji měli trochu pod dohledem.
Jinak jsem to pochopila tak, že babička prodala dvě pole a ty peníze jste vy vložili do rekonstrukce? Pak by mi asi bylo trapné ji peníze nevrátit nebo alespoň část - pokud to opravdu vložila do „vaší“ rekonstrukce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.18 15:46
@řeřicha píše:
A co postavit babičce na zahradě 1+1? S tím, že byste to udělali už přizpůsobené pro ni (např. sprcha místo vany, bez schodů atd. - tím ji argumentovat).tak by měla i svůj „vchod“ a nebyly byste tak moc v kontaktu. Protože babička jednoho dne pomoc bude potřebovat, je blbost, aby zůstala v obr baráku sama a barák chátral… a taky byste ji měli trochu pod dohledem.
Jinak jsem to pochopila tak, že babička prodala dvě pole a ty peníze jste vy vložili do rekonstrukce? Pak by mi asi bylo trapné ji peníze nevrátit nebo alespoň část - pokud to opravdu vložila do „vaší“ rekonstrukce.

Na tohle nikdy nepřistoupí. Dřív ten barák patřil mojí prababičce a pradědovi, žili tady v 7 lidech dole, kde teď bydlíme (prababička, praděda, babička s dědou, moje máma, babičky brácha a mojí prababičky máma)
Pak se babička s dědou rozvedli, začal se barák přistavovat z peněz, který se vydělali na poli, tudíž se stavělo několik let. Mezi tím se babičky brácha odstěhoval, máma dospěla, našla si tátu, teprve dostavělo, když máma otěhotněla, takže babička ve 40 letech měla první svoje bydlení, na které ji ovšem vydělala její máma s tátou, pak jsem se narodila já žili jsme tu dva roky, nahoře s babičkou a praděda s prababička a praprababičkou žili dole. Mezi těmi 2 roky umřela praprababička, rok na to prababička a my se ještě ten rok stěhovali do bytu, takže tu babička s pradědou zůstali sami. 9 let na to umřel praděda a babička tu zůstala 8 let sama, ale živobytí měla zajištěné, zdědila peníze po dědovi, něco si vzal její brácha, jinak její brácha dostal barák zase po praprababičce+ velikánské pole, no a babička dostala barák a menší pole, které prodala už jako stavební pozemek. Oba pozemky měli kolem 1000m2 a zbylých necelých 500m2 si nechala a tím se nám prodloužila zahrada. Nehledě na to, že bydlíme ve velice dobré občansky vybavené vesnici. Takže přestavba, která stála 400.000,– rozhodně babičku nezrujnovala, navíc je to její barák a pokud my odejdeme, nic z toho si neodnesu, takže já ji nemám co vracet, sama jsem sem dost peněz investovala a nedostanu nic, dostane to brácha. Ano já tu bydlela, ale pořád je to její přestavba v jejím baráku a pokud bych tu zůstala, samozřejmě budu investovat, ale jen pouze, pokud mi bude dům patřit a ona tu dožije.
Navíc chceme jít pryč, protože babička dělá všechno proto, aby jsme odešli, tím myslím, že tu nic neděláme, věčně se stará jestli vařím nebo ne, kam jdu, leze nám sem, když nejsme doma, pomlouvá nás, ale ve výsledku jsme špatní my. Všichni to vidí, s kýmkoliv se bavíme, tak mají stejný názor na ni, jako my… A teď když chceme odejít, tak má strach a najednou mi chce dát barák a když nezůstanu, dá ho bráchovi…
Hlavně za celých 7 let ji nenapadlo za mnou přijít a říct, hele tak uděláme smlouvu, když tu bydlíte, že to jednou bude tvoje, nepřišla nikdy a bráchovi, kterýmu bude 15 let, který tu neudělal nic, tak dostane barák, dobrý tak jo, ale tohle nepochopím… :nevim:

• Citovat
  • Upravit
13955
13.4.18 15:52

Pokud by to melo byt jooo spravedlive, tak za predpokladu, ze ty dostanes dum bys mela stejne brachu castecne vyplatit. Ne z poloviny, ale z nejake casti urcite. Protoze i ty bys dostala barak zadarmo. A naopak bracha by te mel vyplatit v pripade, ze ho dostane on. On by mel minimalne z pulky, protoze neinevstoval nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.18 16:09
@Šarlota4 píše:
Pokud by to melo byt jooo spravedlive, tak za predpokladu, ze ty dostanes dum bys mela stejne brachu castecne vyplatit. Ne z poloviny, ale z nejake casti urcite. Protoze i ty bys dostala barak zadarmo. A naopak bracha by te mel vyplatit v pripade, ze ho dostane on. On by mel minimalne z pulky, protoze neinevstoval nic.

