Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Syn je v první třídě a žužlá si oblečení. Strká si do pusy rukávy, nebo triko pod bradou, má je pak celý mokrý, dost mě to štve, ale nevím, co s tím. Hlavně mi není jasný, proč to dělá? Často to dělá u sledování televize. Když jsem se ho na to ptala, tak se jen směje a nedokáže to vysvětlit. Zuby mu samozřejmě padají a rostou, ale nevěřím, že by to s tím mohlo nějak souviset. Máte to taky, nebo znáte příčinu?
Dělá to ze stejného důvodu jako si jiné děti koušou nehty
Nebo, jinak řečeno, ten důvod musíš odhalit sama - stejně jako kousání nehtů to má příčinu. Může to být stres, nervozita, příjemný pocit z něčeho v ústech, tj. uklidňování se (na principu dudlíku)… cokoli ![]()
Já ho občas žužlala taky a taky vlasy. Prostě mi to chutnalo
Časem to odeznělo samo.
Syn 6 let to také občas dělá, u něj je to z nervozity. Když byl menši cca 3 roky, tak si kousal nehty a pak to samo odeznělo. Tak si myslím, že to časem opět zmizí.
Syn to dela taky, na jare mu bude 6. Zacal s tim nekdy na podzim a v poslednich dvou trech tydnech se to strasne zhorsuje. Driv si okusoval rukav u jednoho pyzama, ted okusuje a ocucava vsechny dlouhe rukavy, kdyz nema dlouhy rukav, ocucava lem tricka. Z nervozity to neni, spis kdyz je v klidu a nema nicim zamestnane ruce. Nemuzu ho to odnaucit a stve me to. Nici si zuby, nici si obleceni. Porad ma mokre rukavy.
Kdyz se ho ptam, proc to dela, tak pry mu to chutna.
@BohunkaP píše:
Dělá to ze stejného důvodu jako si jiné děti koušou nehtyNebo, jinak řečeno, ten důvod musíš odhalit sama - stejně jako kousání nehtů to má příčinu. Může to být stres, nervozita, příjemný pocit z něčeho v ústech, tj. uklidňování se (na principu dudlíku)… cokoli
kluk to má taky, z nervozity. ale co s tím. ![]()
@Lama Lama píše:
kluk to má taky, z nervozity. ale co s tím.
Za běžného provozu nejspíš nic ![]()
Mně to dělají taky - oba dva (tedy, ne to žužlání, koušou si nehty). To by člověk musel mít čas a energii pracovat na nich i na sobě… při normálním fungování, škola, školka, práce, domácnost, to čas a síla na řešení těchto psychických „drobností“ prostě bohužel není. Něco si ventilují - tak holt to dělají takto a časem, jak povyrostou, snad najdou jiný způsob.
Dcera byla od narození uřvanější dítě a byla závislá na dudlíku, nemohli jsme být bez něj, měla ho pořád, jinak řvala. Sebrání dudlíku s sebou přineslo žužlání oblečení…dělá to pořád. Přitom je do sebevědomé a spokojené děcko, co má kolem sebe kopu milujících lidí…taky nevím, co s tím…
Jo a když jsem se jí zeptala, proč to dělá, tak prý proto, že jí chybí dudel ![]()