Zvýšit výživné?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5476
4.1.12 21:14

Anonymní, hodně záleží jaký má tvůj bývalý příjem. Podle toho se pak může určit přiměřené výživné. Jestli ale po dobu 11 let nebylo výživné zvýšeno, tak s celkem slušnou pravděpodobností budeš úspěšná. Návrh můžeš podat ty sama příslušnému okresnímu soudu - to je ten, kde děti mají bydliště. Kolik žádat těžko říct, když neznáš příjem, anebo to můžeš zatím v návrhu nechat na uvážení soudu a až budeš znát jeho příjem, lépe se ti odhadne, kolik žádat. Jeslti jsou výdaje tvých dětí běžné jako u jiných (nejsou např. na bezlepkové dietě apod.), tak bych se nebála si říct o 20-25 procent jeho příjmů. Samozřejmě pokud neživí dalších 5 dětí z jiných vztahů ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
112
5.1.12 12:01

Já mám určeno na dvě děti od jejích 9 a 10 let pořád stejně 1300 na kus. Jejich tatík má plný invalidní, exekuce. Když jim bylo 16 a 17, požádala jsem soud o zvýšení. Neprošlo to, tatík se připravil a k soudu donesl asi půlmetrový 4 měsíce starý účet z lékárny, kolik toho nezbytně potřebuje, aby přežil 8o . S..u na něj, na každou svini se vaří voda ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
15
5.1.12 21:22

taky se připojuji k těm, co jsou pro zvýšení a to okamžitě! Tohle je naprosto směšná částka! Za to se děti ani nenají natož pak to ostatní a kde na to máš sama brát? Jsou to VAŠE děti, ne jen TVOJE. Já mám na syna daleko vyšší částku a to si ho ještě bere na 2víkendy v měsíci, kupuje mu dárky, bere ho na výlety. 1100 platil můj táta na mě a bráchu před 10 lety!!!!
ROZHODNĚ PODEJ NÁVRH NA ZVÝŠENÍ A NE**OJ SE CHTÍT PODSTATNĚ VYŠŠÍ ČÁSTKU. Spočítej si, kolik za děti měsíčně zaplatíš (školné, intr, doprava, koníčky, kapesné, lékaři,......)včetně jídla, podílu na bytu či domě včetně energií a chtěj minimálně polovinu!!!

Příspěvek upraven 07.01.12 v 20:08

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
6.1.12 14:17

Tak s tím chtít polovinu nákladů nesouhlasím. Matka by měla platit míň než polovinu, protože část výživného nahrazuje osobní péčí o děti. Navíc pokud otec bere hodně nadprůměrné příjmy, tak dítě ošidíš. Ono nemá právu na náhradu nákladů, ale na stejnou životní úroveň jakou by mělo, kdyby rodiče žili spolu (zjednodušeně). Tzn. pokud teď nejezdí třeba na hory, protože na to není a teoreticky v manželství by na to bylo a jezdili by, má právo na takové výživné, aby na hory jet mohl (to jen jako příklad, snad jsem to napsala srozumitelně).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.12 14:34

el-brno, u mně je to ale tak, že za to výživné bych je neuživila ani z té poloviny. Ale rozumím, co tím myslíš a myslím, že máš recht.

• Citovat
  • Upravit
17630
6.1.12 15:39

no ono je taky potřeba předpokládat, že i ten otec do toho dítěte něco vrazí mimo alimenty. Manželova dcera s námi jezdí v zimě na hory a v létě na dovolenou, plus s maminkou taky, takže ve výsledku pak ten životní standard má daleko vyšší než třeba její kamarádky, jejichž rodiče si dvě letní dovolené nemůžou dovolit. No a ani kdyby zůstali spolu, tak by na to neměli. Přeci jen jsou pak na takovéhle výdaje čtyři příjmy místo dvou. Neříkám že jezdíme na Mauricius…
Neříkám že je to zrovna tenhle případ, ale tak nějak všeobecně…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
6.1.12 16:29

Ne vždycky tatínek dětem dá něco bokem, já znám případy, kdy otec donesl soudu i účtenku od žvýkaček, aby dokázal, že když má dceru na víkend, má s ní velké výdaje :lol: Ne každý tatínek si bohužel uvědomuje, že má děti a že i kdyby s nimi žil, musel by n ně platit, ale ne jednou za měsíc, ale denně :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
9.1.12 13:23
El-Brno píše:
Tak s tím chtít polovinu nákladů nesouhlasím. Matka by měla platit míň než polovinu, protože část výživného nahrazuje osobní péčí o děti. Navíc pokud otec bere hodně nadprůměrné příjmy, tak dítě ošidíš. Ono nemá právu na náhradu nákladů, ale na stejnou životní úroveň jakou by mělo, kdyby rodiče žili spolu (zjednodušeně). Tzn. pokud teď nejezdí třeba na hory, protože na to není a teoreticky v manželství by na to bylo a jezdili by, má právo na takové výživné, aby na hory jet mohl (to jen jako příklad, snad jsem to napsala srozumitelně).

