Zvláštní škola

16
20.11.23 15:51

Zvláštní škola

Dobrý den, moc prosím o radu.
Mám dceru na základní škole ve třetí třídě s prospěchem samé jedničky. Jediný problém, který máme je ten, že dcera vynechává písmena, čte jak robot a násobilka jí dělá problémy. Přesto jsme byli odesláni do spc, kde defakto dceři hrozí přeřazení do zvláštní školy. Můj dotaz tedy zní. Může být dcera přeřazena pouze na takové „doporučení“? Žiju s vědomím, že k tomu musí být souhlas zákonného zástupce. Což já i manžel nedáme.
Předem Vám velice děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
3837
20.11.23 15:55

Jak vyšel test intelektu u psychologa.? Dcera se vzdělává v běžném vzdělávacím programu? RVP ZV? Nebo minimální výstupy?
Zvláštní školy nejsou, jmenují se školy dle paragrafu 16, odstavce 9. Pokud je dceři doporučen vzdělávací program pro běžné vzdělání nebo s minimálními výstupy, tak se vzdělává v běžné škole a vy jako zákonný zástupce o tom rozhodujete. Poradna může doporučit. Pokud by měla dcera však intelekt v pásmu mentálního postižení a doporučený vzdělávací program pro speciální školy, tak běžné školy toto nejsou poviny zajistit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148968
20.11.23 16:07

Odeslání do SPC či PPP ano, ale ten zbytek je nesmysl. Žádné zvláštní školy dávno neexistují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
30408
20.11.23 16:26
@Anna766 píše:
Odeslání do SPC či PPP ano, ale ten zbytek je nesmysl. Žádné zvláštní školy dávno neexistují.

No tak existují praktické školy, což asi zakladatelka má na mysli. Ona to celé asi dost popletla a žádné takové de fakto přeřazení jí samozřejmě nehrozí - asi nějaká potřeba vyvolat bouřlivou diskuzi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33736
20.11.23 16:28
@JannaKr píše:
Mám dceru na základní škole ve třetí třídě s prospěchem samé jedničky. Jediný problém, který máme je ten, že dcera vynechává písmena, čte jak robot a násobilka jí dělá problémy. Přesto jsme byli odesláni do spc, kde defakto dceři hrozí přeřazení do zvláštní školy. Můj dotaz tedy zní. Může být dcera přeřazena pouze na takové „doporučení“? Žiju s vědomím, že k tomu musí být souhlas zákonného zástupce. Což já i manžel nedáme.
Předem Vám velice děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Nemůže, zvláštní školy už dávno nejsou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
32158
20.11.23 16:30

@arinecka No jsou, akorát už se tak nejmenují.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33736
20.11.23 16:32
@Monchichik píše:
@arinecka No jsou, akorát už se tak nejmenují.

Fakt? Já myslela, že už to dneska není :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8773
20.11.23 16:33

Podle mě jsi to totálně popletla. Do poradny byla odeslána zcela správně, a to s největší pravděpodobností kvůli určení poruch učení, ne kvůli přeřazení kamkoliv. Do speciálních škol je dost oříšek se dostat, dítě jen s poruchou učení tam nemá co dělat a nedostaneš ho tam ani kdybys chtěla. Samozřejmě něco jiného by bylo, kdyby test intelektu vyšel třeba v pásmu LMR či hůř a kdyby měla doporučené vzdělávání podle těch specek, což běžná ZŠ nemá povinnost (a většinou ani moznost) zajistit. Tak či taky bez souhlasu rodičů dítě na špičku nedostaneš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21926
20.11.23 16:36
@arinecka píše:
Nemůže, zvláštní školy už dávno nejsou.

U nás ve městě jsou, jenom se jmenuji už jen základní škola, ale osazenstvo tam chodí pořád stejné.
Dále tu máme Praktickou školu, kde chodí děti, které mají většinou kombinované postižení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19388
20.11.23 16:41
@arinecka píše:

Ale jsou, už jsou to prostě základni školy. Musely se trochu transformovat, u nás musela škola zřídit i praktickou spolu, což je dvouletý ucnak pro deti se SMR.
No a jsou tam různorodý kde se jede pošle různých RVP

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5961
20.11.23 18:19
@JannaKr píše:
Předem Vám velice děkuji za odpověď a přeji pěkný den.

Nikdo dceru nemůže bez tvého souhlasu nikam přeřadit. Pokud má dcera dysfázii nebo dyskalkulii a cokoliv jiného, můžete dostat od PP doporučení na podporu, případně asistenta, když to nepůjde, může získat snížené výstupy, ale rozhodně ti jí nikdo nešoupne do speciální školy.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
20.11.23 18:24

Rodič má poslední slovo. V n3kterych případech bohužel. Máme několik romských rodin, kde, co dítě, to na zvláštní školu. Rodiče nikdy souhlas nedali. Takže zaměstnávají x lidí a ani jeden ze synů nemá ukončené základní vzdělání a ani jeden nekončil v deváté třídě…holt kdo chce kam 8)

• Citovat
  • Upravit
1251
5.12.23 09:01

Jak už tu psal anonym výše, jako právník mohu potvrdit, že bez souhlasu zákonných zástupců (obvykle rodičů) není přeřazení možné.

Někdy je to opravdu „bohužel“, protože tak v běžných třídách díky umanutosti rodičů zůstávají děti, které na zvládnutí běžné výuku prostě nemají. V horších případech tam dělají i problémy ostatním.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
5.12.23 09:53
@Anonymní píše:
Rodič má poslední slovo. V n3kterych případech bohužel. Máme několik romských rodin, kde, co dítě, to na zvláštní školu. Rodiče nikdy souhlas nedali. Takže zaměstnávají x lidí a ani jeden ze synů nemá ukončené základní vzdělání a ani jeden nekončil v deváté třídě…holt kdo chce kam 8)

Tak, pod to bych se podepsala. Některé děti běžnou výuku nezvládnou ani s asistentem. Pro ně je „zvláštní“ škola nejlepším řešením. A stejně si myslím, že ta inkluze (podle toho jak je někdy praktikovaná) bylo to nejhorší, co české školství mohlo potkat. Ta " zvláštní" škola aspoň dovedla takové děti připravit na praktický život. Naučily se to minimum, co potřebovaly, byly mezi dětmi se stejným problémem. Tady nejde o žádné vyčleňování, to je jako kdyby se měli mezi prvoligové fotbalisty začlenit Franta s Pepíkem ze Sokola v Horní Dolní.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1799
5.12.23 10:06
@arinecka píše:

A kde jste myslela, že všechny ty děti jsou? 8o

Můžete se přijet podívat k nám, u jedné bydlím, moc se tam neučí, věčně venku, věčně bordel. I když teď mám pocit, že je to lepší, ono se to slije s bordelem z druhé strany alá dětské hřiště.

Jsou tam jak „retardovaní“, tak potom celkem na pohled normální, ale s nižším IQ, já si nejsem jistá, ale snad by měli splňovat 70 IQ a méně.

Jinak dát tam dítě jen tak nejde. Kamarádka je učitelka, měla ve třídě chlapečka, od první třídy jasně zaostalý, nevím jak to napsat, všichni se mu pak smáli, propadl jen tolikrát, kolikrát se na zš mohlo, pak prostě dostal 4, rodiče na škole měli nejméně dvě děti, teď už nevím, odmítali ho tam dát a tím to končilo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Mateřské školy na eMiminu

Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?

Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.

Pracovní listy k vytisknutí na eMiminu

PDF ke stažení a tisku zdarma.

Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin