Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahojte maminy,
potřebovala bych poradit, co s 10 měsíční princeznou, která mi začala zvracívat v autě. Do teď to bylo v poho, jezdila ráda, uklidňovalo jí to, usínala, prostě to bylo bez problémů. Až od 9 měsíců jí to začlo dělat zle. I na krátké trase a při pomalé jízdě se pozvrací.
Nemáte některá nějaký typ , jak na to?
V lékárně mi nabýdli homeopatika, ale ty se zatím moc neosvědčily. ![]()
Moc díky za rady, chystáme se na výlety tak se budou hodit .
Ahoj,
nam se osvedcilo nedavat mlecne vyrobky pred cestou autem… Jinak neporadim, take s tim bojuji, i kdyz u 3 a pul lete holcicky. Porad aby clovek neco predem planoval, bal se…
H.
Naše holky začaly obě právě v téhle době. Neboj, později z toho snad vyroste. Homeopatika nám v téhle situaci nefungují, takže vždycky vozíme dvoje oblečení a sáčky a utěrky a ubrousky.
Vypozorovala jsem, že ráno je to téměř jisté, ale odpoledné se dá jezdit i bez nehody.
Jsem zvědavá, jestli někdo objevil něco, co by opravdu fungovalo …
Taky se přidávám do klubu
Anežka začala kolem roku a pořád ji to drží… Na kratší trasy teda naštěstí ne, protože jezdíme téměř denně, ale na delší a klikatější to máme jisté. Je to šílené, vždycky začne hrozně plakat, jak se lekne a nechce zpátky do sedačky, trvá to, než ji uklidním
Navíc svlíkat pokaždé sedačku a prát ji mě fakt moc nebaví ![]()
Taky uvítám radu ![]()
Iva
My se ségrou jako malé taky při pravidelných delších cestách k příbuzným hodně zvracely a prý se osvědčilo, namontovat na auto takový ten „antistatický ocásek“
Nevím, jak se to jmenuje odborně, ale jestli si dobře pamatuji, byl to takový placatý gumový proužek, který se pridělal k podvozku a dosahoval až na zem
![]()
nepřihl. korena
jediná rada je nejezdit zbytečně… (co kinedryl co byl dřív?)
Já si teda pamatuju, že jsem zvracela v autě jak šakal, dodnes mi vadí ten zatuchlý smrad v autě ve starý škodovce a ten těžký vzduch tam. Zaplaťbůh za novotou smrdící Fábii a klimošku
ale z dětství mám z ježdění fakt trauma, protože jsem k tomu měla ještě šílený migrény. Nenáviděla jsem všechny příbuzný, ke kterým jsem musela jet a tím zazdít den zvracením a krutou bolestí hlavy, nebo i jen tím zvracením, i to mi zkazilo celý den. Takže proto bych byla pro to omezení, ale je to extrémní názor, já vím ![]()
POkud by moje dítě zvracelo, asi bych byla za trapnou a zlou a fakt zbytečně nejezdila, ostatně v létě jsem mistrem výmluv už jen kvůli sobě… ![]()
NiKi
Ahojky, nojo v 10ti měsících je ještě malá na prášky na kinetózu, zkoušeli jste od Čajánka čaj Zázvorníček?
http://www.lekarnasever.cz/…d.dll/ZboziD?…
Ahoj, tak se taky hlásím do klubu zvracejících dětí v autě
. Taky nevím, co s tím. Jezdit bohužel musíme - bydlíme na vesnici, kde nám jezdí autobus opravdu tak 5× denně a to se většinou míjí s Kačenčiným spánkem, takže máme smůlu s cestováním. Je zvláštní ale, že autobus s malou nedělá nic. Auto máme taky nové a nezatuchlé smrady, takže v tom problém není. Jediné, co nám v autě pomáhá je, že si malá řekne, že chce blinkat, takže děláme zastávky. Malá se projde chvilku po venku, nadýchá se čerstvého vzduchu a jedeme dál. Je sranda, že než dojedeme třeba do Opavy (asi 1/2 hodiny autem), tak zastavujeme třeba 2× - 3×. Náhradní oblečení se stalo samozřejmostí. Takže nejezdit autem platí tak pro maminy ve městech, kde je dostupné úplně všechno, ale pro nás vesničany je auto nutnost, bohužel. V červnu jedem na dovolenou do Věstonic, jsem zvědavá, kolikrát budem zastavovat
. Už teď se těším. To abych vzala malé celou skříň s oblečením
. Jinou radu bohužel nemám, ale 10-timěsíční dítě si asi neřekne, že je mu zle, co?
