Breno poradna - podlahové krytiny
Jiří Novotný
Jsem projektant a orientuji se mj. i v tepelné náročnosti budov… Je těžké si představit jak stroze popsané, ale spíše bych se zamýšlela do budoucna (i ve stáří), co vám bude více vyhovovat… Vice schodů, dostupnost, možnosti zateplení vejminku a také jeho vytápění, koupelna,… Bude se koupat u vás v domě a ve vejminku bude jen pokoj na spaní? Bude se chodit přes uzavřenou chodbu nebo otevřený prostor zahrady? Vše má své pro i proti. Vejminek musí být také dobře situovaný, aby co nejvíce získával tepelné zdroje v zimě, ale zároveň aby se v něm v létě nikdo neupekl. Vše záleží na skladbě zdí, zateplení, oknech, situaci světových stran, vytápění,… Přiléhá -li garáž k domu, i tam lze udělat pokoj… Je to moc faktorů…
Ano je jasné, že rozhodovat bude asi ten stavební odborník.
Jde o to že i dům je teď nahoře nezateplen. Musel by se udělat celý vršek vč střechy.
Výhoda by byla mít hotový celý dům zateplen.
Nejradši bysme udělali dům teď 3 opravdu malé pokoje+WC a třeba za 6 let i ten vejminek pokud budou peníze.
Myslíte si, že není blbost dávat puberťačku 16-18 do vejminku ( byl by to celý byt vč koupelny kuch koutu). Mě by se líbil spíš spodek ale tam chce chlap dílnu. My máme na stáří spodek domu.
@Anonymní píše: Více
S plánováním co a jak pro děti bych počkal na dobu, kdy o to samo dítě bude mít zájem. Znám spoustu případů, když to rodiče chystali pro děti a ty si pak šli po svým. A jim zůstává na stáří hrad, kde neuplatní energie a je to celé prázdné.
Jo je jasný, že dítě půjde třeba v 16 na internát, jsme na vsi( já taky byla).
Naše situace teď bude holka (13), kluk (11), mimino ( počítám do 3 let s námi). Takže fakt nevím jak bych je dala k sobě.
Mě se líbí vejminek než zvětšovat dům. Protože tam ani nemusíme topit pokud tam nikdo nebude. Nebo to bude pro návštěvy…zdá se mi lepší když by měli své než že musí lézt přes náš obývák po schodech. Navíc se mi líbí, že dítě by bylo samostatný přitom by mohlo jít k nám a ne do 20 s námi🫣 ( znám i případy do 30).
Takže možná zatím zateplime dům a za 3 roky uděláme pidipokoje ( pro batole by musel být ale průchozí k synovi kvůli zkosení pokud by se nezvedalo). A pak se uvidí
Co si myslíte o rozšíření prostoru RD? Potřebujeme 3 dětské pokoje.
Peníze obojí stejně hodně drahé. Samozřejmě rozhodně asi stavební odborník, ale co myslíte o vejminku? Mě se líbí že by to mohlo využívat větší dítě jako byt ( od 16?-18let) nebo návštěvy později.