Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ano, výsledek to ovlivnit mohlo. I když 6,5 už je celkem dost (pro diagnózu diabetu je třeba nalačno 7), tak uvidí ten další odběr a dle toho se zařídí.
Máte ještě někdo zkušenost? Před odběrem ten den prý jedla dost sladkého, věděla, že nemůže jen večer, to si dala rohlíky se sýrem, nevěděla, že rohlík by se taky neměl, protože zvýšený cukr nikdy neřešilo, k tomu to nevysoání, stres.
Nejíst sladké, rohlíky. Kysané zelí výborně redukuje cukr. Hýbat se.
Pokud tělo umí cukr zpracovat správně, rohlík k večeři ho nerozhodí. jde o to, jestli chce mít ráno hezké číslo nebo znát reálný stav. Pokud to druhé, ať se chová jako vždycky (teda nemusí zrovna sníst večer předem půl čokoládového dortu). A ať se na to pořádně vyspí.
@ugluk píše:
Pokud tělo umí cukr zpracovat správně, rohlík k večeři ho nerozhodí. jde o to, jestli chce mít ráno hezké číslo nebo znát reálný stav. Pokud to druhé, ať se chová jako vždycky (teda nemusí zrovna sníst večer předem půl čokoládového dortu). A ať se na to pořádně vyspí.
Díky. Můžeš mi ještě napsat, kdy se berou prášky a kdy píchá inzulin? Mě to zajímá a nemohu se to dočíst. Inzulín se píchá, až když jsou ty hodnoty nějak více vysoké, třeba hladina cukru nad 9 apod?
@Anonymní píše:
Díky. Můžeš mi ještě napsat, kdy se berou prášky a kdy píchá inzulin? Mě to zajímá a nemohu se to dočíst. Inzulín se píchá, až když jsou ty hodnoty nějak více vysoké, třeba hladina cukru nad 9 apod?
No, s prediabetem opravdu nikdo inzulín dávat nebude. S cukrovkou 2. typu je 1. řešení dieta (plus pokud je nadváha/ obezita, tak snížit váhu). Pokud ta nezabere a honoty jsou zvýšené stále, tak se dávají léky, je jich milión druhů dneska, ale obvykle se začíná obyč metforminem. Teprve pokud léky nestačí a hodnoty jsou opakovaně vysoké (ale bavíme se o cukrovce), tak se přistupuje k inzulínu. Můj doktor se hodně snažil, abych se inzulínu vyhnula, takže jsme dost dlouho zkoušeli různé kombinace a dávky léků.
Tak sestra dnes obdržela výsledek z kontrolního testu, na kterém byla včera a hodnota je ještě o trochu vyšší. Z 6,5 je to 6,7. Doktorka ji chce poslat na oggt.
Sestra je poslední dobou vynervovaná, za dva roky hodně přibrala, stres zajídá jídlem a tohle jí ještě přidalo. K tomu sedavé zaměstnání, pohyb skoro nula, nula, nic, Dříve byla aktivní. Na odběr se prý zase moc nevyspala, prý moc chtěla, ale nešlo to.
Je možné ty hodnoty dát do normálu, pokud začne rychlou chůzí a zhubne?
V roce 2021 měla cukr 4,9. Teď jí ten vyšší zjistili až z preventivky náhodně.
Ano, pokud má nadváhu, špatně jí, málo se hýbe, tak radikální úpravou životního stylu může dokázat hodně.
Dobrý den, chtěla bych obnovit téma a zeptat se. Měla jsem u syna tehotenskou cukrovku, bude mít dva roky.Po porodu pár měsíců, mi udělali test na cukrovku a mela jsem ho negativní. Od porodu mam kožní problémy, které jsem nikdy neměla, nyní jsem objednaná na kožní. Dr. me posílá na diabetologii, i kvůli vaze která ne a ne dolu.Ted jsem po operaci pupecni kyly, pohyb mam.Jen co me trapi je cukr.Mam mít i vyšetření na cukrovku a atd.Ale až za měsíc, driv termín neměli. Ja si uz merim hodnoty sama, abych věděla jak na tom jsem orientačně.2.h po jidle mam hodnoty 7,7-8-8,4.A 1h po jidle 9-9,2.A dnes jsem mela lacnou 6.Chtěla jsem se vás zeptat, jak je to s měřením, je to lepší po hodině nebo dvou? A jaké by měly být hodnoty? Je lepsi delsi lacneni, aby rano byla hodnota nizka? Žijeme na Slovensku a teď v tom dost tapu. Pani obvodni doktorka říkala ať zkusim i po hodině. A ještě otázka nemůže to být ovlivněno i redenim krve? Musím si od operace redit krev, ještě tak 20 dni. Dekuji předem za odpověď a přeji hezký den.