. A jestli jsou na to nějaké léky (kinedryl), to nevím, vždycky na to zapomenu se zeptat doktorky, jak se to dá řešit.
No já včera právě zakoupila Kinedryl, je tam psané, že od 2 let se má dávat 1/4 a pak třeba co 2-3 hodiny opakovat, když je cesta delší. Anežka bude mít rok a 3/4, takže ji asi určitě už tu čtvrtku dám, když pojedem třeba za 14 dní do Vizovic (to je od nás cca hod a půl po dosti hodně klikatých cestách, tam nám zvrací vždycky
)
Bohužel, do 2 let prý se nemá dávat, je to v příbalovém letáku ![]()
Já zvracím od malička a všichni mi říkali, že to v dospělosti přejde. Jo, prdek ![]()
Já jsem vyzkoušela Kinedril, homeopatika, bylinky (už ani nevím, co to bylo), mačkat akupresurní body na prstech, lízátka se zázvorem, žvýkačky.....
No a blindím stejně furt. Při každé jízdě trpím jak zvíře a nejhorší je, když se ještě musím starat o děcka, podávat dudlíky, hračky spadlé na zem apod ![]()
Takže neporadím ![]()
Já si myslím že se toho nemusíš bát.V příbalové letálu je to psané a oni se tím jistí kdyby na to měla nějaké nežádoucí účinky přece jenom je v kofein.ale my když měli laryngitídu tak nám doktorka předepsala Prothazin který se smí užívat od 10 let a Natálka tehdy měla 10 měsíců ![]()
U nás je Kynedryl 50% - na tu starší působí a té mladší je po něm ještě víc zle. Ty 2 roky jsou podle mě i proto, že je to tableta.
My zpíváme (což je u mimi taky nepoužitelné). A vůbec nejlepší je, když usnou ![]()
Taky si říkáte, jak to musí být paráda vyjet bez všech těch příprav předem? ![]()
Ahoj
Já protrpěla celé dětství a pubertu.Na učňák jsem jezdila do sousedního města a každý den dlabala kynedryl.
Pak jsem snižovala dávky,až to nakonec šlo.Delší trasy mi dělají problémy do teď.A radu bohužel nemám.
Už i Gabča se nám jednou poblinkala a já (asi v 6.měsíci těhu) jsem ji následovala
.Jen s tím rozdílem,že jsem stihla vystoupit. ![]()
Snad nebude bobek po mě.
Jediné co jsem snesla byl vlak.Ale nesměla jsem sedět proti směru jízdy. ![]()
Ale u 10 m prcka bych asi zkusila ta zázvorová lízátka.To kdysi nebylo.
Já Kyndril dávám jen na dlouhé trasy a nemám ho moc ráda, děti jsou po něm jak zfetované
. Kdybych jim ho měla dávat na každou cestu, tak jsou v permanentním rauši.
![]()
U nás se osvědčila „blicí lízátka“, prodávají se v lékárně. Nevím, jak fungují, jestli se děti nesoustředí na to lízátko na blití zapomenou
, ale hlavně že fungují.
Taky nedávám do auta hračky, ať se koukají před sebe rovně.
A pod sedadly máme 2 velké blicí plastové misky, při rozjezdu je dostanou na klín a mohou dle libosti použít. Kolikrát nám už ušetřily čištění auta!!!