Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahojte holky, prosím Vás chci se zeptat. Maminku mám v nemocnici s tím, že ji krevní testy na cukr vyšli na 26. Hranice je cca 6… tedď je v nemocnici, a má nasazené kapáky na snížení cukru, ale už podali i 2× inzulín,… doktoři mi řekli, že to furt haarpuje, jednou je to dobré, pak se cukr zase zvýší apod… a je to furt dokola… je to normální? Nebo proč hodnoty cukru takhle skáčou a nechtějí se snížit stabilně
děkuji moc za odpověď. ![]()
@Dupkaa ono to nějakou dobu trvá, než se to povede stabilizovat.
@martina.se děkuji moc, právě, že mača začíná panikařit, je tam 2 den.
Je to normální, trvá to delší dobu, než doktoři zjistí, jaké dávky inzulinu jsou optimální, aby cukr nelítal nahoru a dolů. Nemůžou jí dát velkou dávku naráz, proto zkouší postupně, jak tělo reaguje. Záleží i na tom, zda maminka chodí na vyšetření, která vyžadují, aby byla na lačno, tam ten cukr taky lítá, když nejí a hůř se hladina cukru koriguje. Pokud do teď diabetička nebyla (nebo o tom nevěděla), je to opravdu normální, že to trvá a nemusíš se o nic bát, mají ji pod kontrolou a u nově zjištěných diabetiků hlídají cukr třeba i 8krát denně, podle potřeby i víckrát. Neboj se, chce to jen pár dní ![]()
@Krakatice88 to máš pravdu, berou ji co 2 hodiny krev a zjišťují hladinu cukru, jednou je to, 16,pak 8, a pak 22…skáče ji to jak na lanovce, a má z toho strach. Diabetička nebyla, ale už se léčila na cukr,… ale pak dlooooouho bylo vse v poradku az ted…doufám, že se to umoudří
@Dupkaa píše:
@martina.se děkuji moc, právě, že mača začíná panikařit, je tam 2 den.
Je to pro ni šok, je normální, že panikaří
Stres ale zrovna moc nepřidává, zkus ji uklidnit, rozptýlit, nebo z netu vytiskni a dones jí informace o cukrovce (komplikace vynech!), dones jí ukázku jídelníčku, recepty,…, ať vidí, že to není nic hrozného a je to jen o zvyku. Pokud si bude muset doma píchat inzulín, i o tom jí najdi informace. V nemocnici by měli vždycky všechno vysvětlit, ale každý člověk vlivem stresu a nových informací zapomíná, co mu bylo řečeno, má plno dalších otázek, potřebuje čas a klid, aby to vstřebal. Tím, že jí doneseš nějaké naučné materiály, bude mít čas si to pročíst víckrát, v klidu a co jí nebude jasné, na to se zeptá sestry nebo lékaře ![]()
@Krakatice88 jj to určitě, a mamka je celkem stresová
pokud ji to polopatě nevysvětlím…mockrát ti dekuji za ifno
jsi zlatá
@Dupkaa píše:
@Krakatice88 to máš pravdu, berou ji co 2 hodiny krev a zjišťují hladinu cukru, jednou je to, 16,pak 8, a pak 22…skáče ji to jak na lanovce, a má z toho strach. Diabetička nebyla, ale už se léčila na cukr,… ale pak dlooooouho bylo vse v poradku az ted…doufám, že se to umoudří
Najdi si i ty něco o hodnotách glykémie na internetu, budeš taky v obraze a maminku dokážeš v některých situacích uklidnit. Pokud jí glykemii měří každé dvě hodiny, jsou rozdíly větší a je to normální. Před jídlem na lačno je glykémie vždycky nižší, po jídle cukr v krvi vyhoupne, nejvíc je to znát zhruba hodinu po jídle, pak zase klesá a před jídlem je zase na nižší hranici. Takhle to funguje i u každého zdravého člověka, je to normální. U diabetika jsou ty rozdíly pochopitelně větší, tím spíš, když ještě nemá správně nastavenou léčbu inzulinem. Tvoje maminka je tam dva dny, to je opravdu ještě krátká doba na to, aby glykemie tak neskákala. Mojí babičce za posledních 5 let několikrát měnil její lékař množství inzulinu, který si píchá, taky jí měnil druhy inzulinů apod. Je to normální, protože lidské tělo se pořád mění a ve vyšším věku se všeobecně všechny léky musí častěji korigovat podle aktuálních potřeb organismu ![]()
Já jsem zažila i 3 týdenní hospitalizaci-glykemie nešla upravit a trvalo, než se to povedlo. Ale maminka velmi pravděpodobně skončí na inzulínu.
@Doctus to bohužel netuším, je to už dávno…ale pak byla dosti dlouhá doba kdy nic nebrala, da se mluvit o nekolik let… a ted bere jen prasky na tlak,… ale jak rikam byla ted na preventivni prohlidce a bum hladina cukru 26, a ted lezi v nemocnici a skáče ji to nahoru dolu, nahoru dolu, tak mi z toho trošku strach
to víte, nikdo nemá rad nemocnice, ale jsem ráda, že je pod dohledem…jsem i já klidnejší…
![]()
@poplach @Doctus jen vím, že ve zprávě měla napsané, že se jedná o hyperglykemii a myslím že II. typu… no a v nemocnici je co 2 hodiny kontrolována na krev… a má nasazené kapáky na snížení cukru, ale už i 2× zkoušely inzulín - cukr se snížil, ale po další odberu se zase zvysil a furt dokola, myslim ze mela, - 26, 16, 7, 18 apod… ![]()
@Dupkaa
Osobně bych to nejdříve zkusil s perorálními antidiabetiky (PADy). Metformin (methformini hydrochloridum) se může kombinovat i s insulinem. Pokud se u dospělého, příp. staršího člověka zjistí hyperglykémie, první volbou je biguanid (tedy metformin), příp. v kombinaci s deriváty sulfonylurey (nejlépe v tabletách s postupným uvolňováním).
Tak mamince to furt skáče, dneska mi rekla, ze to vypada ze zustane na inzulinu ![]()