Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojky,
myslím, že máme klučinu lenocha a nechce se moc snažit zvedat hlavičku, když je na bříšku
. Zvedne ji, ale ještě ne natolik, aby se na nás pořádně podíval a raději ji otáčí ze strany na stranu. Jinak je čipernej až moc…samá noha…samá ruka…a úsměv od ucha k uchu. Raději si hlavičku vykroutí, než aby se snažil ji pořádně zvednout. Motivujeme jak jen můžeme, ale nic naplat. Můžete mi poradit jak na něj a jak to probíhalo u vás a od kterého týdne? Budu ráda za každou radu ![]()
Matýsek začal zvedat hlavičku asi od 6 týdne. Nejlépe jsem ho motivovala sama sebou. Na hračky byl ještě malý, tak jsem se různě natáčela a mluvila na něho když byl na bříšku a on aby mě viděl tak musel zvedat hlavičku. U nás to fungovalo
Ale někomu to trvá déle, každé mimčo je individuál. Já bych ho stále zkoušela dávat na bříško a určitě se za chvíli bude chtít sám dívat na svět ![]()
Tak nám zvedá od 7. dne. Začla sama od sebe, tak jí teď dávám pást koníky, ať trochu posiluje. Hlavu skoro udrží už sama, spíš jí jen jistíme. Včera mi potvora začala lézt (odstrkuje se při koníkách nohama a posunuje se) - zítra jsou nám 3 týdny.
určitě nemá cenu dumat nad tim jestli je pozadu nebo napřed, každý dítko je opravdu, ale opravdu jiný, některý se to vše učí postupně, jiný zase najednou, ale v určitym věku si už pak budou rovni. Náš malý začal taky brzo, ale zvedal ji jen na bříšku, takže koníčky pásl nádherně a u tohoto jsme skončili do 6.měsíce kdy se teprve naučil plazit a v 8. měsíci po čtyrech a sedat si a už se sám postavil, takže se neboj, určitě to dožene. I když se říká, že kluci jsou línější a my měli slabou nov. žloutenku, takže byl línej až jejej, teď je o to živější a už máme první krůčky za sebou, tak mu dej čas a kdyžtak ho častěji pokládej na bříško, určitě se to naučí, nespěchej na něj ![]()
Já se bála, aby se malá tak brzo nepřetěžovala, tak jsem koumala, od kdy by dítko mělo dělat určité věci a bylo tam napsáno, že některý děti jsou o měsíc až dva napřed nebo pozadu a že je to normální. Takže rozptyl je širokej. Neboj, on jí zvedne, až bude chtít sám ![]()
Malá mi taky zvedala hlavičku strašně brzy, ale je to velmi individuální. Některé děti začínají později. Zbytečně ho nenuť, všechno dožene. ![]()
Myslíš u pasení?Každé mimčo je jiné,nepíšeš kolik klučíkovi je.N8m to taky moc nešlo byli jí tři měsíce.Doktorka nám dala ještě měsíc a pak kdyžtak na kontrolu do nemocnice,ale už to zvládáme.Je to lenoška ale hlavičku udrží to je hlavní,jinak strany jí taky zajímají více.
Sama hlavičku při klasické chování drží od 5 týdnů.
Já jsem z toho taky hyn,malá má týden a hlavičku zkouší držet,celkem jí to jde,ale občas jí klinkne a to je pak pláče.Je to u každého jinak,první holčička jí držela taky hrozně brzo.Připadá mi že jsou ty holky nějak zvědavější ![]()
Simi - kolik že má tvůj prcek týdnů? Možná to máš v metříku, ale bojužel se mi nezobrazjí - nevím proč..
Moc díky za příspěvky.
Nám teď bude 11 týden a ikdyž se snaží zvedat hlavičku už od okamžiku, co byl poprvé na bříšku, tak nám jí prostě ještě neudrží. Když se snaží, tak ji už vyzdvihne poměrně vysoko, ale vzápětí rychle klesne a raději ji otáčí (a už ji ani nešoupe, nezdvihne a otočí). Když je na bříšku a tam je poměrně dost často, tak raději podsouvá nohy pod bříško, jakoby do klubíčka, ručičky spíš do stran, takže mu je vracím zas k tělíčku, aby se snažil a moc nezatěžoval. Ale místo toho, aby zvedal hlavičku, tak si jí ukroutí a posouvá se nožičkama. Takže mi se dříve posouváme a přemísťujeme, než abychom nejdříve pořádně pásly koníčky, tak aby měl rozhled i zpříma, tak ji raději položí na bradičku a rozhlíží se. Jinak dle přírůček jsem ve spoustě věcí hodně dopředu, jen tohle mi dělá starosti. ( v sedě a na ruce mi hlavičku už krásně udrží, i při hře, kdy ho zvedám za ručičky)…tak nevim
Ahoj náš Darek byl taky pomalejší s pasením..začal tak nějak normálně až koncem 4. měsíce…za to teď jede jak střela se vším nějak rychle:lol:
Já mám tříměíčního chlapečka. Hlavičku začal zvedat od 4.týdne. Teď už to zvládá bezproblémů. Docela mu pomohlo ho motivovat tím, že si lehnu na záda a položím si ho na sebe. Pak na něj dělám opičky a povídám mu, a on se na mě dívá a úžasně tím posiluje. Můžeš to zkusit, třeba ho to taky zaujme. ![]()
Simi, podle toho co čtu, tak děláš vše správně, jen možná mu to nejde protože uvízl někde v nižší poloze a nejde to dál, pokud třeba stále hlavičkou preferuje jednu stranu… V 11 týdnech už by měl být mnohem výše ale i tak se to dá dohnat.
Ahoj,neměj strach mému chlapečkovi je 10týdnů a také když leží na bříšku je líný hlavičku zvedat.Můj první syn ji udržel až ke konci 3měsíce,tak se zatím nebojím že je něco špatně.Tak to budu mít lenochy oba. ![]()
Já když vás čtu tak si řikám, že mám doma asi strašnýho fofrně:D Kubíkovi ted 18.1. byl měsíc a už jí začal zvedat nějak na začátku 4 týdnu.. sice občas ještě vypadá jako ten pejsek kterýmu klepneš do hlavy a ona mu klimbá:D ale jinak je moc šikovnej a hrozně zvědavej co se okolo něj děje:)