Zvýšené DPH, musíme ještě více šetřit
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Reakce:
Já se snažím šetřit už delší dobu, netvrdím, že to potřebujeme ale rozhazovat nemusíme. Píšu si jídelníčky vždy na týden dopředu, podle toho pak dělám seznam nákupu a snažím se ho držet a nekupovat blbiny. Hodně sleduju akční nabídky, to potom nakoupím i do zásoby, třeba šampony, prací gel, aviváže, pleny, vlhč. ubrousky apod. Máme 9ti měsíční holčičku a zatím to celkem jde, ještě kojím a příkrmy vařím doma, nekupuju ty předražené skleničky…no a jinak přes léto pěstujeme zeleninu, chováme králíky, máme slepice na vajíčka…takže kdo má zahradu, tohle je taky dobrý způsob jak ušetřit ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Tak kvůli zvýšení DPH to fakt nedělej
DPH se zvyšuje o 1 procentní bod ze 14 na 15 %. Včera jsem se o tom zrovna doma bavili. Pokud utratíte jako rodina dejme tomu 1500,– týdně (1504,8 Kč) - to je 1320,– bez DPH při 14% DPH, po zvýšení na 15% nově utratíte 1518,– týdně vč. DPH. Tj. 13,2 Kč týdně navíc, za 4 týdny tedy 52,8. To si odpusť nějaký časopis a jsi na stejném, i to ovoce můžeš děckám dopřát
(vím, že je to malinko složitější, že se do výsledné ceny zřejmě promítnou i jiné věci, ač by správně neměly, ale skutečně se jedná o zdražení v řádech desetikorun měsíčně)
Ale jinak ti jako fandím, taky se snažím šetřit, i když v oblasti zbytečných výdajů si myslím, že už jsem dosáhla dna a zbytek by šel na úkor kvality stravování a to zas moc nechci, pokud se to ještě dá ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Šetříme už dlouho, obracíme každou korunu a naděje na zlepšení situace zatím není
Každá koruna na 100 navíc kvůli DPH bude znát, nemluvě o plánu zvýšit daně pro živnostníky. Měsíčně máme pro 4člennou rodinu kolem 12tis na útratu za VŠE
pomalu přemýšlím na druhou prací přes víkendy, kdy by mohl manžel hlídat, ale pochybuju, že něco najdu
- Citovat
- Upravit
Ještě upřesním, že manžel dělá 12hodin denně + 45min cesta do/z práce, takže po něm chtít druhou práci je nereálný
- Citovat
- Upravit
My používáme látkově plenky, perlan s mycím olejem Medvídek jako levnější a zdravější variantu vlhčených ubrousků. Jídlo vaříme, skleničky nekupujeme, sunar taky ne. Předražené kaše nekupujeme, jen na cesty, jinak doma vaříme vločkovou či krupicovou kaši. A tím ušetříme hodně. Radši se trošku uskromním (ikdyž mně toto přijde normální) než bay manžel dělal přesčasy aby to všechno mohl zaplatit…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky, s těmi miminy, si představte, že třeba budete mít 2 středoškoláky + 1 dítě zš. Z mateřské 7600, nebo kolik, se mi po návratu do práce zvedl příjem o závratné 3 tisíce.
Děti projedou plno peněz, učebnice, pomůcky, sešity, hory, výlety - ty nároky starších jsou daleko vyšší než malých mimin i se sunarem a plínkami dohromady.
Snědí toho nesrovnatelně víc, platí se kroužky, zájmy, kde co, jsem z toho už taky na nervy. ![]()
To jen tak pro rozšíření obzorů, že na tom nejsou bídně jen maminky na mateřské. Bydlíme v hodně chudém kraji, kde je těch mých 10 500 čistého pro ženu luxus.
Ono se řekne o 1%, ale koukněte, o kolik se v poslední době zdražilo mléko, kuřecí prsní řízky, i kuře samotné, o jogurtech nemluvím. Popelnice, vodné, stočné, elektřina - všechno je daleko dražší něž to 1%DPH. Přidat jsme nedostali už několik let a to máme velké štěstí, že jsme oba zaměstnaní.
