Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
@Modesta píše: Více
Ale to rozhodně není běžný obrázek. Většina diabetiků vědí moc dobře, že hlavní léčba je na nich.
Těhotenská cukrovka po hodině, normální po dvou. Glukometr může nadmerovat, takže ty hodnoty jsou na hraně, ale pokud jsou tak opakovaně, úplně ok to nebude.
Já mám DM2, i když u mne to s váhou nesouvisí, držím se na stejné přes 20 let a nosím velikost 38. A občas se ty hodnoty chovají neobvykle, někdy mám vyšší hodnotu nalačno, než pak po jídle. Chce to podrobnější testy na diabetologii, může to být porucha glukózové tolerance, takový předstupeň cukrovky. Jinak jo, stres i různé léky na glykémie taky můžou mít vliv.
@aiwwa Moc děkuji za vysvětlení, takže když tak přemýšlím, ty hodnoty co mám i ty dvě hodiny po jídle, moc dobré nejsou. Chtela jsem se zeptat, a musí být u diabetu, jako hlavni ukazatel vyssi lacna hodnota, nebo se to posuzuje i po tom jidle? Tu lacnou mám celkem v pořádku, až dnes jsem mela hodnotu 6 na lačno.
@Esmanur píše: Více
Posuzuje se i na lačno, i po jídle. Proto se dělá ten zátěžový test. Je možné, že to zatím zvládneš s dietou. Ale samozřejmě všechno prober s doktorem.
A jak psala @ugluk glukometr je určený k orientačnímu měření, ty hodnoty nemusí být úplně přesné.
Až půjdeš příště na odběr, vezmi s sebou glukometr a změř se před odběrem, aspoň přibližně budeš vědět jestli ti měří zhruba stejně.
@ugluk Dekuji za napsání, zatím se merit budu abych věděla orientačně. A uvidíme teda na tom testu, jen to ještě potrvá, jsem rada ze mi dali relativně dobrý termín. A ty hodnoty, mas hodně vyšší nebo o trošku? Jo stres dělá své, i ty léky. Snad to dopadne dobře. Ale myslím si že po větším pohybu, jen co budu v pohodě po operaci, a jídelníčku to zvládneme s paní doktorkou. U nás v rodině mela diabetes babička a musela užívat inzulín. Tak snad to nebude dědičné. Jeste me čekají další vyšetření jako endokrinologie a podobne.Tak mám co dělat abych to vše vyridila.
@aiwwa Jo to mě nenapadlo si ho vzít sebou, zkusím si ho vzít vzít aspoň budu vědět, děkuji. Jdu tam 4.7. na test cukrovky.Tak jsem moc zvědavá, a 9.7. Me pak čeká vyšetření
@aiwwa píše: Více
Já bych tomu chtěla věřit. Na té diabetologii jsem byla celkem třikrát. A vždycky to byl stejný obrázek.
@Modesta píše: Více
To je zajímavý, já chodím několikrát ročně, řadu let a nic takového jak píšeš jsem tam neviděla.
A vůbec nechápu proč to řešíš, nijak to nesouvisí s dotazem.
@Esmanur mám inzulín, bohužel, naštěstí jen jednou denně. Ale ten po čtyřicítce hodně valcim s vyladěním hormonů - cukrovka, Štítná žláza, no a gynekologie - přechod. Vždycky, když se hned s jedním, tak to zamává s dalšíma dvěma. Povětšinou si cukr držím, dlouhý mám lehce přes 40 (samozřejmě k lékům držím i dietu), ale teď mi před pár týdny změnili hormonální substituci a v poslední době mám problém se po jídle dostat pod 10
S hodnotami 7-8 bych byla v pohodě, ale to v situaci, kdy jsem dlouhodobě sledována, kontroluje se a dodržuju léčbu. Ale já jsem dost exot, když jsem si po třicítce se svou figurou došla pro diagnózu DM2, mám pocit, že tam někoho takového prakticky nepotkávají
A taky mám i s DM2 hodně nízký vlastní inzulín, což bývá naopak, respektive klesá to až po letech soustavného zanedbávání, což nebyl můj případ, tak to doplňuji. Holt ne vždycky si za to člověk může sám, ale léčba dneska je, tak dobrý.
@aiwwa nemám protilátky. Navíc ten inzulín mám sice lehce podlimitní, ale už to neklesá. Testovali všecko možný, včetně všemožných mody, ale nakonec to shrnuli jako poněkud netypickou dvojku.
@ugluk Teda,taky to mas dost divoké, ale je super že to držíš jako tak pod kontrolou.Ja tedy uvidim na tom testu a vyšetření, sice až 4.7.Ale nesmím se vším, tolik stresovat a myslet na to
Jen je toho trochu moc na me od toho posledního těhotenství. A moc děkuji ze si mi napsala ![]()