Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj maminky, prosím o radu, co by dítě mělo umět než nastoupí do školky… prosím o radu ty, které už měly dítko ve školce vloni. Protože spousta mamin radí stylem „jedna paní povídala“ a ředitelka nám říkala to a to..... takže:
1. Mělo by dítě umět papat i příborem? Nebo stačí lžička?
2. Jak postupují, když se dítě během poledního spánku počůrá?Mít náhradní pyžamo přibalené?
3. V čem mívají ve školce náhradní oblečení? Stačí sáček na věšák?
4. Co když chlapeček je zvyklý čůrat v sedě? Nebo jak ho rychle naučit čůrat na chlapečka? /my to měli ztížené tím, že máme i holčičku, takže to bylo jednodušší a pochopitelnější pro dítě aby seděli na záchodě stejně/
Přece jen nám ředitelka při zápisu radila spoustu věcí,ale jak se ten nástup blíží, spousta věcí přece jen řečena nebyla… a celý den být mimo dohled dětí, je to hold změna i pro matku, že.
Díky moc za vaše cenné rady..
Zdraví
Rachel a dvojčátka
Jo a ještě - myslíte, že křičí na dítě když třeba vybryndá polévku nebo se počůrá do té postýlky? Nebo nespí???
Rachel
Rachel, u nás stačilo, když dítě jedlo samo lžičkou. Příborem je učily od tří let, u některých čekaly učitelky i dýl. Pokud máš dítě zvyklé spát ještě v plínce, v některých školkách to učitelky respektují, je pro ně jednodušší pohlídat plínku než převlíkat postýlku. Na děti se ve školce nekřičí, to jsem opravdu nezažila. Spousta dětí ve školce brindá kolem sebe a jsou na to zařízení, uklízečky jsou při jídle v pohotovosti =o). Když nespí a není zvyklý spát, v některých školkách je pro tyhle děti separé místnost, kde si potichu hrají, jinde děti musí aspoň ležet s ostatními, většinou usou taky, ale pro zatvrzelé nespavce je to utrpení. Náhradní oblečení je jak kde. Někde ho chtějí mít v podepsaném látkovém sáčku, někde v igelitce ve skříňce, někde jenom navolno složené v přihrádce skříňky. Náhradní jsme museli mít slipy, punčocháče nebo tepláčky, košili, mikinu, ponožky. Pyžamko nebylo potřeba, v případě počurání učitelky převlíknou dítko do něčeho z těch náhradních věcí a když není, tak se prostě od někoho půjčilo a pak jsme to vyprané vraceli. A s tím čuráním? To je věc zvyku, hodně kluků čurá doma vsedě, nepřeučuj ho, jednou to jeho manželka ocení ![]()
Mluvím jak chytrá kniha, ale prošli jsme se synem 4 školky než jsme se přestěhovali, snad už, natrvalo.
Ahojky,
ještě nemáme zkušenosti, ale od září nám to taky začne, no a co tak píšeš - ptáš se, mi připadne, že ti nejlíp poradí ve školce kam děti nastupují, protože takhle to pořád bude " jedna paní povídala". poměry v každé školce jsou jiné..si myslím ![]()
jinak u nás: holky jí příborem bezpečně jen brambory - ani se nás na to nikdo neptal, necháváme to až budou starší a obratnější, náhradní oblečení snad někam strčím ve školce (zjistíme za provozu), když se v poledne počůrají ( u nás nepředpokládám
tak druhý den vezmu čisté, nebo si vezmou to náhradní oblečení, řekla bych, že na dítě snad nikde nekřičí - to bychom asi měnili školku - i když díky přeplněnosti nevím za jakou, bryndání u jídla - na to jsou snad ve školce učitelky zvyklé…už se těším, jak budu poznávat co měli děti k obědu dle skvrn na triku ![]()
hlavně ať to děti pěkně vezmou a ve školce se jim líbí, ostatní se vypiluje za pochodu ne?
měj se
Zdenik
Rachel, v první řadě žáleží na školce,ale určitě se s tím nenervuj!!! V každé školce jsou zvyklí na nové děti a rozhodně chápou individuální návyky z domu.
Myslím si, že úplně stačí, když dítě jí lžičkou (příbor by mělo zvládnou něž jde do školy).
