Zvykání v první třídě – dcera je zaražená a posmutnělá

8878
5.9.25 10:34

Zvykání v první třídě

Ahoj, potrebuju uklidnit :)
Synové nastupovali do školy ve skoro 7 letech, od prvního dne nadšení, těšili se na úkoly, bavilo je učení, chodili rádi, prostě idylka každého rodiče. Hezky si mě zhýčkali…
Teď nastoupila dcera, čerstvě šestiletá a k idylce máme tedy daleko. První den hrozný nervy, trocha slz, ale nakonec asi dobrý. Teď ty další dny sice ráno jde vcelku v pohodě, v družině vyzvedávám relativně spokojenou, ale nějak to není ono. Je zaražená, posmutnělá, sedí sama v lavici, protože ve třídě nikoho nezná a ostatní si posedali spolu. Hraje si sama, ve frontě na jídlo všichni kecají a ona stojí a kouká. U jídla to stejné, o přestávce to stejné.. prostě to není ona, není veselá a živá jako vždy. Je smutná, náladová, zamyšlená…nijak se do školy netěší, není z ničeho nadšená, nevykládá zážitky… vím, že je ještě brzo, že si to téměř jistě sedne, zvykne si, kamarády si snad najde…ale i tak mě to mrzí a nevím, jak jí pomoct.
Asi nepotrebuju radu, jen jsem se tu vypovidala. Uvítám zkušenosti ostatních, jak si deti zvykly, kdy už to bylo v pohode.
Diky za sdílení a uklidnění.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
16448
5.9.25 10:38
@Midaku píše: Více

Já osobně nesla prvni třídu špatně, ale kamarády jsem tam měla, takže sama jsem nebyla. Stejně tak v lavici, nas vždy učitelka posadila podle sebe. Takže zasedací pořádek byl daný

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8641
5.9.25 10:47

Dej tomu čas, víc se udělat nedá. Otrká se, seznámí se s ostatními a bude to dobrý :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2902
5.9.25 11:01

Dejte tomu čas. Je to zase něco úplně nového. Prostředí, děti, učitelé, jiný režim. Někdo si holt zvyká pomaleji. Vnuk nám teď nastoupil také do přípravky a je to změna. Ještě jsme si pořádně nezvykle ani my :D Co bylo v škole se ani neptám, stejně z něj nedostanu slovo. Tak počkám a ono to z něj časem vyleze. Tak si to pak skládáme kousek po kousku. Ale co mi říkala mamka, tak já prý jsem už třetí den rvala tašku ze zad a dělala hrozné scény, že do té pitomé školy nepůjdu. A také jsem to nakonec přežila. Jak je vidět, to, že se děti do první třídy těší a jsou tam nadšené, že se mohou učit, je mýtus 😀. Doporučuji přistupovat k tomu věcně, nezlobit se, nelitovat, nepřemlouvat, neuplácet, ono si to sedne samo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
21517
5.9.25 11:12

@Midaku nechápu, jak můžou někoho nechat sedět samotného. Ještě v první třídě. Přitom by stačilo poslední lavice přiřadit k sobě, ať sedí vedle sebe tři.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8878
5.9.25 11:26

@malákráličice no je jich 23, někdo holt sam bude.. ja jako rodic můžu vznést dotaz, jestli by to nešlo udelat jinak, ale kdyz učitelka nebude chtít, tak nenadelam nic. Ale ono zase odjakživa někdo nekde sedí sám, v kazde tride, kde je lichy pocet a kde nejsou lavice do U… takze prave nevim, do jaké míry to řešit. Za chvíli jsou třídní schůzky, tak se treba dozvíme vic. Lavice do U nebo spojené by byly ideální, ale mají starší učitelku, ta předpokládám zadne novoty dělat nebude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4935
5.9.25 11:48