Hele a co když by ten chlap taky rád o děti pečoval a staral se o ně…i třeba za ty menší alimenty páč by byl radší s dětma než se soudil o vysoké alimenty…myslím že jde spíš o možnosti a finanční situace toho druhého než že má dávat na děti víc než ten co je má v péči. Pokud matka bude vydělávat víc a otec míň tak i když budou spolu tak ta matka na děti dá víc i když se o ně víc stará prostě to tak je. a proto by se ti dva co si pořizujou děti měli být nejdřív jistý zda jsou schopni se i o to dítě postarat když se přihodí takové neštěstí že spolu nebudou. Myslím že je dost nezodpovědné si pořídit dítě a chtít ho do péče a pak na něj ani nemít finance. Samozřejmě ten druhý by měl přispývat ale podle svých možností a schopností.
I když toto není situace zakladatelky, bejt tebou bych se sním pokusila dohodnout je to to nejlepší páč na soudy se čeká třeba i rok je to dost nepříjemné čekání a lítání.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
9.1.12 16:29

Jakuk, to není o tom, kdo by rád pečoval a nerad, ale o tom, kdo o děti pečuje přece. Rád nerad na to se nehraje. Někdo platí penězi, někdo „platí“ péčí. Přesně jak píšu nejde o poloviny nákladů. Nejde říct, že dítě má takové a takové náklady a pak to vydělit na polovinu, to je blbost. To, že by matka měla platit míň než polovinu platí při stejných majetkových poměrech rodičů.
Copak se výživné žádá jen proto,že na dítě nenám peníze? je to nárok dítěte a i kdyby ho rodič uživil ve své péči naprosto sám, tak by takový rodič jednal proti zájmům dítěte. Jako zákonný zástupce má rodič udělat vše pro to, aby práva dítěte byly ochráněny a i když výživné nepotřebuje na přežití a uživení, tak je třeba hájt jeho práva na STEJNOU ŽIVOTNÍ ÚROVEŇ. Matka dává co může a není důvodem, proč by díě mělo být ochuzeno o to, co má dávat otec.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
10.1.12 06:47

Tak to už chápu proc si matky žádaj děti do péče a nakonec je většinou dostanou pokud teda nejsou závyslí a tak dále. A pak žádaj i o nesmyslné alimenty a jsou jim i kolikrát přiklepnuty. Tak dík za vysvětlení.
Já jsem si ale myslela že oba rodiče maj právo na své děti a taky platí podle svích možností a schopností a né podle toho že se o ně stará ten druhů a má na to právo, aby mu druhý rodič dával víc než on za ně dává.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
10.1.12 12:50

No já nevím co jsem na tom zase napsala nepochopitelného.
Ano, dítě si amtky berou do péče kvůli penězům. A otcové je taky chtějí kvůli penězům. Jinak jim na dětech vůbec nezáleží. :roll:
Nikdo nepopřel právo rodiče na dítě, jenže jaksi se nedomyslelo, že dítě nemůže (resp. nemělo by) být rozpůleno :mrgreen: To že se výživné počítá podle majetkových poměrů rodiče, jsem psala asi stokrát. Při stejné životní úrovni rodičů ale vážně ten, který se o dítě nestará, by měl platit víc než ten, který o něj celodenně pečuje. Ač to může být pro někoho nepochopitelné, i péče o dítě je druh práce, bohužel ji skoro nikdo nedokáže ocenit ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
10.1.12 13:34

Jakuk, oba rodiče mají právo na své děti, ale zřejmě nemají povinnost jim náležitou péči věnovat. A pokud ti řeknu, že se někdy horko těžko vymáhá výživné, tak věř, že vymoci si od otce mé dcery péči a zájem není možné. On chodí po svých známých a brečí, že jsem ho připravila o dceru, ale:

• naposledy se ozval před více než rokem, aby se mě telefonicky zeptal, jak se dcera má,
  • před více než dvěma lety si ji jednou vzal, nasliboval ji, že pojedou do bazénu, že jí koupí kolo atd., pak se neozval, až zase tedy asi před tím rokem,
  • jo narozeniny, svátky, Vánoce neřeší
  • když ji vypravuji např. na tábor, tak se nikdy nenabídl, že by ji třeba něčím přispěl
  • abych nebyla tedy úplně nespravedlivá, tak jednou koupil jedny boty a jednou ki přes mou známou poslal od své matka, dceřiny babičky, pytel hadrů ze 70. let (nekecám, ze 70. let a ještě byly ty věci špinavé!!!!)

Můžeš mi říct, jak ho přesvědčit k zájmu a péči o dítě?

• Citovat
  • Upravit
15
12.1.12 10:23

El-Brno

S tímto naprosto souhlasím! Když jsem psala, že má chtít polovinu toho, co za děti dává, myslela jsem to tak, že tohle snadno spočítá, ale spočítat na kolik může ocenit svoji péče je dost těžké. Jen si vemte, že by zaplatila au pair, aby za ní dělala to, co dělá zadarmo. To by pak mohly být 2 rovné poloviny, i když zase na druhou stranu, ani au pair nedá dítěti tolik, co matka, která se o něj stará (případně starající se otec). Myslím si, že dnes i v minulosti ve většině případů rodič, který o dítě nepečuje na něj přispívá míň než dítě vydá. Je to složité, nejlepší je domluva, jenže většinou by to musela být domluva mezi bývalou a stávající partnerkou a ty se nikdy neshodnou!!! V plno případech musí chlapík poslechnout, co se chce doma. Pak jsou ale zase i ti, co jim vůbec nedochází, že mají dítě a mají povinnost se o něj postarat!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
12.1.12 10:43

no tak kdyby chtěla bývalka, aby jí manžel platil jako by měla najatou au-pair, tak bych ji asi hnala svinským krokem :mrgreen:
Mně taky manžel doma neplatí za to, že se mu starám o děti. Ale bylo by to docela vtipné: no malá je dneska opět čistá a spokojená, tady máš miláčku pětistovku :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
124
12.1.12 10:48
Vera111 píše:
no tak kdyby chtěla bývalka, aby jí manžel platil jako by měla najatou au-pair, tak bych ji asi hnala svinským krokem :mrgreen:
Mně taky manžel doma neplatí za to, že se mu starám o děti. Ale bylo by to docela vtipné: no malá je dneska opět čistá a spokojená, tady máš miláčku pětistovku :mrgreen:
:palec: to mě fakt pobavilo :-)
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová