Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj zakládám téma pro odlehčení a srovnání pocuchaných nervů rodičů puberťáků ![]()
Nevím jak jinde, ale u nás (dvojčata holka - kluk, čerstvě 6.třída) letos teda začátek školy totální nezájem. Včera v půl 7 jsem je horko těžko zahnala domů, ať si alespoň připraví oblečení na dnešek a najdou batohy kopnuté kamsi do rohů pokojů. Syn má školu na háku od 2. třídy, ale každoročně to „zachraňovala“ alespoň dcera, která se na konci prázdnin většinou už do školy těšila. Ale za posledních pár měsíců u ní puberta nějak vybublala v plné parádě a letos už to i u ní bylo s protáčením očí a škola je prostě opruz.
Já mám jako rodič celkem obavu, jak přechod na 2. stupeň zvládnou a jak to s nimi dám já ![]()
Trochu se tu připíchnu, ať vím, co mě čeká. U nás zatím dobrý. Syn se trochu těšil, trochu to má na háku. Šel do primy. Zatím s ním puberta necloumá, ale co bude příští rok bůh ví. Doufám, že si stihne zvyknout, než se puberta projeví. ![]()
Normální. U nás taky šel dnes do šesté třídy. Všechno opruz. Z pokoje vyleze jen do kuchyně pro jídlo a zpět. Naštěstí na většinu předmětů mají učitele chlapy, takže byl spokojenej.
U nás pohoda, nijak jsem to neřešila, dítě se tak nějak obslouží samo. Naopak se těšil že bude se spolužákama, protože většina z nich byla přes léto pryč a on se doma nudil. ![]()
Ale jemu teda nedělá problém vstávání brzo, takže to naštěstí nebyl žádný stres. Šel do 7. třídy.
Mne se podařilo přesvědčit pubertaka, ze bude lepší si věci podle seznamu nachystat dnes a naprostá rovnou i sesity a mít pak ještě po zbytek týdne klid😃 zítřejší den mají tridnicky a do konce týdne pak jsou různé vylety. Tak to zmaknul během dopoledne a tedka má fakt ten klid, jelikož ho s ničím ohledně školy neotravuju, a je happy ![]()
@janulicek89 píše: Více
To je super 👍🏼 u našich děti ve škole je taky celkem dost chlapů (navíc všechno relativně mlaďoši) a taky jsou oblíbení. Letos budou mít učitele “jen” na fyziku, přírodopis, zdravovědu a kluci na tv. Jinak babinec
Mrzí je angličtina - tam dělali loni na konci roku rozřazovací test a oba se dostali do “lepší” skupiny, kterou bude mít učitelka a ne učitel. A podobně i na informatiku jsou ve skupině učitelky a ta druhá skupina má chlapa ![]()
@Semtex No to je druhá věc, my zatím nevíme NIC. Ze školy žádné info nepřišlo, nemám teď ani přístup do bakalářů (každoročně generují nová hesla). Mají jen z konce loňského roku učebnice a tak nějak tuším, že věci na VV a TV budou stejné jako loni. Ale jinak např. sešity nevím, dnes prý ještě taky žádný seznam nedostali ![]()
Na adapťák jedou příští týden, tak počítám, že tenhle týden bude taky jen takový rozkoukávací ![]()
@vedma007 píše: Více
Hele nám prave taky cele roky nechodilo nikdy nic, a ejhle včera se v bakalarich objevilo ofiko “lejstro” s instrukcemi
tak nevím, co za tím stojí, ale nejsem vůbec proti
loni na jaře probíhal školou nějaký dotazník spokojenosti rodičů, a mohly se tam psát i připomínky. Tak možná na základě toho nám to poslali? Já třeba jsem si tam postezovala, že mimo ústní sdělení od ditete nebo jeho “spolehlivých” spolužáků není nikde možné dohledat informace k přípravě, respektive i k tomu, co se ve výuce probíralo, a ze škola tudíž nevyužívá dostupné nástroje elektronice komunikace efektivně
![]()
Kluk se mi vrátil včera po osmý od prarodičů. Dneska stejně byla jenom jedna hodina, takže jsme nic nijak nehrotili. Ze školy šel s kamarády rovnou někam do obchoďáku na nákup a zatím se ještě nevrátil. Jen mi přes mobil oznámil, kolik má v týdnu zaplatit za pracovní sešity.
Ale do školy se nijak netěšil. Od začátku srpna, kdy se začaly objevovat první reklamy s návratem do školy, byl čím dál tím víc otrávenější.
U nás patak to samé, hrozně ho obtěžovalo do té školy vůbec dojít
a ze by donesl aspoň nějakou informaci co první den dělali nebo jak maji zbytek tyden, to vubec ne ![]()
Jeden včera večer teprve přijel domu z prázdnin. Ráno odešli oba. Víc neřeším, jo vlastně si koupili lítačky na rok - chtěli peníze, tak asi ok.
Jo a mají rozvrh už - maturitní ročník a třeťák - mám se podívat do aplikace. Zítra se už prý normálka učí.
Zmizli už zase někam tak asi dobrý.
Výsledky mají dobrý, to klapne ![]()
Jo a jeden chtěl peníze na něco do školy. Ale to si řeší sám samozřejmě, takže na to něco dostal. Hlavně že věděl částku.
Super je, že jsou plnoletí, takže průser jde za nimi a já je živit bez školy nehodlám, takže tak nějak dobrý ![]()
Ten jeden zítra vstává ve 4.30 hodin, protože má před školou trénink a bouchnul si auto … No jo, těžký rozjezd.
koukám, že u všech “chlapců” je to tak nějak stejne. Syn se tesil jen na spolužáky a dostat z něj nějakou informaci je pomalu na detektiva.
Jinak syn má školu tak nějak na salámu celou dobu, do konce pate třídy mu to tak nějak procházelo, vloni v šesté už na to malinko dojížděl, uvidím jak letos.
![]()
Vcera jsme s muzem tipovali, jestli dcera (18) dnes vstane a odjede do skoly. Byli jsme celkem dost prekvapeni, ze se ji to povedlo.
Ahoj, já mám dvojčata v podobném věku (letos jedna dcera 6. třída a druha dcera sekunda) a zrovna co se týče školy, tak to ještě nějaký zájem projevují, jinak jsou to puberty hrozný.
někdy je to k smíchu a někdy k pláči