Zkus pořešit s paní učitelkou, jestli by dceru nemohla k někomu přiřadit, aby neseděla sama (u nás se lavice také běžně různě stěhují a spojují k sobě). A upozorni ji na to, co jsi sem teď napsala. Nám vždycky učitelka říkala, cokoliv se bude dít, můžou za mnou děti nebo i vy rodiče přijít a zkusíme najít řešení.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106861
5.9.25 11:52

A jak to víš, ty tam chodíš s ní?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7509
5.9.25 11:54

Dcera nesla první třídu strašně těžce… nesnášela družinu… 120 dětí, tři protivné družinářky… ona se tam těšíla že to bude jakože něco jako školka.. nějaká zábava od těch družinářek… ale ty jen dohlíželi… měli velkou družinu, např. si stěžovala že si rozdělali nějaký domeček, ale po chvíli konec.. museli jít do jiné třídy… uklidit, schovat… Na obědě najednou si ho musela sama vzít, donést ke stolu.. ve školce rozdali učitelky… Jako první půl rok byl fakt náročny na psychiku než si to sedlo… pak už si zvykla na družinu, obědy, i školu… nooo a začali si učitelka stěžovat že vyrušuje v hodině… :D Ona prý že si nemůže pomoct, že to musela říct hned… pak v družině s kamarádkou zamkly záchody zevnitř a prolezli škvírou pod záchody, družinářka musela shánět údržbu aby otevřel záchodky…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8878
5.9.25 12:07

@Venetia ja v té škole pracuju, mam tam dvě další deti, jedno ma třídu kousek od ni a znám ucitelky i asistentky… škola je jedna velká drbarna, v kabinetu se dozvím i to, co nechci..
Jinak s učitelkou mam v planu promluvit v pondělí. @KKK85 družinu ona ma naopak rada, tam si hrají jak ve školce, vcera venku hledali poklad, předevčírem byli na hřišti… ale i tam si hraje převážně sama, svaci sama… asi si proste jen musíš zvyknout a najit kamarády. Ve školce se o to zapojování vsech staraly ucitelky, tam měla kamarády nějak hned. Ted si asi holt musí poradit sama.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9092
5.9.25 14:11

Je introvert?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8878
5.9.25 14:22

@Serpentini no asi jo. Je stydliva, s cizíma se vubec nebaví, kolikrát ani nepozdravi, jen kouká někam mimo nebo mluví na mě a okolí ignoruje. Ve školce mela jednu velkou kamarádku, zbytek tak nějak brala na vědomí. S ucitelkama mluvila v pohode, ale jen kdyz to bylo treba. Ze by vykládala, co dělala o víkendu nebo co dostala k narozeninám, to ne. Vedla jen nutné rozhovory. A to asi dělá i ted v té škole. Když neco potřebuje, zařídí si to (zeptala se na záchod, poděkovala za bonbon, odevzdala, co mela…), ale jen tak si povídat nebo někoho sama oslovit, to nedělá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
106861
5.9.25 15:09

Tak to jo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
77302
5.9.25 15:15

tak když ve škole pracuješ, tak by snad neměl být neřešitelný problém požádat paní učitelku, aby dcerku nějak nenásilně zapojovala, posadila k ní někoho, dala děti pracovat ve dvojicích a tak - učitelka už bude vědět, jak na to

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8878
5.9.25 15:29

@stinga ja jsem na druhem stupni, ktery je v jine budove nez prvni, je to velka skola, s prvním stupněm nemam nic moc společného. Takže jako jo, neni problem si promluvit treba o přestávce, kdyz se mi podari mit cas a skocit do druhe budovy, ale ze bychom byly kamaradky a probraly si to u kafíčka, to zas ne. Mluvíme spolu uplne stejne, jako ona mluví s jinými rodiči. Jen spolu můžeme mluvit ve škole i mimo třídní schůzky, sjednané návštěvy apod.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Knihy z edice Disney Baby

• (4.8) + 40 recenzí

Ahoj, tati

• (5) + 5 recenzí