Jsem založením optimista, ale ty rezervy toho dobrého náhledu už mi začínají pomalu ale jistě docházet. ![]()
- Citovat
- Upravit
Ještě jednou anonymníí z 11:40, k tomu šetření, nemusím strašně šetřit na jídle, že bych kupovala levné věci, spíš se snažím tomu dát hodně té ruční práce a pak se ušetřit dá, když se vaří atp. Ale stejně, i když budu na jídle šetřit jak můžu, s pětičlennou rodinou to už o moc nestáhnu a ty ostatní výdaje - cesta, mobily, obědy, pomůcky, kroužky atd. - jsou stále stejné.
Nevidím už moc možností, kam couvnout.
![]()
Markéta
- Citovat
- Upravit
Anonym 10,49
@Teri88 no tak manžel přesčasy nedělá, prostě taková je pracovní doba
a já rozhodně nerozhazuju
peru ve slizu, příkrmy ve sklenkách nedostávalo ani jedno dítě, vařím si i do práce, hlavně husté polívky, pokrmy z brambor, luštěnin, maso než dávat plátek spíš na kousky a vmíchat (pak to vypadá, že ho je víc, i když není), nekupuju žádné kraviny ani sladkosti, oblečení v sekáči, peču si chleba z kvásku, přepočítávám ceny na kg/litr apod ale dítě školou poviné spotřebuje kolem 8,5tis/rok jen na „nutné věci“ (vybavení/učebnice do školy, srpš, družina co měcís nějaký divadlo, k tomu jeden kroužek) a podotýkám mobil nemá (jako jedna z mála ve třídě), na něj prostě nemáme resp na paušál, takže už taky nevím, kde ještě víc ušetřit
- Citovat
- Upravit
Tady anonym Markéta - nejstarší má 200kč kredit na 2 měsíce, prostřední na 3 měsíce a nejmladší na zš 2× ročně. Pokud si ušetří z kapesného, tak si připlatí, ale to nedělávají, je jim líto peněz. Mobil mají spíše na to, aby se mi dovolali, mám to nastavené tak, že se mi dovolají i bez kreditu.
Manžel + děti mají obědy v práci, já si nosím z domu, dělám všem svačiny, vařím večeře, sladkosti výjimečně, občas upečeme, peču i chleba, pečivo.
Někdy si namlouvám, že je to všechno pro zdraví, někdy, když mě tlačí čas a že mě tlačí hodně často si říkám, co bych za to dala, kdybych si mohla koupit opravdový celozrnný rohlík, ne ty přibarvený atrapy. Máme zahradu, přes léto máme vlastní zeleninu, ovoce. Oblečení pro sebe ze sekáče, starším dětem z obchodu, ty už se za obnošený věci stydí, chtějí jít s dobou, mám dojem, že oblečení a boty jsou opravdu výraznou částí rozpočtu.
Každý měsíc si udělám rozvahu, kolik máme atd. Občas se mi podaří pár korun ušetřit, abychom měli rezervu + na nenadálé výdaje.
Ale na výměnu oken, nový (no spíše méně starý) auto nám nezbývá. Kraviny nekupujem, nekouříme, nepijeme a nákladné koníčky nemáme, muž je šikovný a většinu prací na domě udělá sám.
Nezdá se mi, že bych kupovala blbosti a když si pročtu výdaje za uplynulý měsíc, nevidím obvykle žádný prostor k velkým úsporám. Nechci vidět dobu, kdy půjdou děti na VŠ, chystá se ten nejstarší. Nejmladší vypadá, že je ještě šikovnější.