V případě, že se dítě počůrá, tak měj nachystané náhradní oblečení (pyžamko, kalhotky, punčocháče atd.), aby se nemuselo stydět, že si nemá co oblíknout. Jinak na to upozorni i učitelku, že se to může stát - bude si prcka víc všímat a líp to tak zezačátku uhlídá ![]()
Náhradní oblečení se ukládá v každé školce jinak - někde stačí přihrádka, jinde mají ušíté kapsáře nebo pytlíky. To musíš omrknout přímo u vás.
A co týče křičení, tak doufám, že u dětí stále pracují profesionální a vzdělané učitelky ![]()
Mimi teprve čekám, ale zkušenosti mám z té „druhé“ strany, tak jsem ti snad aspoň trošku poradila ![]()
Pěkně si to užijte a nedělej si zbytečné starosti ![]()
Tak přesně tyhle otázky jsem si kladla loni a úplně zbytečně.
Děcka jedí lžící, příborem až poslední rok.
Náhradní oblečení mají v batůžku v šatně - spodní prádlo, punčocháče, ponožky, tričko, pyžámko, ale pokud tam náhodou něco chybí půjčí jim školkovské.
Ještě na ně nikdy nikdo ve školce nekřičel. ![]()
Mám lehce jiný dotaz.
Co podle vás znamená, že je dítě zralé na školku? Jak dítě do školky připravit? Nastoupila jsem v červenci do práce a měla jsem syna s chůvou, teď nastupuje do školky a okolí mě varuje, že syn není zralý a měla bych ho nechat dál s chůvou.
Co syn umí:
Kde bude asi problém:
Vím, že se děti chovají ve školce jinak než doma s rodiči a stejně to zkusím, ale přijde vám to opravdu tak hrozné. Mně nepřijde, že se nějak významně odlišuje od ostatních tříletých.
Souhlasím s okolím. Nepřijde mi, že je připraven být mezi 25 dětmi.
Ještě k úvodním otázkám. Podle mě je dítě připravené na školku, když je soběstačné a potřebuje jen občasnou dopomoc a vedení. (Dorozumí se, obléká se a svleka, včetně bot, zvládá toaletu bez nehod, nají se i napije sám). Učitelky samozřejmě pomáhají, zapnout zip u bundy, otočí tepláky co jsou na ruby, upozorní na boty křížem,…)
Jak připravit? Vše procvičovat, opakovat.
A nemůže ještě zůstat s chuvou? Body 2, 4 a 5 mi skutečně přijdou jako problém
Podle mne samo o sobe neni z toho problem na zactku skolky skoro nic, ale je problem, ze je toho tolik. Pocitala bych minimalne s a variantou, ze to neda.
Pokud má zakladatelka „potřebu“ jej dát do školky, volila bych asi soukromou, kde je míň dětí a víc pečujících tet. Základní věci umí a zbytek by dotáhl kolektiv.
Náš mladý je ve školce naprosto jiné dítě než doma. Doma nehrozí, aby vydržel u jídla, ve školce sedí jak zařezaný, poslouchá tety.
Do státní a velkého kolektivu bych jej nedávala. Rozhodně mu kolektiv podobně starých dětí prospěje.
Já mám necelýho 4 leťáka, chodil od 2 let do soukromé školky a tam fakt na ně byl čas. Má opožděný vývoj řečí - ve stejném věku na tom byl o moc hůř než vy a v tom malým kolektivu nebyl problém. Teď nastoupil do státní a mluví teda na jeho věk tragicky, ale když jsem to probírala s personálem, chápou diagnozu a ví, že jsme pod dohledem logopeda a snaží se mu vrámci možností vyjít vstříc.
Příspěvek upraven 09.09.17 v 15:47
Dite pripravene na skolku nema pravidelne nehody, uvědomuje si potrebu a řekne si/dojde si na záchod. Pokud neco pozrebuje, rekne si o to a okoli mu pri trose snahy rozumí. Zvlada odlouceni od maminky, je schopné poslouchat pokyny jiné autority, zvládne kratší organizovanou činnost. Frustarci neresi primarne agresi. Pozna si sve oblečení, naji se lzici, z vetsi casti se oblekne samo.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.