Ano, to je další, protože když ho dostanu já, tak bude naštvaný brácha a naopak.
Ale naše babička má teorii, že brácha by dostal našich barák, takže už rozdává cizí majetek :lol: samozřejmě naši řekli, že barák bude na oba, ale tenhle barák bude mít jen jednoho majitele, právě proto, aby se nemohl prodat a nebyli dohady, kdo kolik dostane, ale neuvědomuje si, že to stejně možná nastane. Kdo ví, jakej bude brácha, teď je v telecích letech a aby se třeba babička jednou nedivila, třeba si najde holku, která tam nebude chtít bydlet a bude problém další

• Citovat
  • Upravit
13955
13.4.18 16:23
@Anonymní píše:
Ano, to je další, protože když ho dostanu já, tak bude naštvaný brácha a naopak.
Ale naše babička má teorii, že brácha by dostal našich barák, takže už rozdává cizí majetek :lol: samozřejmě naši řekli, že barák bude na oba, ale tenhle barák bude mít jen jednoho majitele, právě proto, aby se nemohl prodat a nebyli dohady, kdo kolik dostane, ale neuvědomuje si, že to stejně možná nastane. Kdo ví, jakej bude brácha, teď je v telecích letech a aby se třeba babička jednou nedivila, třeba si najde holku, která tam nebude chtít bydlet a bude problém další

Nevim od babicky by bylo nejrozumejsi nechat to tak jak to je a vse by se vyresilo za X let v dedickem rizeni. A vy do sveho. Ve finale at si to nabouchaj, nez se s nekym dohadovat a kazit si zivot? To uz budes davno pit mojito na lehatku na SVE zahrade u SVEHO domu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
13.4.18 19:10

Tohle je vzdy osemetne. K pozustale nemovitosti ma jeden treba romanticky a citovy vztah, jiny ciste financni, dalsi vylozene averzni. I my v rodine jsme se rozhadali po smrti me prababicky a reseni baraku(tedy ne ja, ale mi rodice a generace vys).Uplne nejlepsi, pokud babicka nemuze podarovat vnoucata/deti stejne (napriklad pokud by mela dve nemovitosti ci pozemky),je domluvit se s potencionalnim dalsim dedicem. Chces tam bydlet? Ano? Tak udelame nejakou prodejni cenu a pulku mi vyplatis. Nechces? Vyplatim ja tebe. Nemuzeme ani jeden? Prodame to a podelime se napul. Jakmile jsou v tom city, je to vzdy horsi…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13.4.18 19:41

Babička může žít do 90 let, klid tam nebude nikdy.
Dvougenerační baráky jsou ta nejhorší investice, je to neprodejný, když se cokoliv stane, jste vázaní na baráku, který nejde prodat (rychle a za slušnou cenu). Je to finančně obtížné na udržbu, na vytápění… V dnešní době, bych do dvougeneračního baráku nešla. Jo, někdo ušetří za parcelu a za střechu, ale pak si to celý život vyčítá.
Co je to za domluvy, že Vás babička vyplatí. Z čeho Vás ten důchodce bude vyplácet, a z čeho bude sám krmit, tak obrovský barák?
Ted se hádáte s babičkou, pak se budeš hádat s mamkou nebo bratrem. Jestli chcete něco po svém, tak si to musíte zaplatit. Akorát je opravdu hloupý, že jste tam vy i babička vrazili tak velký peníze, to je vidět, že ani babička ani vy, nevíte, co chcete. Vy se nejste schopní domluvit vůbec na ničem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
13.4.18 21:11
@Procházející píše:
Babička může žít do 90 let, klid tam nebude nikdy.
Dvougenerační baráky jsou ta nejhorší investice, je to neprodejný, když se cokoliv stane, jste vázaní na baráku, který nejde prodat (rychle a za slušnou cenu). Je to finančně obtížné na udržbu, na vytápění… V dnešní době, bych do dvougeneračního baráku nešla. Jo, někdo ušetří za parcelu a za střechu, ale pak si to celý život vyčítá.
Co je to za domluvy, že Vás babička vyplatí. Z čeho Vás ten důchodce bude vyplácet, a z čeho bude sám krmit, tak obrovský barák?
Ted se hádáte s babičkou, pak se budeš hádat s mamkou nebo bratrem. Jestli chcete něco po svém, tak si to musíte zaplatit. Akorát je opravdu hloupý, že jste tam vy i babička vrazili tak velký peníze, to je vidět, že ani babička ani vy, nevíte, co chcete. Vy se nejste schopní domluvit vůbec na ničem.

My sem šli s tím, že tu zůstaneme, tenkrát.
Vůbec jsme nad stavením neuvažovali, byli jsme rádi, že jsme tu, ale když postupem času zjišťujete, s jakou osobou žijete pod jednou střechou? S čímkoliv potřebovala pomoc, vždy jsme pomohli, potřebovala do krámu, k doktorovi, jeli jsme a pak se vám zavděčí pomluvami, věcným vyvoláváním hádek a další, a další. Nakonec mi jsme ti nejhorším?
Proto jsme se rozmysleli, že si postavíme svoje, takže o tom kdo ví či neví co chce???!!!
A ano, nedá se tu domluvit na ničem, protože babička se musí o všem radit s mojí mámou, co řekneme mi, tady vůbec nemá žádný význam. A pokud jí přijde normální se o všem radit s kolegy z práce a vlastně to co řekli oni, bylo svatý a my co jsme tenkrát chtěli udělat, bylo špatně, protože kolega a druhej kolega řekl, že je to kravina a máma taky říkala, tak to mi opravdu normální nepřijde. Takže ano, tady se opravdu nedomluvíme na ničem, protože pokud to neschválí máma, nebo se o tom neporadí s její nejlepší kamarádkou, nevyslechne si její názor, tak mi nemůžeme nic, nám se nevěří…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.4.18 23:37
@unuděná píše:
Tohle je vzdy osemetne. K pozustale nemovitosti ma jeden treba romanticky a citovy vztah, jiny ciste financni, dalsi vylozene averzni. I my v rodine jsme se rozhadali po smrti me prababicky a reseni baraku(tedy ne ja, ale mi rodice a generace vys).Uplne nejlepsi, pokud babicka nemuze podarovat vnoucata/deti stejne (napriklad pokud by mela dve nemovitosti ci pozemky),je domluvit se s potencionalnim dalsim dedicem. Chces tam bydlet? Ano? Tak udelame nejakou prodejni cenu a pulku mi vyplatis. Nechces? Vyplatim ja tebe. Nemuzeme ani jeden? Prodame to a podelime se napul. Jakmile jsou v tom city, je to vzdy horsi…

Právě, že citový vztah tu je, jsem tu zvyklá od mala, líbí se mi tu, ta vesnice se mi líbí, máme to tu předělané, tak jak jsme chtěli a teď najednou odejdeme… Nechce se mi, ale už mě opravdu nebaví poslouchat věčný kecy… Nejlepší by bylo, kdybychom tady našli aspoň pozemek, ale už je tu tolik nastavených baráků a pozemky prostě nejsou. Před měsícem se mi ozval pán, že má na prodej poslední 2 pozemky kolem 820m2,komplet zasíťované, ale bez kanalizace za 1.890.000,– a to opravdu nejsem blázen. Takhle drahé pozemky jsou ve městech, ale na vesnici a bez kanalizace, navíc chceme přízemní baráček a vejít se max. do 1.500.000,– tudíž pozemek dražší, než dům 8o

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Turbo 3v1

• (4.8) + 10 recenzí

Roborock S5 Max