Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahojky,
jsem teď v 35. tt. a slyšela jsem, že je dobré pít před porodem čaj z malinového listí, že uvolňuje a změkčuje porodní cesty a porod je pak „lehčí“. Nemáte s tím někdo zkušenost? Už ho mám koupený, ale nevím, jak dlouho před termínem porodu ho mám začít pít, abych si náhodou nevyvolala porod dřív…
Díky za každou radu, Elis ![]()
Tak maliník pij zhruba od 36 týdne, ovšem záruka rychlého porodu to fakt není, ale piju ho taky a doufám:-))
Já ho pila cca od 32tt (a to jsem měla od 17tt kontrakce, které postupně zesilovaly a byly častěji, dřív jsem určitě neporodila ani omylem:) Rodila jsem 40+0). As i2-3× denně. Chu´tově byl hnusnej, ale dalo se to i bez oslazení:)
G
Ahojky, mám kamarádku gynekoložku, a na její doporučení jsem zhruba od 35 týdne pila 2× denně šálek maliníkového čaje a 2× denně šálek čaje z mateřídoušky. Pak jsem taky 3× denně jedla 2 kapsle pupalky dvouleté. Nevím přesně čím to bylo, ale malá se narodila přesně v termínu. O půl desáté večer mi praskla voda, o půl druhé ráno mi začaly kontrakce rovnu po 3 minutách, po 40 minutách jsem byla otevřená na 5 cm, a ve 3:50 byla malá na světě. Ale těžko říct, jestli to bylo opravdu tím ![]()
Tak přeji rychlý a pohodový porod.
M
Díky za rady, takže když to nemůže ublížit, začnu ho pít už teď… Jen jsem se teď koukala na návod a docela mě udivilo, že se ten maliník nespařuje jako normální čaje, ale musí se nasypat do 0,25 l studené vody a nechat povařit 3 až 5 min… Nevím jestli se tak má připravovat standartně, ale napadlo mě, že na zahradě máme spoustu malin…myslíte, že kdybych si dělala odvar z čerstvého malinového listí a pila ho taky 2× denně, že by to mělo stejný účinek?
Nebo na té přípravě čaje (do studené vody a povařit) něco je?
Díky, Elis
Ahoj, od 34. tt se doporučuje pít čaj z maliníku (max.5 hrnků), jíst lněná semínka (max.2lžíce), masírovat hráz, neposilovat už svaly pánevního dna, ale můžou se cvičit cviky na jejich uvolňování.
Ahojky, já pila maliník od 36. týdne, dřív jsem četla , že by se neměl, nevím proč. Akorát já ho nevařila, ale jen zalila horkou vodou, bylo to tak i na sáčku napsaný /měla jsem z lekárny asi za 22,–/ . Pila jsem denně tak 1/2 litru. No, musím říct, že když na to zpětně vzpomínám, tak porod pro mě zas až tak hrozný nebyl /ale to po čase asi pro všechny
/ a doktor pak říkal, že to šlo hladce, tak nevím, třeba za to mohl maliník
![]()
Tak přeju bezproblémový porod a hlavně zdravé mimi
ahojky správně se má mít od 34tt, já ho pila od 32tt:-)
Jinak ještě sliz z lněného semínka- dělá skluzavku v porodních cestách, určo to funguje, kdybys chtěla vědět víc, tak mi písni SZ:-)
Pa Hana a LUkajda
Tak, tak, zkrátka zvyšuje sekreci hlenů v těle. A taky působí proti zácpě a vůbec je zdravé a nejen před porodem.
Ahoj,
já jsem pila čaj z maliníku 1 x denně a k tomu 2 lžíce lněných semínek od 36 tt. Pozor, ta semínka se musí buď pomlít nebo dobře rozkousat, jinak způsobují zácpu. Porod jsem měla bezproblémový, z 2 - 3 cm otevření při nástupu do porodnice jsem byla otevřená na 10 cm se zašlou brankou za hodinu a čtvrt. Takže tomu věřím a při druhém těhu do toho půjdu zas.
Martina a Filip (20 měsíců)
Ahoj, psala jsem teď Hance (cokoladkova) SZ, ale nahlásilo mi to chybu, takže se to asi neposlalo…
O maliníku vím, že pomůže u porodu, ale o lněném semínku jsem ještě neslyšela. Můžu poprosit o víc informací? Čím pomáhá při porodu a když tak kolik a kdy (ráno x večer, před x po jídle..) se má jíst?
A ještě k těm cvikům na uvolňování pánevního dna - jsou to ty cviky jak se trénují dřepy s koleny od sebe nebo se sedí v tureckém sedu?
Ahoj,
ten len prý obalí plod a poševní stěny takovým „slizem“, takže plod pak může snadněji vyklouznout ven. Prostě zjednodušeně řečeno má udělat jakousi klouzačku (syn byl venku na 2 zatlačení). Hospodáři ho taky běžně dávali před porodem kravám a kozám (lněný odvar) a prý bylo přísloví „Len, aby šlo dobře ven“. Já jsem někde četla, že se mají jíst denně 2 polévkové lžíce, dobře rozkousat nebo pomlít. Jedla jsem jej ráno, a zapíjela tím maliníkem. Pomlít mi to na našem mixéru nešlo, tak jsem zuřivě kousala - nic moc, ale dá se to přežít. Při konzumaci lněného semínka se může taky stát, že plodová voda a placenta se díky němu zbarví mírně do zeleno-šeda. To neznamená, že plodovka je zkalená, ale je to kvůli tomu lnu. Já jsem to tak měla, na porodním sále řešili barvu placenty, ale když jsem jim řekla o semínku, tak věděli, o co kráčí
Takže jdi do toho, uškodit to nemůže, maximálně pomoct. Přeju rychlý porod a zdravé mimčo
Martina
Elisa - fakt mi nic nedorazilo:-(
Tak lněné semínko, je hlavně dobré z toho důvodu, že ten sliz, který vlastně piješ se vytvoří v porodních cestách a tím snadněji vyklouzne miminko na svět:-)) vlastně laicky řečeno mu tím tam vytvoříš skluzavku:-)
Jinak pozor lněné semínka nezpůsobuje zácpu, ale průjmy a to takové, že jsem měla šílené křeče. Proto můj způsob byl uvařit lněná semínka v 1-2dcl vody lžíce lněného semínka(je jedno jestli normální- tmavě hnědé či to zlaté- krémová barva, to je prý lepší) a potom hnedka horké zcedit přes cedník a v čaji jsem to vypila:-) Vaří se to tak dlouho dokud do toho nedáte lžičku a při vytahování se na ní nepotáhne takový ten „sliz“ holky zní to strašně, ale fakt to pomáhá!!!!!!
Jinak cedit hnedka potom už začne vznikat rozsolovitá hmota a skr cedník to neprojde!!!
Tak kdyby ještě něco tak zkus znova SZ třeba už bude fungovat papa Hana a Lukajda
PS:Myslím a z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že pomáhá jak maliník tak lněné semínko, malý měl 4100gr a 53cm a já ho porodila normální cestou a to musím podotknout, že jsem 171cm vysoká a mám 53kg. Všichni na porodnici mi říkali, to je max. 3,7kg to ještě porodíte hmm trošku se sekli, ale šlo to:-))