Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
chci dát malého od září do školky (bude mu 3 roky a 3 měsíce) včera jsem ho byla přihlásit do nejbližší školky. Chci ho dát jen na půl dne, abych nepřišla o mateřskou. Plánujeme další dítě, ale zatím není na cestě. Ráda bych aby byl mezi dětmi a já měla více času na miminko. Jinak o nic nejde, jsem s malým doma ráda. Ve školce mi ale řekli, že půldenní děti neberou a nabídli mi, že budu platit celodenní školné a oni ho takhle taky budou vést. Ve skutečnosti, ale bude chodit jen na půl dne a já tak nepříjdu o mateřskou. Podle mně je to podvod. Zajímá mně jestli se to, že dítě chodí do školky musí hlásit na sociálku a kdo to hlásí (já, nebo školka?). Nechci na sociálce lhát, nerada bych se dočkala nějakého průšvihu. Slyšela jsem, že se tak dělá všude a hodně holek v okolí to tak dělá, ale fakt se mi to nezdá. Nejraději bych ho tam dala až budu na mateřské s druhým, pak bude vše legální, ale v průběhu roku mi ho už nevezmou… Pořád nad tím přemýšlím . Poradíte mi někdo? Může mi někdo vysvětlit jak to může takhle fugovat? Jakto, že se nepříjde? Proč to tak dělají?
Leo myslím že školka dává sociálce výpis dětí které navštěvují školku a taky si myslím že by to podvod byl a že by se na to došlo.Protože školce by to přece nesedšlo kdyby hlásili že váš malý chodí na půl dne na sociálce jaký by to mělo význam že by chodil na celý den??Nějak to jednání školky nechápu?Každopádně kdyby to prasklo tak tobě seberou rodičák a nikdo se tě na nic ptát nebude,každý měsíc po zpátku se nosí na sociálku potvrzení ze školky o docházce takže hned po měsíci by byl zádrhel.Aspon já si to tak myslím žádné šachymachy v tom dělat nejdou prostě by to nesedělo ani školce a ani sociálce.
Delaji to mimo jine i protoze na puldenni deti nedostavaji stejne dotace na mzdove prostredky jako na celodenni deti… Trida puldennich deti na narok pouze na jednu ucitelku, zatimco na prochazku smi jit pouze se dvema, napriklad. Navic je neobhajitelna ucitelka na plny uvazek.
No, priznejme si, ze to koser proste neni, ale z hlediska skolky je to pochopitelne… A necekej, ze se po nastupu na MD dockas moznosti platit jen polovicni pobyt ditete ve skolce - nam to umozneno nebylo…
L.
Jo, myslim, ze plati jeste podminka, ze neni mozne menit pobyt ditete ve skolce - takze puldenni dite neni mozne prijmout az do ctvrtych narozenin na cely den - coz je docela kvalitni prusvih pri pripadnem nastupu maminky na cely den do prace…
A nemyslim, ze by s timto mela socialka problem, podvod z tve strany to urcite neni… Kdyz je dite nahlaseno na celodenni pobyt do skolky tak to neznamna, ze matka porusuje podminku pro vyplatu RP az do ctyr let veku ditete.
L.
PS: Pozor jeste na to, ze dite mladsi tri let smi do skolky jen 5 krat do mesice bez omezeni hodin, podminka ctyr hodin je jen pro deti trilete. Je to pekny chaos ![]()
No právě, když ho dám na celý den…přídu o mateřskou. Když ho školka ale nahlásí na sociálku jako půldenního (což mi slíbili) a já si ho budu brát odpoledne domů tak o ni nepříjdu. Pochopila jsem to tak, že školka nahlásí na finančáku moje dítě jako celodenní a sociálce jako půldenní a fígl je v tom, že si to ty dva úřady neřeknou. Pokud bude lhát školka, je fi to fuk at si riskujou, ovšem kdybych měla lhát já…například čestně prohlašovat, že je půldenní a ve školce podepsat celodenní, to nechci.
Prosím, kdo to hlásí sociálce a jak?
Leeo,
financak nic nezajima a nikdo mu nic nehlasi…
Skolsky urad potrebuje vedet, kolik ma vyplatit skolce dotaci.
Socialku zajima pouze potvrzeni o konkretnim mesici - zda je dite hlaseno na skolsky urad jako puldenni nebo celodenni je jim fuk.
Ty se zadneho podvodu nedopoustis…
L.
socílku ale musí zajímat jestli je půldenní nebo ne, pokud by totiž nebylo neměla by mi vyplati mateřskou. Jak se to teda doví?
já teda nevím, diskuzi jsem prolítla jen letem světem..
ale moje zkušenost>..
Kačka chodí na půl dne - abych nepřišla o mateřskou. Musela jsem hlásit, že nastupuje do školky na pracáku - jen prohlášení, ale vynutili si jej.
Kačenka může případně být ve školce dýl - ale je to jen na dohodě a na tom, že třeba další den nepřijde - prostě daný počet hodin za měsíc, který mi každý měsíc vykazují a já jej nosím na socku.
