Zvýšit výživné?

• Fotoalbum (0)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
5476
12.1.12 13:09
Vera111 píše:
no tak kdyby chtěla bývalka, aby jí manžel platil jako by měla najatou au-pair, tak bych ji asi hnala svinským krokem :mrgreen:
Mně taky manžel doma neplatí za to, že se mu starám o děti. Ale bylo by to docela vtipné: no malá je dneska opět čistá a spokojená, tady máš miláčku pětistovku :mrgreen:

Vidím, že kdo nechce pochopit, nepochopí :( Takže hlídáš děti zadarmo? ;) Můžu ti moje přivést? ;) Prostě je to práce jako každá jiná a i když si v rodině za to neplatí, tak přece není bez hodnoty (i když teda přiznávám, že ne každý rodič vychovává tak, aby to vůbec za něco stálo :mrgreen: ). A to, že tě manžel za péči o dítě neocení, tak není náš problém, mě třeba oceňuje - sice ne penězi, ale oceňuje ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
12.1.12 13:33

V podstatě jde o to, že za prvé pokud je matka doma s dětmi, tak nemá možnost chodit vydělávat, na rozdíl od toho otce, který tu možnost má. A za druhé když už se přepočítá u soudu na peníze to, kolik stojí potraviny a oblečení, tak by se mělo vzít v úvahu i to, že péče o dítě stojí rovněž čas a energii. V normální funkční rodině je spoustu věcí oceněno jinak než penězi, když se to holt dostane k soudu, tak se musí přepočítávat na něco hmatatelnějšího.
Pravda je, že mně ten člověk neplatí ani tolik, aby to pokrylo třeba jen poloviční náklady na výživu, o oblečení, zájmových kroužcích, či péči nemůže být řeči.

• Citovat
  • Upravit
17630
12.1.12 21:19
El-Brno píše:
Vera111 píše:
no tak kdyby chtěla bývalka, aby jí manžel platil jako by měla najatou au-pair, tak bych ji asi hnala svinským krokem :mrgreen:
Mně taky manžel doma neplatí za to, že se mu starám o děti. Ale bylo by to docela vtipné: no malá je dneska opět čistá a spokojená, tady máš miláčku pětistovku :mrgreen:
Vidím, že kdo nechce pochopit, nepochopí :( Takže hlídáš děti zadarmo? ;) Můžu ti moje přivést? ;) Prostě je to práce jako každá jiná a i když si v rodině za to neplatí, tak přece není bez hodnoty (i když teda přiznávám, že ne každý rodič vychovává tak, aby to vůbec za něco stálo :mrgreen: ). A to, že tě manžel za péči o dítě neocení, tak není náš problém, mě třeba oceňuje - sice ne penězi, ale oceňuje ;)

neřekla jsem že mě neocení, ale že mi za to neplatí :D
takže podle téhle teorie:
Za kolik tak dělá au-pair? Za 5 litrů asi těžko na plný úvazek. Takže řekněme tak 15?
tak můj muž nosí domů 18 tis. a své bývalé ženě by tedy měl platit 7500 plus výživné? To je tak 10 tis.
z toho vyplývá, že jeho bývalá žena bude dostávat na dceru 10 tisíc a manžel, já a naše dvě děti budeme žít z jeho osmi, plus moje mateřská, to je 15 500. Tak to je trošku uhozené, to uznejte

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
123
12.1.12 21:33

Mám před sebou tabulky a dvě děti = 30% z příjmu. Jestli před 11ti lety určili výživné 1400kč, tak teď to bude min. 3500kč, pokud nemá min mzdu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
12.1.12 21:42

el-Brno: a ještě mě napadá, když tebe manžel neoceňuje penězi, ale oceňuje tě jinak, tak pak by tedy stačilo, kdyby manža šel za bývalkou a řekl jí jak si váží její péče a byl jí za to opravdu vděčný a pak by platit nemusel…
Bavíme se tady o penězích, takže jednoduše řečeno, tobě manžel za péči o děti neplatí. Mně taky ne, ani nikoho takového neznám. Takže moc normální to asi není. Ale po rozvodu je to něco jiného, to už je to v cajku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
13.1.12 20:54
Vera111 píše:
El-Brno píše:
Vera111 píše:
Vidím, že kdo nechce pochopit, nepochopí :( Takže hlídáš děti zadarmo? ;) Můžu ti moje přivést? ;) Prostě je to práce jako každá jiná a i když si v rodině za to neplatí, tak přece není bez hodnoty (i když teda přiznávám, že ne každý rodič vychovává tak, aby to vůbec za něco stálo :mrgreen: ). A to, že tě manžel za péči o dítě neocení, tak není náš problém, mě třeba oceňuje - sice ne penězi, ale oceňuje ;)
neřekla jsem že mě neocení, ale že mi za to neplatí :D
takže podle téhle teorie:
Za kolik tak dělá au-pair? Za 5 litrů asi těžko na plný úvazek. Takže řekněme tak 15?
tak můj muž nosí domů 18 tis. a své bývalé ženě by tedy měl platit 7500 plus výživné? To je tak 10 tis.
z toho vyplývá, že jeho bývalá žena bude dostávat na dceru 10 tisíc a manžel, já a naše dvě děti budeme žít z jeho osmi, plus moje mateřská, to je 15 500. Tak to je trošku uhozené, to uznejte

