Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Takže mu to samo vymizí? Vymýt mu to nejde. Jsem z toho jelen.
Na jedněch stránkách o rodině píší následující:
Co je to smegma a znamená u malých chlapců nebezpečí?
V předkožkovém (prepuciálním) vaku se shromažďuje bílý materiál složený především z odloupnutého epitelu, buněčné tkáně produktu mazových žláz, ale i jiných součástí. Nazývá se smegma a u malých chlapců sice pomalu, ale jistě podporuje oddělování předkožky od žaludu. Kromě zmíněných složek se do prepuciálního vaku uvolňují produkty žlázek vnitřního listu předkožky, například lyzozym a cytokin, které mají ochranný význam proti patogenním baktériím.
Tak jako v jiných oblastech těla (ústa, kůže…), tak i oblast prepucia se postupně kolonizuje symbiotickými baktériemi. Složení bakteriální flóry záleží na věku. Existují však práce, které poukazují na to, že oblast prepuciálního vaku má náchylnost být kolonizovaná patogenními mikroorganizmy. Tyto práce však neanalyzují přirozenou mikroflóru u ještě nenarušeného mikroprostředí prepuciálního vaku u malých dětí. Týkají se tedy období, kdy se již předkožka dá volně stáhnout.
Takže u malých dětí je to OK. Smývá se až jde předkožka přetáhnout a neznamená to vůbec sníženou hygienu.
Nevím zda se mám dr. zmínit o té předkožce a jejím stahování, aby si neřekla no jo mladá vyjukaná máma co o tom ví prd…
Ahoj holky,však já jsem tu hygienu myslela na dospělé.
Ale Kači,moc děkuju za podrobnosti,takhle jsem to ještě nezkoumala.
T.
Pettulle píše:
Nevím zda se mám dr. zmínit o té předkožce a jejím stahování, aby si neřekla no jo mladá vyjukaná máma co o tom ví prd…
No, muzes byt klidne mlada a vyjukana, nicmene ty jsi zakonny zastupce ditete a ty rozhodujes o tom, co se s nim bude dit. Ja nejsem mlada a vyjukana a presto jsem si posledne pripadala pri odchodu z ordinace jak blbec, kdyz jsem se rozhodla posunout ockovani priorixem az nejdriv po 2.roce. Ale ja mam to pravo rozhodnout se a pokud mam pocit, ze vim, co je pro dite nejlepsi, tak to taky budu prosazovat.
U nas je ted predkozkova situace takova, ze ma spiscku pindi cervenou
Takze se zacinam fakt bat, ze pokud se to nezaleci, tak je predkozka v ohrozeni ![]()
Taky už nejsem nejmladší (kde jsou ty časy) a vyjukaná taky ne, ale lidi občas dokážou tak usadit, že se člověk tak pak cítí, ne-li hůř.
Náš má tu špičku také červenou, ale jen po umytí, pak mu to zase vybledne. Asi příště k dr. pošlu tatínka, toho by mohly respektovat. Vždycky mi radí co mam dr. říct a na co se zeptat, tak by to mohl udělat sám.
Pettulle píše:
Takže myslíte, že bych se na to stahování a mastičkování měla vyprdnout? Četla jsem už v jiných diskuzích, že jiní doktoři to řeší až tak po druhém roce, ale našemu je teprv 9 měsíců a doktorka to řeší už asi od 5 měsíců. Taky se mi moc nelíbí, že se mu musí stahovat, ale mladýmu se masírování líbí a já si připadam dost blbě.
Dítko máme asi tak stejně staré. Naše MUDra to nikdy nijak neřešila. Ani mi neříkala, že mám stahovat, nic (kontroluje jen varlátka). Já to sem tam při koupání zkusím, ale malýmu se to nelíbí, stáhnout to nejde, problémy při čůrání nemá, ani záněty, ani bouličky se nedělají, tak to neřeším…
Pettulle píše: ..Náš má tu špičku také červenou, ale jen po umytí, pak mu to zase vybledne. Asi příště k dr. pošlu tatínka, toho by mohly respektovat. Vždycky mi radí co mam dr. říct a na co se zeptat, tak by to mohl udělat sám.
Ano, taky mívá špičku červenou (pořád máme plíny
a tak to dávám do souvislosti s tím). Vždy mě to vyprovokuje k tomu, že mu na pindíka nasměruji sprchu a trošku se ho pokusím vymýt. Většinou to přes noc vybledne…
byla jsem s malým u doktora ohledně stahování pindourka
protože když čurál vždycky se mu to nafouklo jako balonek, doktor řekl ,že mu to budou muset „strhnout“ že sama to neudělám. Začala jsem mu to stahovat denně a výsledek se dostavil hned po týdnu.
akorát ted když už jakoby jde vidět kousek žaludu a vlastně ta dírka na čůrání tak dál mu to stáhnout nejde má tu kůžičku jakoby přirostlou, nevím jeslti mu to dál nějak stahovat a nebo jestli to stačí tak jak to má stažený, čurání už je normální, kůžička už se nenafukuje jako balonek.
Prosím o radu
děkujii ![]()
Ja bych to neresila v 9.mesicich, vzdyt to mimco se teprve vyviji. Ja mam taky v USA tri kluky, nejstarsimu je pet a muj pediatr mi rekla, kdyz ho koupet tak mu obcas v teple vode jen malinko stahuj predkozku, obcas jsme to delali a jak rikam, ma pet let a predkozku ma krasne stazenou, nyni mam dvou lete dvojcata chlapca, a ti ji jeste stazenou nemaji, a opet muj pediatr, jen rekl, pri koupani, pomalicku stahovat, ale ne nasilim, at jim neublizim, ono to povoli samo, vsechno se vyvyji, nemuze se dite narodit a uz mit vsechno jako dospely clovicek
, neboj te se a hlavne ho nenechavejte obrezat, a pokud vim, a to je pripad moji kamaradky v cechach, jeji syn mel prirostrou predkozku a v peti letech to resila chyrurgicky a to tim zpusobem, ze to jen nariznou aby povolila, banalni zakrok. Tak holky klid