Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj, prosím o radu a zkušenosti…
Můj roční syn měl od úterý teploty kolem 38.5, byli jsme na pohovosti, kde mu dělali jenom vyšetření z moči. Nic nenašli. Teploty včera ustaly a dnes se trošku osypal, tak usuzuji na šestou nemoc. Každopádně pocitově už mu nic není, lítá jako drak jako vždy. Ale ted při koupání jsem mu objevila krvavou modřinku (ale fakt hodně krvavou) pod ramenem. Mohlo se samozřejmě stát, že se někde skřípnul nebo praštil, je to fakt zvíře, ale mám strach - jsem dost úzkostná ![]()
Kdyby se něco dělo, snad by to doktorka poznala z moči a neustala by horečka?
Díky za uklidnění nebo za názor
Tak mě napadlo (nechci strašit), jestli má stále teplotu a příznaky chřipky? Ta podlitina by mohla být příznak meningokoka? Raděj ho sleduj, případně jeď na pohotovost nebo si volej sanitku, kdyby se horšil. Ať to nic není, Ti přeju.
@Anonymní píše:
Tak mě napadlo (nechci strašit), jestli má stále teplotu a příznaky chřipky? Ta podlitina by mohla být příznak meningokoka? Raděj ho sleduj, případně jeď na pohotovost nebo si volej sanitku, kdyby se horšil. Ať to nic není, Ti přeju.
Tak to je přesně to, co mě napadlo
ale teplotu nemá už 24 hodin a příznaky žádné, jenom ta skvrnka
Twl tak to bych radši hned volala záchranou službu, krvavá modrina opravdu může byt priznakem meningitidy ![]()
@JanaTý
já bych taky jela ihned. Radši zbytečně než pozdě, té skvrny bych se bála jak sviňa (meningokok).
Taky bych jela pro jistotu.Sice meningokok utoci myslim rychle behem jednoho dne a vy jste meli teploty uz vice dnu, tak to je dobre. Ale ta krvava skvrna nevim nevim, jela bych.
Skvrny od meningokoka poznáš tak, že když na ní přitlačíš skleničkou, tak nezmizí… tak to vyzkoušej.
@JanaTý
Hele klid, meningokova sepse to nebude, to by vypadal jinak, ne litajici afebrilni drak… moznosti je vice a klidne i uplne benigni veci…
„Pokud vaše dítě nereaguje na léky proti teplotě jako jindy, je schvácené a případně pozorujete na kůži výsev vyrážky, vyhledejte lékaře. Prohlížejte důkladně kůži dítěte a pokud se na ní objeví tečky či skvrny, neváhejte, i když dítě nemá zrovna v tu chvíli teplotu. Lépe jít „zbytečně“ k lékaři, než nenávratně ztratit několik cenných hodin,“ radí proto primářka Hobstová."
zdroj: http://zena.centrum.cz/…clanek.phtml?…
Minimálně bych zavolala na pohotovost a probrala to.
My teď bojujejeme z telotama. Malá už má týden ( max 38,5)udělala se ji i vyrážka která už ustupuje. Dvakrát jsme byli u doktorky. dvakrát nám řekla, že je to nějaká viroza z horka. Malá taky lítá po baráku jako by ji nic nebylo.Jen teda moc nechce jist. Dneska ji doktorka vzala krev, takže kdyby to bylo něco vážnějšího tak by to snad poznala, ne? co myslíte? Taky už mám o ni strach ![]()
@AnastazieB píše:
Skvrny od meningokoka poznáš tak, že když na ní přitlačíš skleničkou, tak nezmizí… tak to vyzkoušej.
zadna modrina pod sklenickou nezmizi, tim se pouze odlisi modrina od zarudnuti z prokrveni (vyrazky).
osobne taky dost pochybuji, ze by decko s menigokokovou sepsi bylo jinak v pohode. Teplotu nutne mit nemusi pri sepsi, ale stejne by bylo dost zchvacene a zjevne nemocne.
Děkuji všem!
Volala jsem na pohotovost, paní doktorka pravila, že se zřejmě praštil, ale jestli chci být v klidu, at jedeme. Tak jsme jeli a už jsme doma.
Pan doktor Járu prohlédl, poslechl, koukl do krku. Prý teploty byly od virózy, vyrážku má taky z toho, i malý průjem. Ta krvavá modřina s tím prý nesouvisí. UF!!!
Každopádně jsem ráda, že jsem jela…
@JanaTý píše:
Děkuji všem!Volala jsem na pohotovost, paní doktorka pravila, že se zřejmě praštil, ale jestli chci být v klidu, at jedeme. Tak jsme jeli a už jsme doma.
Pan doktor Járu prohlédl, poslechl, koukl do krku. Prý teploty byly od virózy, vyrážku má taky z toho, i malý průjem. Ta krvavá modřina s tím prý nesouvisí. UF!!!
Každopádně jsem ráda, že jsem jela…