Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, určitě jste většina zaznamenala reportáž v TV o špatném vlivu UTZ na mimi. Mám z toho nepříjemný pocit, protože se na velký UTZ zrovna chystáme a doktor mě upozornil, že to bude trvat aspoň půl hodiny. Chci mít jistotu, že je mimi v pořádku (má všechny orgány O.K., dostatek plodové vody, placenta je v normálu…), ale přece jen mám z toho trošku obavy. Jak se na to díváte vy?
JA jsem pro UZV, ktere jsou potrebne ke spravnemu urceni vyvoji tehotenstvi
Ale prijde mi zbytecne kontrolovat UZ miminko pri kazde navseve poradny..........tohle podle mne neni zapotrebi
Ano, je pro mne dulezite videt srdicko kolem 7tt, pak zjistit, jestli mimi ma vse co ma mit 12tt a pak ve 20tt, srdicko, hlavicka, anomalie, taky v 32tt,
vic UZ neni opravdu potreba
a taky si myslim, ze je to skodlive, porad si pamatuji, ze po Uz jsem mela v brisku divne pocity, miminku se to zjevne moc nelibilo......
K
protoze pracuju s UZ, tak jsem si to po te reportazi dlouze zjistovala, cetla jsem o tom spoustu clanku a zjistila jsem, ze zadne studie nejsou zcela jednoznacne a kdyz se to vezme celkove, tak v pulce studii vychazi, ze neni zadny vliv a v pulce studii vychazi, ze je snad nejaky vliv na vahu a psychomotoricky vyvoj ditete…
takze ja si z toho vybiram, ze screeningovy UZ neskodi, a pokud by se delal kazdy den, tak je to nejiste…
Naprosto souhlasim s Katkou. Pokud se nekontroluje vic nez ma, nemuze to miminku uskodit, i kdyz to pro nej neni asi to prave. My byli vcera a prckovi se to zjevne dost nelibilo - box po cele odpoledne.
Taky mám z toho depku, protože jsme byli na 3D a pobyli jsme si tam, docela dlouho + ultrazvuky u doktora normálně.
Nevím sice co říkaliv TV, taky mě hned tchýňka informovala, že UTZ škodí, ale to jsou trošku silná slova!! Četla jsem článek a šlo o pokusy na myších a vůbec žádné závěry co se týče lidí z toho udělat nemohli. Neměli prostě dostatek údajů a podkladů.
Podle mně je to nafouknutá bublina, i když nic se nemá přehánět.
Jenomže co mám jako teď dělat, když jsem tu jejich doporučovanou půl hodinu za celé těhu přetáhla už teď?
To se mám depkovat do konce těhu a pak, kdyby něco bylo, tak si vyčítat? No to si fakt pomůžu! (I když to tak stejně bude
)
Ach jo, furt něco!
Správy som nevidela, k uvedenej téme som iba čítala toto :
http://spravy.pravda.sk/…_zaujima.asp?…
Zrejme sa tu o tom strhne búrlivá debata, ja osobne som absolvovala nevyhnutné UTZ potrebné zo zdravotného hľadiska, pozorovanie bábätka pre „zábavu“ sa mi nepáči a ani sme ho neabsolvovali.
Mám známe, ktoré si platili UTZ (3D a 4D - pri tom to je stále len počítačová simulácia a nie realita…) takmer každé dva týždne
čo je pre mňa nepochopiteľné, no ale ich vec.
Takže dôležitá je podľa mňa „zlatá stredná cesta“ - keď je to potrebné - ÁNO, pre zábavu (a komerčné zárobky nemocníc) - NIE.
V té reportáži, ale také zaznělo, že špatný vliv na člověka (dítě) nebyl prokázán. A nějak se zapomněli zmínit, že to je jediná metoda, jak zjistit, zda se mimčo vyvíjí, tak jak má (srdíčko, atd). Myslím si, že zprávy na Nově by těhotná mamina snad neměla ani sledovat
![]()
Ahoj holky,
já probírala vliv UZ s několika dr. a neexistují žádné studie,které by to mohly potvrdit. Buďte v klidu, těch pár UZ za těhotenství určitě miminku neuškodí, vemte si, kolik dětí je takhle sledovaných a nikdo žádné problémy u dětí ještě neodhalil! Já měla obě těhu riziková, takže jsem na UZ byla každou chvíli a žádné problémy u svých dětí nepozoruji.
Biny:„Myslím si, že zprávy na Nově by těhotná mamina snad neměla ani sledovat
“ Naprosto souhlasím a podepisuju se pod to taky.
