Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Prosim o radu. Vcera maly 3 roky mel za den cca 5 kopecku zmrzliny a nic moc nejedl. Vcera vecer zacal plakat, ze pry ho boli krk, pozvracel se, za hodinu zas, po 2 hodinach opet a pak jeste 2×, mezitim nic nejedl ani nepil.Na krk ani jine dalsi boleni si nestezuje.Ted rano sel kakat a samozrejme prujem.Muze to byt z jidla? a co mu ted davat jist? jake leky mu dat? diky
Může to být z jídla, ale taky nemusí. K jídlu dávej piškoty, rohlík, banán, meloun…prostě nemastný nekořeněný. A hlavně hodně pít. Když se to nezlepší, tak hned v pondělí k doktorovi.
Tak jestli od včerejška ani nepil, tak bych letěla k doktorovi ještě dnes.
Zkus dat hylak a kulisek. Jinak bych volala na pohotovost nebo tam jela.
Znama mela se svym ditkem neco podobneho, na pohotovosti ji doporucili ten hylak a kulisek. To pomohlo hned, ale musela na odbery a mela nejaky rotavir. Ale snad to nebude vas pripad. drzim pesti, at se synovi ulevi
Ahoj!
K jídlu bych nedávala zatím nic. Dokud neudrží aspoň tu tekutinu… Pití se má podávat po lžičkách vychlazené. Ale nic kyselého, co by podráždilo žaludek. Doporučuje se taky vychlazená a vybublaná coca cola, ale fakt jen po douškách. (Radila i sestra v nemocnici pŕi zvracení po narkóze u syna.)
Teď řádí nějaké virozy. Jednodenní. Prošli jsme si tím taky. Mimochodem, u nás byl „spouštěč“ taky nejspíš zmrzlina.
Chce to hlavně zastavit zvracení. Takže jak radí @Zizalka po lžičkách vychlazenou tekutinu, buď tu kolu (klasickou s cukrem) a nebo čaj ideálně oslazený glukopurem. Až ti přestane zvracet, tak do něj dostat něco na průjem. Já dávám enterol.
Pokud by ti přišel příliž unavený a malátný, okamžitě na pohotovost. ( i kdyby sis měla zavolat rychlou). Přecijen od večera nic nejedl…
Doporučuje se i cucat kostičky ledu. Pozor na dehydrataci, ta může vzít u dítěte rychlý spád.
Nestěžuje si na bolesti? Já měla při takové viroze strašlivé křeče v žaludku, tak jsem volala rychlou, zavezli mě na infekční, dostala jsem kapačku s něčím na zastavení zvracení, injekci novalginu na ty křeče a cca půl hodiny od podání mi bylo hej, kapačka mě zavodňovala a já už spokojeně spala.
Pokud by to neustupovalo nebo bylo dítě plačtivé, že ho něco bolí nebo naopak apatické, jela bych se sbalenou taškou a počítala s hospitalizací, není to nic hrozného.
A pozor, pokud uklízíš blitíčko a utíráš zadek po průjmu, tak je vysoká pravděpodobnost, že to chytneš taky
Doporučuju okamžitě nasadit dvojnásobné dávky laktobacila, může to dost zmírnit průběh.
Tak jsem dala čaj po lžičkách, zatím to v sobě drží, poslední zvracen proběhlo v 9, tak uvidím, k tomu dávám Lactobacily
@luckyhorse píše:
Tak jsem dala čaj po lžičkách, zatím to v sobě drží, poslední zvracen proběhlo v 9, tak uvidím, k tomu dávám Lactobacily
Já bych s jídlem nepospíchala. Hlavní je to pití.
Pokud pak uvidíš, že má chuť k jídlu, tak třeba naškrábat po lžičkách chladný banán.
Moje dcera byla hodně zvracivá - na gastru nám doktor doporučil hodně studenou vodu po lžičkách. To jediné nám zvracení zastavilo. Jídlo ne a ani žádné pití ve větším množství, jak je ten žaludek slabý, tak tam nic neudrží, jen tu studenou vodu po troškách.
Jinak bych tu nevolnost dávala za vinu té zmrzlině…
@Bubina píše:
Jinak bych tu nevolnost dávala za vinu té zmrzlině…
To jsem dávala taky. Do té doby, než za 2 dny na to to chytili další členové rodiny…