Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
NENAŠLA JSEM NA TOTO TÉMA ŽÁDNOU DISKUZI A TAK TAK NĚJAK HLEDÁM MAMINKY, JEJIŽ DĚTI MAJÍ STEJNÝ PROBLÉM..
My to máme na obocuh ledvinách.
Mé dceři toto zjistili ještě když byla v bříšku.
Pak se ji to pomalu zatáhlo a v den porodu to měla uplně největší.
Před ochodem z porodnice opět menší.. a pak po měsíci na kontrolách jak na horské dráze…
Od 2 měsíce bereme ATB. Každých 14 dní odevzdáváme moč.
Teď jsme tam byli naposled na kontrole po měsíci a půl (protože už jsme to měly tak dobré, že jsme ty ATB přestaly brát a už jsme se téměř radovaly, že bude vše v pohodě) to má zase o víc jak 1cm větší a dokonce se ji na jedné ledivně vytvořili i kalichy. Čeká nás mikční vyšetření, protože máme podezření na reflux… a pak se uvidí…
Tak nějak mi vše vysvětloval primář, ale nemohu nic moc na internetu najít o tomhle problému. Vím, že je do budoucna především o záněty močových cest a infekce..
Strašně ráda bych, aby se to zaháhlo… ![]()
ahoj, syn prekonal v 2 mesiacoch zapal obliciek, na sone mu tiez potom zistili zvacsenu panvicku. brali sme par mesiacov ATB, upravilo sa to, ma ju vraj uz uplne v norme, ale este stale chodime na nefrologiu a pri kazdej teplote nad 38 mu beru moc a krvicku na CRP. on to nemal ako VV, ale zapalove, tak ak to bude aj po 2 rokoch OK, tak ho uz vraj vyradia z evidencie nefrologickej ambulancie. viem, ze mi nefrolog radil kojit co najdlhsie (najmensia zataz na oblicky), inak zial poradit neviem. angie
Angi, dekuji.
Kojim castecne, takze si mne utvrdila v tom pokracovat, co nejvic
Dekuji.
Dr v den porodu to oznacil jako VVV.
Ahoj, syn měl tento problém také, zjištěn na UTZ ve 3 dnech. Nejvíc měl 11mm. Na kontroly jsme jezdili do dvou let, postupně se to zmenšovalo. Ale - nikdy jsme nemuseli brát ATB, ani neměl nikdy zánět.
Od dvou let je to v pořádku a už nemusíme jezdit.
Tak třeba jsem Tě potěšila.
Ahoj, máme taky jako VVV oboustranně, postupně, s několika výraznými zhoršeními a následnou pomalou normalizací, se to zlepšuje, syn naštěstí netrpí na záněty, takže zatím ho sledují, nosíme moč, ale nic víc se nedělá. Mj. z tohoto důvodu jsme dost dlouho drželi kojení a pak v příkrmech hodně hlídali a dodnes hlídáme soli. Neteř měla totéž, jenže ta na záněty trpěla, dokonce se vážně uvažovalo o operaci, nakonec k ní nedošlo a srovnalo se to do 5 let.
Myslím, že o VVV ledvin byla dost navštěvovaná diskuze na BC (i maminky větších dětí, předškoláků).
KOukam, ze to mate vetsinou u kluku..u tech vim ze je to caste na jedne ledvine.. mene casteji na dvou. U holcicek je to spis vyjimka a navic jeste na jedne. My to mame oboustranne.. a u holek je to horsi pry kvuli tomu, ze maji kratsi mocovou trubici.
Tedka jsem si jeste trochu hledala nejake informace a jsem z toho nejaka zdrbla.. ![]()
Pravdou jeste je ze od cca 3M kojim jen castecne. Nemam tolik mleka a tak ji od te doby na noc (a nekdy i pres den) davam nutrilon a od pateho mesice ma v poledne prikrm (presnidavky)… coz je prave doba od posledni kontroly, kdy to bylo dobre.
myslite ze to mohli zhorsit prave ty prikrmy od 5M?