Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj holky,
potřebovala bych poradit - měli jsme doma nějakou virozu, já i malá - v pá k ránu vyzvracela na dvakrát mlíko, pak jsme dávali čaj, ten šel taky ven, pak po návštěvě mudry už jen banán, na pití kulíška a mrkev s bramborem - tu večer taky zčásti vyzvracela. V noci místo mlíka jen kulíška, dnes přes den vodu a už jedla víc banán, mrkev, ublinkla jen malinko. K tomu homeopatika.
Večer ještě dám mrkev, ale nevím, jestli už můžu zkusit večerní a noční mlíko nebo ještě počkat?
A taky jsem se mudry zapomněla zeptat, jestli mohla křupky nebo ne, dá si je radši než tu zeleninu. Nevíte?
Díky za rady.
Ahoj, já bych s mlíkem ještě počkala a zkusila bych udělat rýžový odvar nebo ten kulíšek. My jsme tohle měli doma před 14 dny všichni a malý to měl na dvakrát neb jsem to právě taky uspěchala. V pátek v noci a ráno zvracel, celý den dieta, sobota dieta, v neděli na noc dostal mlíčnou kaši a zase zvracel, takže dieta na novo a měl ji až do pátku, pak postupně dostával lehčí stravu a až nakonec mlíko.
Naše dieta byla: místo mlíka rýžový odvar (do 200ml vody cca 2 lžíce nemléčné rýžové kaše), dětské piškoty v průběhu dne pořád (nalámané cca 5-10 za den), dětský černý čaj oslazený glukopurem (doporučeno doktorkou), vařená rozmixovaná jablka, vařená rozmixovaná mrkev (vařit alespoň 1,5h), rýžová nemléčná kaše udělaná pouze z vody oslazená glukopurem a různě namixovaná výše jmenovaná jídla (jablíčka s mrkví, kaše s jablíčky, kaše s mrkví, aby to nebylo pořád stejné). Později jsem mu uvařila kuřecí maso s mrkví a bramborem nebo rýžovou kaší. Mléčné výrobky zařadit co nejpozději do stravy a začít něčím kysaným např. bílým jogurtem.
Ale jsou i takový mimča, co se s tím poperou rychleji a dieta nemusí být tak dlouhá, nicméně já po zkušenosti raději dietu prodloužím než zkrátím.
Mishaak píše:
Ahoj, já bych s mlíkem ještě počkala a zkusila bych udělat rýžový odvar nebo ten kulíšek. My jsme tohle měli doma před 14 dny všichni a malý to měl na dvakrát neb jsem to právě taky uspěchala. V pátek v noci a ráno zvracel, celý den dieta, sobota dieta, v neděli na noc dostal mlíčnou kaši a zase zvracel, takže dieta na novo a měl ji až do pátku, pak postupně dostával lehčí stravu a až nakonec mlíko.
Naše dieta byla: místo mlíka rýžový odvar (do 200ml vody cca 2 lžíce nemléčné rýžové kaše), dětské piškoty v průběhu dne pořád (nalámané cca 5-10 za den), dětský černý čaj oslazený glukopurem (doporučeno doktorkou), vařená rozmixovaná jablka, vařená rozmixovaná mrkev (vařit alespoň 1,5h), rýžová nemléčná kaše udělaná pouze z vody oslazená glukopurem a různě namixovaná výše jmenovaná jídla (jablíčka s mrkví, kaše s jablíčky, kaše s mrkví, aby to nebylo pořád stejné). Později jsem mu uvařila kuřecí maso s mrkví a bramborem nebo rýžovou kaší. Mléčné výrobky zařadit co nejpozději do stravy a začít něčím kysaným např. bílým jogurtem.
Ale jsou i takový mimča, co se s tím poperou rychleji a dieta nemusí být tak dlouhá, nicméně já po zkušenosti raději dietu prodloužím než zkrátím.
díky za vyčerpávající odpověď, to bude asi fakt jistější, ten rýžový odvar jsem vůbec netušila, jak se dělá, díky! ![]()
Jo a ještě pozor, tahle dieta je v podstatě „stavící“ a mohlo by se stát, že by malá mohla mít zácpu, takže by měla mít opravdu dostatečný přísun tekutin. My s tím naprosto žádný problém neměli. Jinak do toho odvaru jsem dávala lactobacílky právě kvůli případné zácpě (ale dávám je i normálně do mlíka). Jo a taky určitě může jíst právě ten banán nebo suché pečivo (rohlík).
Mishaak píše:
Jo a taky určitě může jíst právě ten banán nebo suché pečivo (rohlík).
rohlík ještě neužmoulá, myslíš, že křupky jsou ok?
Těžko říct, teoreticky by to vadit nemuselo, já to nezkoušela.
Nesní ani ten prostředek z rohlíku? Jako že bys jí to natrhala na kousíčky bez kůrky.
No, ale neboj oni děti hlady neumřou, jen se prostě může stát, že nebude zasycená tak jako obvykle, ale za pár dnů to už bude zase v normálu a bez následků. ![]()
ani prostředek rohlíku neumí…
jo mimochodem, rýžový odvar mi neprošel, ani oslazený, tak dostala vodu a pak nějak usnula…
Tak mě ještě napadá, že bys jí mohla zkusit dát místo toho odvaru toto, to by ti mohla vypít, dá se to koupit v lékárně, ale myslím, že to je především pro akutní případy, i když tím se taky asi nic nezkazí. Malýmu jsem to dvakrát dala, když se mu to zvracení vrátilo a moc mu to chutnalo (pro mě to je teda blaf největší). A ještě mě napadá, zkusit jí dát pít nepřislazovanou mrkvovou šťávu zředěnou trochou vody.
No, ale je vidět, že každé mimčo je jiné a né všechno všem jim chutná. ![]()
Ahojky holky, poradite mi co mam delat? predevcirem se vyzvracela vecer a vcera taky jen vecer a of te doby dostala dvakrat mlicko a je taky venku - mohu se zeptat co mam male dat aby aspon neco mela v pupiku?