Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
já jsem s tím teda problém neměla, malá se moc nezvedala, jen fakt když jí byly nabízeny ruce…spíš bych nenechávala, nepodoporovala to, ale ani nebránila…
scarlet: hm, to mi teda přijde dost podivný, rozhodně bych teda věřila českejm doktorům a zdravýmu rozum - logicky ta dětská páteř na to není uzpůsobená, to sama vidíš, když ho posadíš, a dítě musí vynaložit strašlivý úsilí, když se v této pozici snaží nějak „přežít“.
a samo o sobě volí jiné polohy.
já žiju v německu a s ničím jiným, než jak je to u nás jsem se taky nesetkala.
No já nevím, Anglii a Ameriku bych si zrovna za vzor nebrala, co jsem se tu teda dočetla
Tam je všechno tak nějak jinak. Spíš by mě zajímalo, jak to chodí v bližších zemích, třeba v Německu nebo Rakousku apod. Nejste některá odtamtuď?
EDIT - tak už tu máme, jak to chodí v německu
jo v anglii hned dat dite z porodnice do texasek a boticek jen aby to vypadalo..koupat se ve vane s matkou s ocistkama..chudak deti..samozrejme posazovat..jo tam to opravdu moc neresi.. ![]()
ahoj tak Martin to dělal taky nijak jsem ho vtom nepodporovala a říkala jsem si že když to dělá sám
tak to nebudu moc řešit…
Četla jsem, že v Anglii jsou s tímhle pozadu, u nás se taky dřív posazovalo, pak ale doktoři přišli na to, že to není dobře.V Anglii k tomu prý ještě nedospěli.Četla jsem to v České knížce jmenuje se Dítě.
Píšou tam taky tohle :
Pamatujte si, že co dítě zapne samo, dokáže i samo vypnout tzn. jestliže se při samovolném pohybu unaví, umí si zařídit chvilku odpočinku.Platí to jak o polohách, které díte zaujímá, tak o pohybech.Vnutíte-li mu je vy, nedokáže se účinně bránit.
Takže asi co dělají sami od sebe, s tím se nedá a ani nemá nic dělat, ale nepodporovat je v tom ![]()
tálinka píše: Četla jsem, že v Anglii jsou s tímhle pozadu, u nás se taky dřív posazovalo, pak ale doktoři přišli na to, že to není dobře.V Anglii k tomu prý ještě nedospěli.Četla jsem to v České knížce jmenuje se Dítě.
Píšou tam taky tohle :Pamatujte si, že co dítě zapne samo, dokáže i samo vypnout tzn. jestliže se při samovolném pohybu unaví, umí si zařídit chvilku odpočinku.Platí to jak o polohách, které díte zaujímá, tak o pohybech.Vnutíte-li mu je vy, nedokáže se účinně bránit.
Takže asi co dělají sami od sebe, s tím se nedá a ani nemá nic dělat, ale nepodporovat je v tom
To opravdu psali v ceske knizce, ze jsou v Anglii zastarali? To je docela vtipne, protoze nam tady v Anglii zase rikaji o vtipnych zastaralych metodach pri porodu a vetsina se v Cesku dela. ![]()
Je to vazne blazinec. ![]()
No, precetla jsem toho o posazovani za posledni dny spoustu. Nazor jsem si udelala a asi se ridit tim, co nekde pisou v knizkach, at uz v ceskych, anglickych nebo americkych, nebudu. To bych se asi zblaznila z tech rozdilnych informaci. ![]()
Scarlett2011 píše:tálinka píše: Četla jsem, že v Anglii jsou s tímhle pozadu, u nás se taky dřív posazovalo, pak ale doktoři přišli na to, že to není dobře.V Anglii k tomu prý ještě nedospěli.Četla jsem to v České knížce jmenuje se Dítě.To opravdu psali v ceske knizce, ze jsou v Anglii zastarali? To je docela vtipne, protoze nam tady v Anglii zase rikaji o vtipnych zastaralych metodach pri porodu a vetsina se v Cesku dela.
Píšou tam taky tohle :Pamatujte si, že co dítě zapne samo, dokáže i samo vypnout tzn. jestliže se při samovolném pohybu unaví, umí si zařídit chvilku odpočinku.Platí to jak o polohách, které díte zaujímá, tak o pohybech.Vnutíte-li mu je vy, nedokáže se účinně bránit.
Takže asi co dělají sami od sebe, s tím se nedá a ani nemá nic dělat, ale nepodporovat je v tom
Je to vazne blazinec.
No, precetla jsem toho o posazovani za posledni dny spoustu. Nazor jsem si udelala a asi se ridit tim, co nekde pisou v knizkach, at uz v ceskych, anglickych nebo americkych, nebudu. To bych se asi zblaznila z tech rozdilnych informaci.
Kamarádka žije v Irsku a když se jí malá v 5 měsících začala taky tak posazovat, tak jí vracela, že ještě nesmí. My jsme pro Angličany zaostalý stát snad ve všem. Druhá kamarádka tam jela hlídat prcky do jedné rodiny a oni se divili, že my známe mobil, počítač a víme, co je to notebook.
Taky nedokázali pochopit, že my máme troubu i s grilem. Smáli se jí, že neví, co je to gril (oni ho měli zvlášť mimo troubu), když se snažila vysvětlit, jak to je u nás.
To jo teda
asi bude pravda někde upostřed.Prostě dělat si to podle svého rozumu
Kolikrát se na něčem neshodnou ani dva doktoři ze stejné země, takže člověk musí dát nakonec stejně na svůj pocit ![]()
tálinka píše:
No jasný, my jsme tady minimálně 100 let za opicema![]()
![]()
Jo a Česká republika - to je někde mezi ukrajinou a íránem ![]()
Kvatapka píše:tálinka píše:Jo a Česká republika - to je někde mezi ukrajinou a íránem
No jasný, my jsme tady minimálně 100 let za opicema![]()
![]()
Co člověk, to názor, co doktor, to názor. Mi neuroložka (byla jsem tam s dcerkou ve 4m) říkala, že ji můžu chytit za ručky a pokud se SAMA začne aktivně přitahovat, tak tento cvik s ní můžu dělat. Že nejde o posazování, ale o posilování břišních svalů.
Přesně totéž u našeho pediatra.
Maddlen píše:
Co člověk, to názor, co doktor, to názor. Mi neuroložka (byla jsem tam s dcerkou ve 4m) říkala, že ji můžu chytit za ručky a pokud se SAMA začne aktivně přitahovat, tak tento cvik s ní můžu dělat. Že nejde o posazování, ale o posilování břišních svalů.
My zas máme od rehabilitační určený cvik( od 7,5 měsíce), kde se přitahuje dítě do tzv. bočního sedu -jednou rukou se samo podpírá a za druhou ji vytahuji s přidržováním nožky do sedu. Taky tím posiluje svaly. Takže něco na tom bude.
Kvatapka píše:
My zas máme od rehabilitační určený cvik( od 7,5 měsíce), kde se přitahuje dítě do tzv. bočního sedu -jednou rukou se samo podpírá a za druhou ji vytahuji s přidržováním nožky do sedu. Taky tím posiluje svaly. Takže něco na tom bude.
Jo to jsme taky dělali, mimo to přitahování za obě ruce. Nejdřív mi to přišlo trochu zvláštní, že ji táhnu za jednu ruku - ona se totiž blbě přetáčela, ale díky těmto dvěma cvikům se to do 14 dnů srovnalo.