Zvedání do sedu - nechat?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
269
1.7.11 14:43

Zvedání do sedu - nechat?

Zdravím všechny maminky. Řeším situaci, kdy se malej (6m) už nějakou dobu sám zvedá do sedu pokud je opřenej zády o mě (jakoby v klubíčku). Zvedne se, já ho dám zase za chvíli zase zpátky, zase se zvedne…vracím ho (ať si cvičí břišáky) :mrgreen:
Zajímalo by mě,zda-li jste dítka takto nechávali nebo i tohle je považováno za „pasivní sed“ (i když to dělá přirozeně sám?)…

Většinu času tráví na zemi, hraje si na zádech nebo kouká na bříšku. Sedat ho nijak nedávám, žádné opírání o polštáře apod. Hodně kamarádek okolo má stejně stará miminka a pokud je mají na klíně, tak jsou mimča jedině takhle v sedě jak jsem popsala (naučily si je to,jinak ani být už nechtějí,vztekají se).
Já ho mám opřeného a jakoby schouleného (v tom jakoby klubičku), sem tam když se mu chce tak se zvedá do sedu, jinak vydrží i takhle a třeba si prohlížíme knížky… na zemi celej den nevydrží.

Napiště prosím, co jste v této vývojové fázi dělaly (nechávaly když se sám zvedl do sedu, nebo dávaly zpět do pololehu), resp. mě zajímá, co je SPRÁVNÉ z hlediska vývoje.

Díky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
15074
1.7.11 14:52

Doktorka mi říkala, že malou můžu nechat, ať se přitahuje do sedu, je aktivní sama. Ale z lehu, a až povolí, zase položit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
1.7.11 14:53

Správné z hlediska vývoje je, aby, dokud si nesedne sám, mu páteř nenasedala rovně na sebe, ale aby byla prohnutá, tzn.v klubíčku. To, jak to nakonec lidé dělají, je věc druhá, soudit nebudu, neb se strhne hádka. Podstatné je, že mají být záda zakulacená :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
1.7.11 14:58
zuzouš píše:
Správné z hlediska vývoje je, aby, dokud si nesedne sám, mu páteř nenasedala rovně na sebe, ale aby byla prohnutá, tzn.v klubíčku. To, jak to nakonec lidé dělají, je věc druhá, soudit nebudu, neb se strhne hádka. Podstatné je, že mají být záda zakulacená :wink:

Díky, já si to myslím také, tak ho budu asi vždy vracet po chvíli zpět…někdy ho to fakt vyloženě baví a zvedne se třeba 10× za sebou :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2891
1.7.11 15:08

mě tohle malej dělá taky, přesně jak jsi popsla a to jsou mu teprve 4 měsíce, taky ho mám u sebe. leží jakoby na zádíčkách a zvedá se, když ho přitáhnu zpět, vztekne se a „sedá“ si znova. Tak ho radši vždycky obrátím na bříško nebo položím. taky nevím, co si takhle můžu dovolit, abych mu nějak neublížila :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
1.7.11 15:16

Ahoj, minule jsem koukala na Sama doma a tam nějaký lékař říkal, že pokud je dítě bez neurologického problému, tak si záda nezničí. Naše malá to dělá od asi od necelého 4 měsíce, zvedá se i z lehu a všude. Myslím, že pokud to nebudeš přehánět, tak to ničemu neublíží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10351
1.7.11 15:25

Ono není zvedání jako zvedání, pokud se dítě lehce přitáhne a přizvedne se např.do 45°, je to něco jiného, než když se na brutál posadí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5697
1.7.11 15:28

mně moje dr řekla, že hlavně neučit toto sami, nepřitahovat jak se to dělalo za nás, ale pokud je dítě samo takhle aktivní a neposadí se brutus do sedu jak psala Zuzouš, tak to nevadí. Takže nepodporovat, ale ani nekorigovat… já bych volila zlatou střední cestu ;-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2891
1.7.11 15:34

a když se zapírá nožičkama, to je taky v pořádku? Já ho mám kolikrát třeba položeného bříškem na sobě a on jakoby „leze“ těma nožičkama a zapírá se mi jima do břicha a jakoby se zvedá. neublíží mu to?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
26093
1.7.11 15:40

Je to pasivní sed, já bych v tom prcka určitě nepodporovala… Správně se do sedu dostane z kolínek… :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
1.7.11 15:43
zuzouš píše:
Ono není zvedání jako zvedání, pokud se dítě lehce přitáhne a přizvedne se např.do 45°, je to něco jiného, než když se na brutál posadí.

On se právě za nic nepřitahuje, ani za moje ruce, prostě je v klubíčko, zatne břicho a zvedne se do sedu… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23919
1.7.11 15:51
simuk píše:
zuzouš píše:
On se právě za nic nepřitahuje, ani za moje ruce, prostě je v klubíčko, zatne břicho a zvedne se do sedu… :nevim:

Můj syn (3 měsíce) to dělá taky, sice se z lehu jen tak trošku nadzvedne, ale přijde mi, že mu to jde lépe a lépe.. a neudělám proti tomu nic. V autosedačce to dělá taky.. Ale nevím jak mu v tom zamezit.. když ho tlačím dolů, tak ještě více zatne, to nemá smysl.. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Scarlett2011
1.7.11 16:02

Jen tak pro zajimavost. Nevyjadruju tim svuj nazor!

Ziju v Anglii a tady se deti posazuji do sedu uz od narozeni a nikdo snad ani neslysel o tom, ze by se deti posazovat nemely.
Stejne tak jsem cetla spoustu americkych a britskych knizek o vyvoji deti a vsude je popisovano, jak se deti uci sedet od 4 mesicu.
Tak co si o tom mam myslet?
To se deti nesmeji posazovat jen v CR?
Takhle to tu je se spoustou veci jinak a jak pak ma clovek vedet, co je spravne, ze?

• Citovat
  • Upravit
25324
1.7.11 16:45
kate02 píše:
Je to pasivní sed, já bych v tom prcka určitě nepodporovala… Správně se do sedu dostane z kolínek… :wink:

souhlasím :potlesk:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
269
1.7.11 16:45
Scarlett2011 píše:
Jen tak pro zajimavost. Nevyjadruju tim svuj nazor!Ziju v Anglii a tady se deti posazuji do sedu uz od narozeni a nikdo snad ani neslysel o tom, ze by se deti posazovat nemely.
Stejne tak jsem cetla spoustu americkych a britskych knizek o vyvoji deti a vsude je popisovano, jak se deti uci sedet od 4 mesicu.
Tak co si o tom mam myslet?
To se deti nesmeji posazovat jen v CR?
Takhle to tu je se spoustou veci jinak a jak pak ma clovek vedet, co je spravne, ze?

Tohle je fakt zvláštní. Přitom si myslím, že tohle je věc (aktivní x pasivní sed), ve které by experti měli mít snad jasno když odkazují na z toho plynoucí následné problémy v budoucnu… :nevim:
Ve spoustě věcí (např. kdy začínat s příkrmy, lepkem apod.) mají rozdílné názory i lékaři tady, ale v téhle věci si myslím, že v ČR jsou i lékaři na tohle téma jednotní… resp. jsem neslyšela ani nečetla nikde názor odborníka, že by se děti měli „učit“ sedat a posazovat i když to samostaně neumí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Sleep & play

• (2.8) + 293 recenzí

Babylove ubrousky

• (4.3) + 288 recenzí