Zvrtlý kotník?

6
18.1.16 11:27

Zvrtly kotník ?

Čauky, sice vim ze diagnózy pres net nejsou uplne ideální, ale třeba budete tušit vic a mít zkusenosti…V pátek jsem si zvrtla kotník, neb mi v posledních měsících stačí uplne maličkost a kotník se mi vyvrati a nebýt přítele tak se kacim k zemi, tak se mi to povedlo i ted, akorat jsem si kotník jeste prisedla. No, nechala jsem to byt, odlehcovala jsem to a doma stáhla…kotník lehce natekl, modřina jen slabounka, ale za to bolest jako kráva…jenže přítel zrovna rozjíždí podnikání v gastru a zrovna vypadl člověk, tak jsem akutně nastoupila do kuchyně. Nedoslapovala jsem. Az nad ránem (asi v 5 rano) byl docela klid, tak me kolega svezl do Vinohradske na pohotovost. Tam nikde nikdo, jen rozespali a nasrani zaměstnanci, ze je budim a neumíram…doktor kotník zdálky obhlidl, ani se ho nedotkl, řekl ze zlomený to neni a nashledanou… Ani si nestihl všimnout, ze ma kotník oproti zdravý noze značně omezenou hybnost.

A ja ted ležím doma, doslapovani(pohyb) porad bolí, kdyz mam nohu v klidu tak proste tak nejak tlačí a mravenci, otok i omezena hybnost trvá, ja se ani nevyspim a i pres ledovani, elevaci a stazeni nemam uplne pocit zlepšení.. Netuším jestli je to takto normalni(u zvrtleho kotníku dva roky zpatky mi dali ortezu(tu ani nemam u sebe) a byla jsem vesměs v klidu), nebo jestli jít k doktorovi znovu. Nemáte někdo s tímhle větší zkusenosti?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
21311
18.1.16 11:33

Bez na chirurgii na rentgen. Jinak nebudeš jistě vědet nic

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
18.1.16 11:41

Rentgen mi dělali ve Vinohradske, prý to zlomené neni(to by fakt asi vypadalo jinak) :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5185
18.1.16 11:54

Já jsem měla natržené vazy v kontíku před půl rokem. Vyvrtla jsem si ho při sportu. Na pohotovosti mi udělali rentgen a prohlédl ho doktor. Byl napuchlý s modřinou. Dostala jsem ortézu, berle a injekce na ředění krve proti sraženinám. Takže bych řekla, že tě na pohotovosti dost odflákli. :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
18.1.16 11:56

Mně se jednou podařilo zvrtnout si kotník v srpnu a cítila jsem to ještě o Vánocích. A zrovna v sobotu večer jsem si zvrtla kotník znovu, naštěstí jsem měla kotníkovou obuv. Ale pořád to bolí. Nicméně proti sobotě je to o hodně lepší, mažu to Ibalginem krémem a už mi dělá problém jen chůze do a ze schodů.

Poradila bych opravdu pár dnů klidový režim, mazat to nějakou mastí proti bolesti, omezená hybnost bude díky otoku - takže ledovat je dobré. V lékárně se dá koupit octan krém a octan sáčky (jako se kdysi dělal obklad, sáčky se vysypou do vody, do které se namočí látka), tím se to hezky stáhne (i to chladí) jak to schne a mírní to otoky. Pomohlo to v létě dost lidem - dělám zdravotníka a měla jsem úrodu podvrtnutých kotníků a nártů. Pokud se alespoň trochu neuleví do pár dnů (tak 3 dny beze změny), šla bych k lékaři. Ať je brzy lépe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
18.1.16 12:04

Prave ze je to spis horší, je to fakt otrava;(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5455
18.1.16 12:16

@Darxie

Může to být zhoršení po námaze, kdy jsi zaskakovala za vypadlého člověka. Ale taky to může být opravdu poranění šlach, jak psala @berusa.m . Ačkoliv jsi psala, že si kotník vyvracíš snadno, to mi poukazuje spíše na povolené šlachy a vazy, může se šlacha nebo vaz „přehodit“ (vede mimo svou původní dráhu), natrhnout (úplně přetržená by být asi neměla)…Pokud se to ale zhoršuje (stagnace, nezlepšování by ještě šlo), zvaž návštěvu lékaře. Ono na druhý den to bývá většinou horší, hlavně po ránu, než se to trochu rozchodí, ale te´d už je to třetí den a je odpoledne :think: I když ta námaha v práci může léčbu a bolestivost samozřejmě prodloužit.

No, moc jsem neporadila, jen jsem spíše tak uvažovala „nahlas“. Na chíře mimo pohotovost by tě vyšetřili důkladněji, ale bude tam asi dost lidí. Teď je náledí, pády jsou častější. Buď tam jít na zavíračku, nebo hodně brzy ráno před otvíračkou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11565
18.1.16 12:16

Souhlas s @Apaji, udělala bych to taky tak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3743
18.1.16 12:26

Vymkla jsem si kotník v létě (taky se mi snadno vymkne-v dětství jsem měla neléčený úraz, tentokrát to prostě nevyšlo), na pořádné vyšetření jsem se dostala až za 14 dní (byla jsem u lékaře hned první den, ale na balkáně, bez RTG, tam mi doporučila takovou tu první pomoc u vymknutí).
Cca 14 dní jsem tam měla příšernou modřinu a otok, noha mě bolela spíše když jsem nešla po rovině. Pomohlo až dát do zinkoklihového obvazu. Dívala jsem se, dá se koupit i v lékárně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
18.1.16 17:34

@Apaji to tak zitra udělám, zkusím se stavit na poliklinku a uvidime… Bolí to dost neprijemne, ale fungovat se s tim da, ale bojím se nějakých trvalejsich následku z důvodu špatně léčených poškozených vazu…Laicky si myslim, ze ideální by byla nějaká orteza, nebo nějaká poradnějsi fixace, protoze kdyz to mam stažené obinadlem, tak to buď bolí jeste vic nebo se to porad vyklubuje…

Příspěvek upraven 18.01.16 v 17:42

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
65230
18.1.16 17:38

K té návštěvě pohotovosti. Nepřipadá mi úplně normální jet na pohotovost v 5 ráno s kotníkem, který jsem si zvrtla den před tím. Pohotovost slouží trochu k něčemu jinému.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6
18.1.16 17:52

@vokishka pokud si to dobre pamatuju, tak kdyz se mi neco podobného(akorat to bolelo min) stalo na rock for people, tak me tam záchranáři poslali taky třetí den po uraze, kdy se otok nemensil i po jejich ošetření…a ze jsem tentokrat jela v 5rano… Aspoň jsem tam nikoho nezdrzovala a jedinej kdo s tim mel problem byl doktor, kteryho jsem evidentně vzbudila - to me sice mrzí, ale neni doma ale v praci, kde ma pracovat a ne spat…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Krém

• (4) + 140 recenzí

Dětská mast

• (4) + 115 recenzí