Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj holky…chci se zeptat, dcera je druhačka, bydlíme v Plzni…kolik po vás chce škola na děti na prvním stupni? loni vybírali hned první den 1000kc na pomůcky a sešity…měli i angličtinu…teď nám psala třídní, že bude vybírat 1000+400 angličtina…psala jsem ji, že jsem nikde na stránkách školy nenašla za co a kolik musí rodiče dětí platit, ať mne kdyžtak nasměruje…bez odpovědi…zjistila jsem, že školy to dělají nezákonné, samozřejmě spoléhají na to, že rodiče beze slov zaplatí…okej, zaplatím, mám jedno dítě, ale nemáme snad právo vědět za co konkrétně? kolik jakých sešitu. budou potřebovat? poskytli vám třeba tříd i učitelé seznam kolik za co zaplatili? jako mít tam tři děti, tak se oddelam
![]()
Máš právo na seznam s cenou a tisícovka a zvlášt ještě angličtina se mi zdá fakt hodně.
@Pamaro taky ti mohli poslat seznam, ať si všechno sháníš sama. Mě to přijde jako fajn servis, že všechno zařídí škola, já nemusím nic… Oni to mají i za zvýhodněnou cenu, jak nakupují ve větších objemech. Holt ale někteří rodiče musí vytvářet problémy i tam, kde nejsou…
Pravda je, že by ti měli poskytnout vyúčtování. U nás bylo vždy na vyžádání u třídní učitelky. A když něco zbylo, použila to třeba na divadlo.
My to máme tak, že máme na stránkách, jaké pracovní sešity mají, vydavatele.. takže když si to dohledání budu vědět.. angličtinu si kupujeme ( bohužel) sami.
Taky Plzeň
@nozu píše: Více
Nemám nic proti, když budu vědět za co…nevím teda, ale sešity na 4 předměty ještě s množstevní slevou, to mi přijde 1400 dost
ale říkám, žádný seznam není k nahlédnutí ![]()
@xsaleen píše: Více
Na stránkách právě nic nemají, prošla jsem komplet všechny dokumenty…
Tak samozřejmě máš právo vědět, na co přesně ty peníze jsou - jaký sešity se za to budou kupovat, aby ses mohla podívat, kolik třeba stojí v knihkupectví. Tak si počkej na odpověď učitelky, případně dotaz zítra zopakuj. U nás má vždycky vyúčtování třídní učitelka a na prvních třídních schůzkách, který míváme hned v půlce září, ho má položený na stolku, aby si to každý zájemce mohl prohlídnout.
Jinak 400 za angličtinu je normální, ty jazykový učebnice jsou dost drahý, bohužel. U syna na gymplu jsme loni buď mohli chtít společný objednání jazykovýho pracovního sešitu + učebnice nebo si to zajistit sami. Přes školu nás ty dvě věci vyšly na 800, sami bychom za ně dali cca 1000. ![]()
My platili 400 za angličtinu (pracovní sešit a učebnice a mají to na dva roky), a kolem 1100 na pracovní sešity. Mam teda seznam těch sešitu a kdo chce, tak si je může sehnat sám a nemusí platit, ale hromadně to vychází levněji ![]()
Jinak teda na stránkách školy žádné seznamy nejsou, každá učitelka má sešity jinéc podle toho co ji vyhovuje. Nam teda objednává hromadně i klasické sešity. Taky Plzeň. Ja jsem rada, zaplatím v červnu dejme tomu 16-17 stovek a sem komplet bez prace.
Příspěvek upraven 01.09.25 v 14:56
Tak moji osmaci maji PS na cestinu, anglictinu (ta stoji 370), matiku, chemii, prirodak, nemcinu, soucet 1200 cca. Uprimne chapu to u hlavnich predmetu, jazyku, ale ty ostatni bych zrusila. Je fakt, ze by to spadlo akorat o dve ste.
Já už si první stupeň úplně nepamatuju, ale od šesté třídy jsme dostali jeden seznam do jednoho knihkupectví a druhý seznam do druhého. Tam se nahlásila třída a jaká to je ZŠ a oni měli připravené balíčky. Určitě to bylo v jednom (tam byly sešity na angličtinu a němčinu - učili se obojí) a v druhém to byly věci na matiku, fyziku a myslím i chemii. Dohromady to bylo cca 1800,– obyčejné sešity a pomůcky to měli jen od každého učitele co konkrétně si mají pořídit. Máme dvojčata, takže to byl nakonec docela ranec
Na konci prvního stupně měli seznam. takže jsem věděla za co přesně ty peníze jsou. Být na Tvém místě, taky se zeptám konkrétně.
Příspěvek upraven 01.09.25 v 14:57
@zzpet píše: Více
Ano o angličtině vím..ne jde spíš o to, že neposkytne žádný seznam a automaticky napíše, zítra všichni na aktivu 1400 na sešity…loni jsme se nikdo nic nedověděl ani o třídním fondu ![]()
Vybírám 500,– na PS + 1.000,– na každé pololetí na akce, celkem 2.500,– na rok. Kupuji za to úplně vše, včetně sešitů. Ano, zdá se to mnoho, ale rodiče už pak platí jen to, co děti zničí nebo ztratí (pravítka, tužky, pera a tak).
Všichni mi to v 1. třídě odsouhlasili a podepsali. Někdo si to pochvaluje, někdo si stěžuje, nelze se zavděčit všem.
@Pamaro píše: Více
Tak to pošli znovu a pokud neodpoví, dej do kopie ředitele/ ředitelku.