Co se týče evidence na celý den..
Já toto „musela“ podepsat a „musím“ hradit také..Ale vysvětleno mi to bylo tak, že když podepíšu jen na půl dne, budu platit jen půlden, tak i kdyby spadl barák, já se stavěla na hlavu, tak dítě může jen na půl dne a to celý školní rok - bez vyjímky, bez možnosti změnit na celý den. Což třeba v mé situaci si to prostě nelajsknu. Já vím prd, jestli nebudu potřebovat za měsíc nastoupit do práce a malou nechat ve školce na celý den.
Ahoj
jestli tomu dobře rozumím: dítko bude chodit do školky jenom půl den, ale platit se bude za celý? Tak ty potom na sociálce přece nelžeš - dítě chodí do školky na půl den a že platíš celý, to je přece nemusí zajímat…
Lhala by jsi přeci v tom případě, kdyby dítko chodilo na celý den a vy na sociálce tvrdili jenom půlku (takové případy také znám)…
Já kdybych mohla, tak to dítko do školky dám - přeci jenom se tam naučí více věcí než doma s mámou - já mám tu smůlu, že je nevezmou ještě dlouhou dobu …
Věra
Ahojky ,ve školce kam chodí moje holky ,teda ed jen prostřední holčička Adelka ,po mě nikdy nic takového nechtěli u nás je jasně stanoveno ,že děti chodící domů po obědě platí školné 300kč a děti chodící domů až odpoledne platí školné 500kč .Nechápu systém v té vaší školce ,protože tyto poplatky jsou jasně stanoveny uřadem .Na socialce jsem pouze doložila ,že malá chodí jen na pul dne tenkrát to bylo na 5 dní v měsíci.Ted jdeme k zápiosu a mladší dcerou a je to stejné tak jak jsem popsala výše.Podle mě je to nesmysl ,jen ti možná nechtěji říct ,že pokud jsi doma nemusí dítě chodit do školky.Jinde to oznamují přimo,když se optáš na možnosti umístění.Mě vždycky zatím vyhověli .
Majdalenka
Ahoj,
koukám, že v tom je pěknej zmatek ![]()
Kuba nastupuje do školky v březnu a když jsem se informovala, jak je to s cenou (taky chceme jen na půl dne), tak nám řekli, že musíme platit normálně jako kdyby tam byl celý den, protože na „půldenní“ děti prý nemají kolonky v účetnictví nebo tak něco!
A pak se v tom vyznejte! ![]()
Tak ji dej do soukrome skolky a mas klid, ne?
Kdyz to vezmu kolem a kolem, ja kuprikladu potazmo platit na cizi dite, ktere ve skolce neni, tak jak by melo (ted nevinim tebe, ale skolku, ze lze a ziskava si vetsi penize od statu - cili od nas a to se mi teda nelibi…)
R.
Ahoj holky,
díky moc za příspěvky,pomohly jste mi v rozhodování. Tohle tedka řeším taky. Malého chci dát od září do školky, původně jsem byla rozhodnuta pro 4 hodiny denně, pak mi známá sdělila ,že větší šanci na umístění mají děti , které jdou na celý den a pak je na mě , kdy si ho budu chtít brát domů. (u nás je dost velký nával v MŠ a šance tak 1:2) .O nemožnosti změny docházky jsem teda nevěděla, to by byl docela průšvich až bych chtěla jít do práce.
Ještě mě zajímá jestli jsi můžu dát přihlášku do více školek nebo jen do jedné . Asi před rokem v TV novinách proběhla reportáž,že chtějí pro:,–(it podání pouze jedné přihlášky a o neumístěných dětech budou rozhodovat ředitelky MŠ. Což se mi zdá teda dost nespravedlivé a nevím jestli to už prošlo.
Díky Apolena
Raduklo, přesně tak, taky mi to právě vadí. I když to mám být já kdo tatko udělá. Není to fér.
Apoleno, ty to máš jednodušší v tom, že budeš na Md s druhým dítětem, takže na to první mateřskou pobírat nebudeš, takže o ni ani nepříjdeš. Dáš ho normálně na celý den.
no jsem z toho dost špatná, nechci podvádět, chápu i tu školku. Minulá vláda totiž vymyslela, že umožní maminám v posledním roce MD hledat si v klidu práci. Socani posbírali předvolební body a zaplatit to má školka. Školka přece není charita.
Soukromá školka nebo jiná, kde mají málo dětí a jsou rádi za každý kus by ho nejspíš vzala normálně jako polodenní. ALE: musela bych ho vozit , což není problém, ale asi by to bylo blbé běhat pro něho přes půl města s miminem, když mám školku pod nosem. Nebo až nastoupím do práce bude jednodušší vyzvedávat ho v bydlišti, pak bych ho dávala už legálně do té „naší“ školky a znovu by si zvykal na jiné děti…
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.