Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše:
Jsou mu 3 roky. U chůvy být nemůže, protože bude hlídat své vnouče.
@srpen89 on se sám nají. Sní všechno, co má na talíři, nakrájí si maso i knedlíky, ale pak odhodí příbor a jde na to rukama a nakonec se utře do lidí okolo a do sebe. Přitom vstává, poposedává, lehá si.
@lucenka měla jsem u staršího, co tam měl kluka, který ho v 5 letech kousal a bouchal kvůli hračkám. Řešilo a vyřešilo. Podle mě to je do určité fáze normální. Mám 2 děti a taky se tu a tam servou a to to pořád řešíme.@Anais nemáme tu soukromou školku. Nejbližší je 35 km. Není v našich možnostech ho tam vozit.
Na záchod chodí sám, nemá problém, hlídá se. Problém je jen v cizím prostředí, kdy zapomíná. Pak při čůrání ve stoje, kdy se tak 1-2× denně připočůrá. Když bude sedět, tak není problém.
Umí se obléknout komplet včetně bot. Občas se mu povede i zip.
Protože mám v okolí několik učitelek a to i těch ze školky. Na ty jsem právě používala argument, že ve školce to bude jiné než doma.
malá nastupovala a mluvení katastrofa a i tak nějak jsme doufali že školka jí s řečí pomůže
a od prosince mega zlepšení, i logopedka koukala
ale ostatní věci zvládla. Na wc si řekla nebo sama došla, u jídla taky ok a teda nelíbilo by se mě a hlavně Vali aby jí cizí dítě špinilo jídlem, ta agresivita bude problém
Dítě musí být samostatné a agresivita bude problém když je ve třídě 25 dětí ![]()
Jako největší problém bych viděla to vztekání a házení věcma, taky bordel u jídla, ale i tak bych školku zkusila, děti se tam často chovají jinak. Moje tříletá dcera nastoupila teď do školky, mluví málo, ve školce prý vůbec, oblékne se jen s pomocí, zatím ve školce nic nejí, přesto nikdo nemá problèm, naopak ji učitelky chválí, že je společenská, zapojuje se, nepláče. Jsou ve třídě jenom tříleťáci, na záchod prý chodí hromadně každou hodinu, učitelky jim pomáhají, některé děti krmí s pomocí kuchařek, když jdou ven s oblékáním pomáhá i uklízečka, jedná se o běžnou státní školku, ale přístup se mi zdá skvělý.
Moc děkuji všem za reakce. Upřesním, proč jsem se ptala. Syn má diagnózu a během léta jsme to dotáhli na doporučení asistenta pedagoga od psycholožky, kde jsme byli poslední týden o prázdninách. Byla jsem se na to zeptat ve školce a tam mi bylo řečeno, že to rozhodně nemám dál řešit, že se chová jako normální tříleté dítě. Tříleté děti prostě občas někoho kousnou/bouchnou, mívají nehody, hůř jí (mám mu dát bryndák), že se jim tam občas děti vzteknou… Prostě to nemám řešit a oni asistenta rozhodně nechtějí. Prý pokud se sám obléká, tak je velice šikovný.
K tomu mi právě řekli, že dítě se bez rodičů chová jinak. S čímž samozřejmě souhlasím, ale psycholožka mě upozorňovala na to, že dítě bez diagnózy se většinou chová bez rodičů lépe a dítě, které má problém, tak se chová hůř, protože se snadněji unaví a je to pro něj celé stres a tím stresem se projeví víc negativní chování.
Budu dávat cca od prosince dceru do školky ve dvou a třičtvrtě. Myslím, že na tom je podobně, možná ještě trochu hůř než tvůj syn. Odborníci a zvláště logopedka mi výrazně školku doporučili. Jsem naprosto přesvědčena, že se děti chovají ve školce výrazně jinak. Dcera je sama, nemusí se s nikým dělit a až teď při pobytu z vrstevníkama jsem zjistila, že se taky brání dost agresivně, pošťuchuje, kouše apod. Ale zrovna tohle se doma sama jen těžko naučí, k tomu právě potřebuje kolektiv. Ze samostatností jsme v některých věceh teprve na začátku, vztekat se taky umí pěkně. Já jako rodič jsem však absolutně neobjektivní osoba a nechám na učitelkách ať posoudí zda dcera školku zvládá nebo ne. Pokud nebude zvládat, dá se vše ještě řešit asistentem pedagoga… Takže pokud Vám sami učitelky daly na jevo, že syn zvládá, vůbec bych to neřešila…
@Ivka87 učitelka ho viděla 30 minut u zápisu, kdy se válel po zemi, jecel a kopal do dveří. Zbytek má zprostředkovaně ode mě.