U nás, když jsem chodila do diabetologické poradny (taky těh. cukrovka), tak tam lidem měřili cukr po hodině od jídla. Mmch tam jsem ztratila iluze o diabeticích. Spousta z nich jedla obrovské porce jídla, jako např. paní - nejlevnější dvojchleba (a to teda spíš čtyřchleba), uvnitř sádlo a nakrájená kola nejlevnějšího salámu. Zeleninu neviděla ani z rychlíku. Že byla většina obézní, snad ani nemusím zdůrazňovat. A ještě se dáma rozčilovala, že ji doktorka donutila se zvážit a důrazně doporučovala začít s tou váhou něco dělat. Prý co furt má, ať akorát navalí inzulín. Jediný, kdo tam měl relativně normální váhu, jsme byly my těhule.
Pardon za trošku OT, ale tohle vidět byla fakt hrůza. Přitom znám i kluka, který o sebe dbá a inzulín si musí píchat taky. Takže ne všichni, ale teda tenkrát v té poradně všichni do jednoho se chovali ke svému tělu jako k popelnici.
@Modesta Tohle chápu, jak to myslíš. Ja mam problém s váhou delší dobu, jinak jsem byla stihla. Skoro rok jsem marodila s kolenem, je opuchnute a stále boli.Voda v něm není, tady jak teď chodím k ortopedovi, tak to semnou zatím řeší injekcne. Zakázal mi cvičit. A pak se objevil ten problém s kylou. S tou jsem byla ted 21.5 me operovali. S jídlem mam problémy delší dobu, jim 1-2× denně, vím že je to špatně ale je to tím, že mě po jakémkoliv jidle, bolelo dost silne dole v levo jak konci zebra, mela jsem odpor k jidlu. Neprejidam se, ovoce a zeleninu mam rada, a pohybu mam dost i při synovi.Jen me štve že mi zakázali zatěžovat to koleno, ted ta operace, dva mesice nic nezvedat ani malého. Mela jsem klasickou operaci. A ted řešíme jak ten cukr tak tu váhu. Tady obezitologa nenajdeš, takže musíš jít k diabetologovi. A je zajímavé že i když málo jim tak vaha stojí, a nebo kolísá, jsou tam strasne váhové výkyvy. Ted jsem se naučila od nemocnice jist aspon 3× denně, menší porce. A od operace 2kg dole.Jen by mě zajímalo jestli opravdu merit hodinu nebo dvě, aby věděli jak to mam.Nebo počkat uz na ten test, ale je to ještě za dlouho, jdu tam až 4.7.Jeste řeším hematologii, a jiné vyšetření. Tak možná i dělá trošku ten stres, kdo ví. Vyslo mi na hematologii neco hranicne pozitivni ohledne i lupusu, takze v cervenci zas odbery.Jen jsem si přišla pro radu a děkuji za napsání.
@Esmanur
U klasické cukrovky se měří dvě hodiny od začátku jídla.
@aiwwa Dekuji za napsání, dr navrhla hodinu a I dvě. A můžu se prosím zeptat, nevíš jake mají být hodnoty po jidle? Když jsem se dívala bylo psáno že 1-2 hodiny po jídle ma byt do 7,8.A proto navrhla doktorka i tu jednu hodinu po jidle, ona ma syna diabetika a ten se musi merit hodinu po jidle, tak nevim. Cukrovku potvrzenou a ani vyvracenou nemám, musim čekat. Jen dnes jsem mela poprvé lačnou 6.
@Esmanur píše: Více
Dvě hodinu po jídle by měl mít zdravý člověk do 7,5.
Jestli máš glukometr, zapisuj si co jíš plus hodnoty a vezmi to s sebou k doktorce.
Já úplně nevím jak je to s měřením u 2.typu, ten pravděpodobně u tebe hrozí. Já mám senzor na kontinuální měření a když kouknu, tak samozřejmě po hodině je hodnota vyšší než po dvou.
Prosím anonym nebo smazat - zdravotní problém v rodině.
Sestra /43let/ byla na preventivním odběru krve, kde jí zjistili hodnotu cukru 6,5,
Na krvi byla údajně nalačno a ráno.
Je to cca dva roky a půl zpět, kdy měla cukr 4,9.
Prožívá náročnější období, není v pohodě, v noci, než měla jít na odběry, prý skoro nespala.
Mohlo to výsledek ovlivnit?
Doktorka si ji pozvala na příští týden na další odběr.
Je možné, že má prediabetes nebo už přímo diabetes?
Mohlo výsledek ovlivnit její vyčerání?
Večer před odběrem prý nic sladkého nejedla ani nepila a ráno pila samozřejmě jen čistou vodu.
Je možné, že příští odběr bude v normě nebo aspoň hraniční?