Ano, přesně tak ;) Já doufám, že jsi jediná, kdo to takhle chápe :zed: S tím už bohužel ale nic nenadělám. Vysvětlit ti, že i péče o dítě má svoji hodnotu, se asi nedá. Nikdo přece nepsal platit náklady jako za cizí placenou sílu, ale zohlednit to ve výši výživného. A pokud mají oba rodiče stejné příjmy, že by otec měl tedy platit víc než polovinu, protože matka si svoji část výživného nahrazuje osobní péčí :zed:
O au-pair tady pořád vzpomínáš jen ty, nikdo nikdy nezmínil, že by se měla matce platit polovina ceny za cizí placenou sílu 8o

A btw hlídání cizími „babičkami“ stojí např. 5 tisíc měsíčně :mrgreen: Koukni na diskuze… ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
13.1.12 20:58

reagovala jsem na toto:
Když jsem psala, že má chtít polovinu toho, co za děti dává, myslela jsem to tak, že tohle snadno spočítá, ale spočítat na kolik může ocenit svoji péče je dost těžké. Jen si vemte, že by zaplatila au pair, aby za ní dělala to, co dělá zadarmo. To by pak mohly být 2 rovné poloviny, i když zase na druhou stranu, ani au pair nedá dítěti tolik, co matka, která se o něj stará (případně starající se otec).

A jak by sis to jako představovala? Že já budu posílat svoje děti žebrat, aby jeho dcera mohla dostávat 10 litrů alíky? :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Táta Pavel
13.1.12 21:19
Anonymní píše:
Chtěla bych znát váš názor na zvýšení výživného. Bývalému partnerovi bylo v roce 2001 vyměřeno výživné na dvě děti ve výši 1400 korun.

Výživné soudy určují podle příjmu povinného, přičemž se nepřihlíží pouze k reálným příjmům, ale i k reálně dosažitelným příjmům, aby si povinný uměle příjem nesnižoval. Dále se přihlíží k dalším vyživovacím povinnostem povinného a k jeho minimálním životním nákladům. Každopádně doporučuji žalobu na zvýšení výživného podat, pokud není povinný pod exekucí, nezaměstnaný a s trvalým bydlištěm na městském úřadě. To pak smysl nemá. Orientačně lze pro výši výživného použít tabulku bývalé ministryně Kovářové, je sice úplně blbá (ta tabulka), ale jako základní vodítko sloužit může.

Tabulka nyní vypadá takto:
Věk dítěte Podíl výživného z čistého příjmu povinného 0 - 5 let 11 - 15 %
6 - 9 let 13 - 17 %
10 - 14 let 15 - 19 %
15 - 17 let 16 - 22 %
18 a více let 19 - 25 %

• Citovat
  • Upravit
5476
15.1.12 20:06
Vera111 píše:
reagovala jsem na toto:
Když jsem psala, že má chtít polovinu toho, co za děti dává, myslela jsem to tak, že tohle snadno spočítá, ale spočítat na kolik může ocenit svoji péče je dost těžké. Jen si vemte, že by zaplatila au pair, aby za ní dělala to, co dělá zadarmo. To by pak mohly být 2 rovné poloviny, i když zase na druhou stranu, ani au pair nedá dítěti tolik, co matka, která se o něj stará (případně starající se otec).A jak by sis to jako představovala? Že já budu posílat svoje děti žebrat, aby jeho dcera mohla dostávat 10 litrů alíky? :lol:

Jestli ti to přijde těžké, věř, že někteří lidi na to studují, aby o výživném (anejen o něm) mohli rozhodovat. Tak buď ráda, že ty to dělat nemusíš :palec:

A co jako bych si představovala? Jaký žebrání? Já už se v tm teda ztrácím :nevim: Tak ještě jednou - modelový případ:
dcera 6 let, matka vydělává 15 tisíc čistého, otec 15 tisíc čistého. náklady dítěte třeba plácnu 4 tisíce měsíčně. podle teorie, že se má platit napůl, by to znamenalo, že otec by měl přispět 2 tisíce, matka 2 tisíce. s tím já prostě nesouhlasím. oec by měl platit aspoň 3 tisíce měsíčně - odpovídá to jeho platu. a proč by na matku mělo zbýt jen 1 tisíc? za prvé: o dítě se stará, za druhé nemůže jít večer do hospody na pivo, jak chodí pravidelně tatínek (nebo do kina s kámoškou třeba), za třetí když je dítě nemocné, zůstane doma (nižší příjem) a spousta podobných „omezení“
navíc matce se výživné nestanoví, protože o dítě pečuje, ale kde je psáno, že dítěti investuje pouhou tisícikorunu? třeba ji pořád bude dávat taky tři tisíce… :nevim:
už to chápeš? přestaň se tady ohánět desetitisícema, o to nejde.
Myslím si, že nikdy nebudeš objektivní, protože nejspíš tvůj manžel má někde další dítě a tebe štve, že ukrajuje peníze z vašeho rozpočtu a že si to to dítě vůbec nezaslouží, že :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
15.1.12 20:12