Na ostro jde v pondělí. Teď byl doma nemocný.
Tak pokud ho viděla v takovém afektu a nevadilo jí to, tak asi dobrý… Ne já si opravdu myslím, že přesně proto je ve školce zkušební lhůta a dítě se může v kolektivu chovat velice odlišně než doma. Přeji mnoho sil!
@Anonymní píše:
@Ivka87 učitelka ho viděla 30 minut u zápisu, kdy se válel po zemi, jecel a kopal do dveří. Zbytek má zprostředkovaně ode mě.
Na ostro jde v pondělí. Teď byl doma nemocný.
No skvělý, vážně bych chtěla, aby moje dítě chodilo do školky s takovým spratkem, chudáci učitelky, to je síla. Začněte ho slušně vychovávat nebo se z něj zblázníte, s dcerou chodí do školy několik takových spratků (kluků i holek), rodiče bezradní, děti ve třetí třídě absolutně nezvládají a bude jen hůř. Kamarádka nedonutila přes léto spolužačku dcery si denně zapsat jednu větu do sešitu. se synem je na tom podobně. A znám jich x…A začíná to přesně takhle. U nás si dítě vztekem nic nevymůže. A chápe to už i ten 2,5 prcek.
Občasné nehody jsou ve školce u mrňousů celkem běžné. Ze začátku to občas postihne i děti, které jsou jinak vzorňasové. Jídlo se naučí, jestli si umí navíc sám nakrájet jídlo, bude za hvězdu. Spousta dětí jde do školky a sotva zvládají bagrovat lžící. Problém můžou být ty výbuchy vzteku, ale jak se tu psalo, děti se často ve školce chovají úplně jinak. Vyzkoušej a uvidíte.
@enny3 nemáme spratka, máme dítě s diagnózou, i když zatím pořádně nevíme, co mu je. Odborníci se nemohou shodnout. Třeba ta scéna ve školce byla moje chyba. Šli jsme tam v době spaní. Nestihla jsem jeden z jeho rituálů a byl rozhozený už z toho, pak po něm chtěla učitelka reakci a konec. Přitom třeba na dni otevřených dveří byl relativně v pohodě a celkem si tam i hrál.
Ale nebyl sám, kdo ječel. Ještě tam plakalo několik dětí.
První dítě je úplně jiné. Toho mi ze školky chválí. Nemá problémy plnit si povinnosti. Nevzteká se. Není agresivní. Takže myslím, že ve výchově problém není.
A ne, vztekem si nic nevymůže. Klidně ho nechám válet se v kalužích a nevymůže si nic. Od psycholožky máme doporučeno, abychom krizové situace co nejvíce eliminovali. To neznamená, že když bude ječet, tak mu vyhovím, ale nenechám to dojít tak daleko a budu tomu předcházet. Třeba ho nenechám, aby si vybral, protože vybírání nechápe. Vysvětlím mu všechny situace s předstihem a tak podobně.
@Anonymní píše:
@enny3 nemáme spratka, máme dítě s diagnózou, i když zatím pořádně nevíme, co mu je. Odborníci se nemohou shodnout. Třeba ta scéna ve školce byla moje chyba. Šli jsme tam v době spaní. Nestihla jsem jeden z jeho rituálů a byl rozhozený už z toho, pak po něm chtěla učitelka reakci a konec. Přitom třeba na dni otevřených dveří byl relativně v pohodě a celkem si tam i hrál.
Ale nebyl sám, kdo ječel. Ještě tam plakalo několik dětí.
První dítě je úplně jiné. Toho mi ze školky chválí. Nemá problémy plnit si povinnosti. Nevzteká se. Není agresivní. Takže myslím, že ve výchově problém není.
