Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Dobré ránko, moc prosím o radu, dostala jsem nějaké penízky od mamky a netuším, kam s nimi, aby se mi slušně úročily, ale přitom potřebuju, abych je mohla kdykoliv vybrat - taková železná rezerva, kdyby něco
. Známá mi poradila myslím termínovaný účet, kde je úrok 2%, po půl roce se neplatí daň z výnosů 15%, ale zase se platí poplatek 0,5% z vkladu. Z toho tedy vyplývá zisk 1,5%, což mi teda nepřijde nic moc, nevíte o něčem lepším? Moc děkuji za všechny rady, hezký den
.
Ještě říkala, že spořící účet není nic moc, právě proto, že se tam platí ta 15% daň z výnosů, jak často se strhává? Dejme tomu, že vložím 5000,– jak často se mi odečítá ta daň z výnosů? Skoro mi přijde výhodnější 15% daň z výnosů než 0,5% z celkového vkladu ![]()
no termínovaný / spořící jsou oba se stejným úrokem, takže bych šla do spořícího, jelikož z něj můžeš peníze kdykoliv vybrat…
u spořících, je to to samé, jako u bežných účtu - daň z úroku odečítají z připsaných úroků z peněz na účtu (většinou měsíčně)
tady je kalkulátor na ing konto:
http://www.ingkonto.cz/…/kalkulator/
jinak z termínovaného účtu peníze nevybereš kdykoliv (bez poplatků) což píšeš jako svůj požadavek
Ahoj,
počítáš správně, 15% daň z výnosu (platí se státu) je opravdu míň než 0,5% ze vkladu za správu.
Přidávám se k variantě ING konta…
No a daň z výnosu se ti odečítá pokaždě, když ti přičtou úroky (vezmou to z těch úroků, což je ten výnos).
Na ING, je to jednu za 1/4 roku, u běžného účtu je to třeba každý měsíc..
Známá mi říkala, že mohu z termínovaného účtu vybírat kdykoliv - tedy asi 3 dny se čekat musí než se převedou peníze
Máme ING konto a jsme spokojený.Také sleduji a hledám,zda není někde něco zajímavějšího.Ale v dnešní době jsou úroky tak nízký,že si myslím,že nic moc jiného asi nevymyslím.Investice do fondů je nejistá,dá se i prodělat,což bych nechtěla.Stavebko je s dalším vývojem nejisté a hlavně peníze na dlouhou dobu nedostupné.A ve spořících účtech vychází ING konto nejzajímavěji.
Mám lišku a ING
.S obojím jsem spokojená,ale už jsem tam 5 let ani nenakoukla tak ani netušim kolik tam mám
.
Teď jsem přešla k M-Bank, protože už se mi fakt nechtělo dávat za mě + manžela 3000 ročně na poplatcích. U M-banky je ale spořící účet asi jen 0,7%, takže tam to dávat nebudu. Jestli počítám správně, vychází mi, že pokud spořím méně než rok, je výhodnější spořící účet, ale pokud spořím déle jak rok, pak začíná být výhodnější termínovaný účet, protože tam zaplatím jen jednorázově to 0,5% z vkladu, pak už nic a u spořícího účtu se mi sráží daň z výnosu 15% stále, rozumím tomu správně?
Ahoj, pridam se do diskuze, jsem zamestanec jedne banky ![]()
Terminovane vklady by nemeli mit zadne poplatky za spravu ani zrizeni, ale jsou vazany dobou na jakou se rozhodnes penize ulozit (vetsinou min. 1 rok). Pokud bys na ne sahla driv, tak je tam sankce, kterou ma kazda banka jinou. Dan z vynosu 15% odvadi automaticky banka statu z pripsanych uroku. U terminovanych vkladu je urok garantovan po celou dobu vkladu. A neni nutny bezny ucet.
Sporici ucty byvaji u vetsiny bank take zdarma a casto bez nutnosti mit u nich i bezny ucet. Penize jsou kdykoliv k dispozici a uroky se dani take 15%. Nevyhodou je, ze urok na sporicich ucetch ti muze kdykoliv klesnout, neni garantovan.
Pak jsou ruzne fondy, ktere sice maji poplatek za vklad, ale ten je temer zanedbatelny, a pokud tam mas penize ulozeny dele jak pul roku jsou uroky bez zdaneni. Tady neni urokova sazba garantovana, pouze predpokladana a je vhodne pocitat s delsi dobou ulozeni penez (podle typu fondy, ale vetsinou min. 2-3 roky) aby byl vynos zajisten.
Pak jsou ruzne alternativy sporeni, z nichz stale nejvyhodnejsi je stavebni sporeni (i po snizeni statni podpory), ale to je na min.6 let.
Kdybys potrebovala jeste nejake info, pisni, rada poradim, zodpovim co budu vedet.
Takže podle toho, co píše Smichinka, mi byl nabídnut fond ne termínovaný účet, jak jsem psala ![]()
Kdybyste mohli dát měsíčně bokem 1-1,5 tisíce, kam by to bylo? Za a)doma do obálky, b)na účtu do škatulky peníze bokem, za c) někam na spoření.
A a B jsem už zkoušela a nikdy nic neušetřím, protože se na to šahá, pořád má člověk pocit, že může. Ale zakládat spoření? Není to zas tak závratná částka, ale přiznám se, neumím šetřit.
Tak pokud nechceš sahat, tak stavebko? Na tuhle částku (20tis. rocne) je to ideální. Ale je to na 6 let.Pak třeba Wustenrot ma sporici účet, kde si muzes udělat fixaci na 3,6 a 9 měsíců a mas vyšší urok.Ale slusny urok je myslim az od 30tis. Jinak na většině sporicich uctu mas peníze kdykoliv k dispozici. V ostatních produktech se tolik nevyznám.
@Anonymní píše:
Kdybyste mohli dát měsíčně bokem 1-1,5 tisíce, kam by to bylo? Za a)doma do obálky, b)na účtu do škatulky peníze bokem, za c) někam na spoření.
A a B jsem už zkoušela a nikdy nic neušetřím, protože se na to šahá, pořád má člověk pocit, že může. Ale zakládat spoření? Není to zas tak závratná částka, ale přiznám se, neumím šetřit.
Davam na stavebko, ale vim, ze je nebudu potrebovat.
@Anonymní píše:
Doporucuji ING.
Dávám na spořící účet ZUNO a Airbank. Dále se mi osvědčil účet u mBank, kde se mi z každé platební transakce strhne určité procento na spoření, takže spořím, zatímco platím:-). Už mockrát mi to pomohlo.