tak dítě má, platí 2 tisíce a je mi to jedno :nevim: Kdyby měl platit tolik, že by na naše děti zbývalo míň než by platil na dceru, tak už by mi to vadilo.
Asi nečteš moje příspěvky pořádně. Psala jsem to jako komentář k názoru, že by měl platit jako polovinu pro au-pair, což mi přijde fakt neuvěřitelně absurdní.
A co se týká výživného, nevím proč by mělo zbýt na matku 8o
Ty jsi určitě zase opuštěná manželka. Jako já to chápu… No a jeho dceru určitě na hůl nebereme, má se i u nás, myslím, dost dobře.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
15.1.12 20:15

jo tak! Že bude matka platit míň. No stejně je to divný i tak. Proč by si nemohla zajít do hospody?? Jako proto že má dítě v péči? No tak to já si taky nemůžu zajít do hospody. Ne že by mi to chybělo. Ale kdybych chtěla, dám děti k babičce a jdu a to snad ona může taky, ne?
Ale já to vidím zkresleně, protože my to máme asi trochu jinak…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
15.1.12 20:27

Nene, otec mého dítěte s námi pořád žije. Na matku přece taky musí něco zbýt, ona má taky vyživovací povinnost, dokonce ze zákona (stejně jako otec). Jenže ze zákona může část svojí vyživovací povinnosti nahradit osobní péčí o dítě (samozřejmě pokud je to zrovna matka, která má dítě v péči). Platí to i naopak, neboj (to jenom aby rovnoprávnosti bylo učiněno za dost :mrgreen: ).
Psalo se tady, že za situace, kdyby péči vykonával někdo jiný, tak by náklady na dítě byly větší, takže by i otec více platil. Proto není důvod, když dítě vychovává vlastní matka, nezohlednit toto „ušetření“ ve výživném (tak zase čti pořádně taky :kytka: ). Doslova psala: Jen si vemte, že by zaplatila au pair, aby za ní dělala to, co dělá zadarmo. To by pak mohly být 2 rovné poloviny… vidíš ten podmiňovací způsob? tím je vyjádřeno, že nikdo nepečuje o dítě zadarmo, ani vlastní matka ne, ale ta si to platí ze svého (pokles příjmu u nemoci, prací prášky, mýdla, platí vlastním časem, vlastní námahou, neexistencí volného času apod.). kdyby místo péče o vlastní dítě šla dělat ve volném čase někomu au-pair a dělala to samé, tak by snad za to dostala zaplaceno. v čem je ta její práce pro vlastní míň hodnotná než pro cizí? to se tady snažíme vyjádřit - to, že někdo nedostane zaplaceno, neznamená, že ta práce nemá hodnotu!!!!
no a i náklady au-pair přece mohlo být oprávněné: pokud by au-pair dítě potřebovalo (např. jako osobního asistenta nevidomého dítěte), tak by se na těchto nákladech měli rodiče podílet napůl. vždy se u nákladů zohledňuje i jejich potřebnost. pokud dítě au-pair potřebuje, musí platit napůl, nedá se nic dělat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
15.1.12 20:37

no tak tohle my naštěstí neřešíme. Jak jsem psala, holka je ve střídavé péči (takže ne že bych jí nepřála, ale starám se o ni stejně jako její maminka) a alimenty platíme z plezíru, protože maminka jí kupuje víc oblečení třeba a platí jí obědy ve škole.
Nevím, no. Já bych se o náklady podělila napůl. Ale to zase znám jen z našeho případu, kdy nevlastní dcera není u nás o nic ošizená, manžel se o ni zajímá, chce ji tu mít, jezdí s námi všude na dovolené, na rodinné akce (pokud nemá něco jiného s maminkou). Kupujeme jí dárky, má tady zázemí. No a maminka má každý druhý týden jen pro sebe. I když teda ty týdny má odpolední…
Ale asi jsme vyjímečný případ. Dokonce až tak, že si i rozumíme s manželovou bývalou ženou. Je to fajn ženská. Prostě u nás je to v pořádku, tak to možná vidím zkresleně. A ráda se hádám :mrgreen: :mrgreen: Tak promiň že jsem tě vytočila. Ale to se prostě nedalo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5476
16.1.12 12:50

Proč vytočila? Ale je fakt, že se snažit deseti různými způsoby pořád napsat to samý je už trošku otravný ;) Já rád diskutuju, ale na hádky moc náladu nemám. Však všechno v pohdě, jen to nikam nevedlo, bylo to pořád to samý :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17630
16.1.12 19:47

nojo :roll:
:kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...