A ne, vztekem si nic nevymůže. Klidně ho nechám válet se v kalužích a nevymůže si nic. Od psycholožky máme doporučeno, abychom krizové situace co nejvíce eliminovali. To neznamená, že když bude ječet, tak mu vyhovím, ale nenechám to dojít tak daleko a budu tomu předcházet. Třeba ho nenechám, aby si vybral, protože vybírání nechápe. Vysvětlím mu všechny situace s předstihem a tak podobně.
Jestli máte dítě s diagnózou, tak byste měli před začátkem docházky navštívit PPP nebo SCP a mít nějaká podpůrná doporučení.
@kotyk to samozřejmě máme, včetně doporučeného asistenta, ale školka ho nechce. Resp. učitelky ho odmítly, že to zvládnou bez toho, že se chová úměrně věku a nemám to řešit. Proto jsem se ptala, jestli to je opravdu tak v pohodě, jako se tváří učitelky.
Dala bych do školky..
Jestli se 3 letý obleče jak popisuješ, tak bych řekla že možná bude patřit mezi jediné..
Mám kamarádku ve školce a říkala, že každému malému 3 letému, v těch nejmenších třídách pomáhají.. Buď přetáčejí otičky, zapínají zip, převracejíi kalhoty atd..
Vento týden v naší školce bylo krušno.. Děti křičely bez maminek až ven. Bylo jich asi 5 co opravdu hodně řvali.. Náš, když to viděl tak taky..
V pá, už jsem přišla pozdravil a už si zvykl a všechny děti už seděly u učitelky na bobku..Nic to neznamená, že se tak vztekl, pokud se bál jít do školky.. poprní..
Klidně bych se domluvila s učitelkou, aby mu daly nějakou utěrku na utření po jídle..
Jako zase si myslím, že tak nevyčníváte, protože vím, co mi říká, kamarádka co pracuje u tříletých, že hormada dětí si neumí trefit do záchodů- chlapci, nesplachují, ruky si sami neumýváají, holčičky si vůbec neutírají pipku, nejsou vedené.. takže… nejste v tom sami..
A stolečky po jídle, když si jdu pro kluka po obědě je jedna velká… jak po prasátkách..
Musí jíst sami, nekrmí, musí sedět, ale prostě taky jsem tam děti, co jim kápne a nebo se jim něco přivyleje..
Bud ot půjde a nebo ne.. Znám případ, kdy dítě vypsali, ze školky, protože neumělo jíst. Jedlo i polévku, že jedlo rukama - hrabalo se v otm, a neumělo lžíci..
@Anonymní píše:
@kotyk to samozřejmě máme, včetně doporučeného asistenta, ale školka ho nechce. Resp. učitelky ho odmítly, že to zvládnou bez toho, že se chová úměrně věku a nemám to řešit. Proto jsem se ptala, jestli to je opravdu tak v pohodě, jako se tváří učitelky.
Tohle mi prijde zvláštní. Mamka ve školce učí, dítě s diagnozou mají také a asistent je nutnost. Protože jinak se v klidu nenají ostatní děti, kazí jim hry a venku lita jak prasteny, takže s ním musí vždy někdo byt. Což ve dvou ucitelkach, 25 dětech a bez asistenta teda nejde
@Tichošlápek on jim kazit hry nebude. Spíš bude někde v koutku a nebude si jich vsimat. Obvykle si děti nevšímá, když si nevsimaji ony jeho.
Tak uvidím, jak to bude vypadat.
Přiznávám, že se bojím, že ho nechají svému osudu a nebudou ho řešit a pak mi řeknou, že to nedává a místo toho, aby se řešil asistent, tak ho vyloučí.
@Anonymní píše:
@Tichošlápek on jim kazit hry nebude. Spíš bude někde v koutku a nebude si jich vsimat. Obvykle si děti nevšímá, když si nevsimaji ony jeho.
Tak uvidím, jak to bude vypadat.
Přiznávám, že se bojím, že ho nechají svému osudu a nebudou ho řešit a pak mi řeknou, že to nedává a místo toho, aby se řešil asistent, tak ho vyloučí.
co má za diagnozu? Pokud má mít asistenta tak je k tomu důvod a z jakého důvodu má mít asistenta ![]()
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.