- Citovat
- Upravit
Holky díky
za komentáře. Právě ikdyž je to o pár korun. Tak fakt je to znát. Prostě navíc peníze nemáme. Jinak rozumím jak říkate, že děti školou povinné stojí moc peněz a musím Vám říct, že nás to taky čeká je předškolák. Takže i tím jsem z toho nějak na nervy. A hlavně dnes to není jako za nás. Řeší se kdo co nosí do školky (školy), jestli má mobil. já vím jiná doba, ale stejně se dělají rozdíly a o to víc mě to trápí.
jinak taky nejsem moc z bohateho kraje. Můj plat před otehotněním byl 12 000K4 hrubého. Takže taky nic moc a jiná práce tu bohužel není.
dnes ani radši nejdu nakoupit, fakt sem z toho špatná
,
- Citovat
- Upravit
@Anonymní píše:
Holky díkyza komentáře. Právě ikdyž je to o pár korun. Tak fakt je to znát. Prostě navíc peníze nemáme. Jinak rozumím jak říkate, že děti školou povinné stojí moc peněz a musím Vám říct, že nás to taky čeká je předškolák. Takže i tím jsem z toho nějak na nervy. A hlavně dnes to není jako za nás. Řeší se kdo co nosí do školky (školy), jestli má mobil. já vím jiná doba, ale stejně se dělají rozdíly a o to víc mě to trápí.
jinak taky nejsem moc z bohateho kraje. Můj plat před otehotněním byl 12 000K4 hrubého. Takže taky nic moc a jiná práce tu bohužel není.
dnes ani radši nejdu nakoupit, fakt sem z toho špatná,
Já ti rozumím, každá desetikoruna navíc je vidět. Jenže málokomu se o tom dobře mluví, ono myslím, že hlouběji do kapsy má většina lidí, jen navrch zachováváme dekorum, protože jak by to vypadalo, kdybych vykládala, že vánočního kapra jsme měli z podzimu z mrazáku, když chlap chytil, synovi na mobil škudlím celej rok po 200,– měsíčně a sleduju a vybírám akce na jídlo, abych nevyhazovala zbytečný peníze.
Zdálky vypadáme jako normální rodina se 3 dětmi a řekla bych, že nikdo nevidí, že šetření mám snad jako životní program, že kdybych pustila uzdu rozpočtu, tak se do roka topíme v dluzích za běžnou spotřebu.
Neřekla bych, že jsme na tom takhle samy, řekla bych spíš, že spousta lidí to tk nějak maskuje a spousta lidí to řeší i půjčkami (kterým se vyhýbám).
Chce se mi říct snad bude líp, ale než děti odrostou a dostudují, tak těžko. ![]()
Markéta
- Citovat
- Upravit
Souhlasím, že dneska je na tom hůř většina střední třídy, třba těch, co si před pár lety vzali hypo na 20-30 let a teď je to táhne dolů. Nebo těch co jsou na rodičáku s dětmi. Opravdu o tom chce veřejně před známými mluvit málo kdo. Asi proto mám někdy pocit, že naše vláda si myslí, že je vše ok ![]()
Já jsem zavedla asi před 4-5 měsíci systém obálek
Moc mi to pomáhá, někde o tom máme diskuzi, musím se kouknout naodkaz. Na konci měsíce mi zbývají peníze, což byla u nás dost neslýchaná věc
asi jsme rozmazlení. Ale je to pro mě opravdu přínos. Pokusím se najít odkaz, kde popisuju ten systém obálkové metody. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
https://www.emimino.cz/…nezy-129155/#form tady to je, zkuste prolítnout, tam se to probíralo podrobně, kdo má jaký systém. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj všem. omlouvá se za anonymitu, ale nechci aby mě někdo poznal. M? anžel měnil práci a tak od dneska děla pod jinou. Mám strach zda si ho tam nechají nebo nevyhodí. Znáte to, v dnešní době. Mám 2 malé děti. Jedno ještě miminko a tak ty výdaje lítají jedna báseŇ, zvlášt když kupujem sunar. Určitě to znáte.
Dnešním dnem sem si napsala do sešitu výdaje a příjmy a vše píši a budu psát. Potřebuji ušetřit, protože kdyby něco at nějaké penize máme.
TAky jste se některá rozhodla, že budete šetřit, ikdyž to moc nepůjde?
Ano nebojte na dětech šetřit nebudu a ani nechci. Starší bude mit ovoce a zeleninu. Jen asi nebudem nakupovat ve velkém a hlavně takové kraviny. Začínám mít z toho všeho depku, jinak manžel firmu musel změnit, neodešel sám