… akorát že tahle zaručená byla zrovna na veřejnoprávní ČT 1
- osobně ač nepreferuji časté vyšetřování UZ jsem si ji zařadila do kategorie
„okurková sezóna“ ![]()
souhlas s Katkou. Pamatuji se, že Vítkovi se na velkém UTZ ve 20tt pranic nelíbilo, začal se mrskat a byl naštvaný… Já si myslím, že úplně stačí 3 ultrazvuky za celé těhu. Vzpomínám si dost přesně, jak naám PA říkala v kurzu, že dřív se taky o RTG tvrdilo, jak je bezpečný…
Tím to nechci srovnávat, nemyslím, že by UTZ měl být nějaký extranebezpečný, ale asi úplně super to taky nebude…
Ahoj Jolmo,
taky mně přišlo, že není o čem psát, tak něco trošku „přikrášlí“,aby zaplnili vysílací čas.Jinak jsem byla přesvědčená, že to vysílala Nova, možná jsem si to jen s ní automaticky spojila ( u ČT mě to překvapilo),ale fakt nevím, já to poslouchala jen na půl ucha, rovnala jsem spor o hračku mezi dětima, které bez následků přežily hafo UZ(teď to honem počítám a vyšlo mi jich 18 u Zuzky) během těhotenství.
Tak ja jsem mela rizikove tehotenstvi a delali mi porad ultrazvuky a v pohode.Myslim si, ze vam vic uskodi se kvuli tomu nervovat.Takze to pustte z hlavy a na Novu na zpravy nekoukat
![]()
Naprosto souhlasim s Biny. Určitě je to o tom, že jsou ultrazvuky, které je nutné během těhotenství udělat a bez nich bychom se mohly vrátit do doby, kdy se rodilo spoustu dětí s malformacemi (vrozenými vadami) apod. Nic se prostě nemá přehánět a bát se ultrazvuku v těhotenství není vůbec na místě. A doktoři zcela jistě nebudou dělat zbytečná vyšetření. Ta komerce je fakt hrozná
Oni snad netuší, jak budoucí maminky vyděsí ![]()
taky se mému miminku ještě v bříšku uz nelíbil, dokonce jsem měla kvůli tomu opakující se špatný sen vždy noc před! vyšetřením na gynekologii" a před jednou gyn. prohlídkou ještě doma mi vytekla ve 4.měs. plodová voda s krví, takže to skončilo jako rizikové těhotenství. Nicméně od té doby jsem věděla odkud vítr fouká. ![]()
Takže požadujte vyšetření uz na břiše a ne vaginálně, no a potom v porodnici běžte hned domů první den, vemte si s sebou někoho, kdo vám zajistí že nedostanete „medikaci“ oxytocin, pitocin apod. ani dolzin (na „odpojení noh“ abyste personál nepokopali, až budou trvat na poloze v leže).aby vás nevyřídili tak že nebudete moct držet mimino.
Jo v porodnici mějte mimino pořád u sebe, i když vás vyzvou nebo použijou slovo vyšetření miminka, tak jim ho nedávejte!!!
Nebezpečná novinka, kvůli které to píšu, je vyšetření sluchu právě uz. v porodnici. je to vymazání půl mozku, dítě zapomene že jste jeho matka. porodila jsem doma druhé dítě, je nesrovnatelně napřed než to první, tak o 3měs lepší pohybový vývoj, stojí bna špičkách ve dvou měs. ![]()
vyš. sluchu mu udělali ve 3měs. a mělo autistické reakce, čumí do blba, neví kde je a že já jsem jeho máma. což prve to bylo právě moje dítě s pojmem o prostoru a času. a s vědomím sebe sama a sebeúcty. Dále přestalo mluvit, říkal předtím ka a ted ho musím vše zase učit a i ten pohyb. je to neštěstí
nedávejte dítě "lékařům do ruky za žádnou cenu!!!
jinak je to důležité kvůli tomu, že dítě vás pak neposlechne v rizikové nebo nebezpečné situaci, třeba na silnici. když ví, že právě ty jsi ta nejlepší osobnost pro něj na světě, tak o tom nemusí přemýšlet a rovnou tě poslechne. Problémy u dcery narozené v porodnici s tím přetrvávají do 4let.
takže při "vyšetření " hned jak vám to bude nepříjemné ´=je to nepříjemné miminku, tak to přerušte i kdybyste ěly utéct z křesla!
Díky a buďte pyšní na to, že dokážete hlídat své zdraví, protože doktoři nevědí, co je to zdravý člověk. ![]()
Příspěvek upraven 15.03.14 v 13:23