Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Tichošlápek píše:
Tohle mi prijde zvláštní. Mamka ve školce učí, dítě s diagnozou mají také a asistent je nutnost. Protože jinak se v klidu nenají ostatní děti, kazí jim hry a venku lita jak prasteny, takže s ním musí vždy někdo byt. Což ve dvou ucitelkach, 25 dětech a bez asistenta teda nejde
S tím souhlasím
@Markéta80 zatím má jen opožděný vývoj řeči, ale mezi řečí mi všichni říkají, že to vypadá na dysfázii, ale je ještě malý na to, aby to bylo oficiální.
Asistenta prý hlavně na to, aby mu tlumočil a usměrňoval třeba v tom jídle a dalším, kdy potřebuje, aby mu někdo připomínal, co se má dít a co se děje. Potřebuje víc individuální přístup. Takto mi to bylo vysvětlené. V papírech nic detailního není.
Dcerce byly v srpnu tři roky a popravdě se sama nástupu do školky (jde v říjnu) bojím, ale to, co píšete vy nedělá (vztekání, patlání, nehody u čůrání). Nešla by třeba nějaká menší školka, kde bude na synka víc času? Naše dcerka jde do lesního klubu…
@Anonymní píše:
@Markéta80 zatím má jen opožděný vývoj řeči, ale mezi řečí mi všichni říkají, že to vypadá na dysfázii, ale je ještě malý na to, aby to bylo oficiální.
Asistenta prý hlavně na to, aby mu tlumočil a usměrňoval třeba v tom jídle a dalším, kdy potřebuje, aby mu někdo připomínal, co se má dít a co se děje. Potřebuje víc individuální přístup. Takto mi to bylo vysvětlené. V papírech nic detailního není.
a co logo školka? V běžné mš na něj nebudou mít čas takže se mu nikdo nebude věnovat jak dítě potřebuje
aby pak dítě nebylo odstrčené
. Je mě jasné že tam nechtějí někoho cizího, ale tady jde přece o to dítě. Budou tam 2 učitelku na min 20 dětí ![]()
@Markéta80 budou tam 2 učitelky na 27 dětí s tím, že to je smíšená školka a většinu času je na ně jen jedna, protože i když tam jsou obě, tak ta druhá se věnuje předškolákům.
Logo školka tu není ani v dosahu. Když jsem hledala, tak jsem našla až 60 km daleko. Soukromá s menším počtem je kolem 35 km. Nejblíž - cca 20 km - je speciální školka, ale ta se zaměřuje na děti, které jsou na tom podstatně hůř - děti po DMO, děti s MR a tak podobně. Školka s menším kolektivem by byla super řešení, ale možnost není. Řešili jsme to celé léto. Zatím jsme vyřešili, že tam nebude spát a budeme si ho střídat s manželem a babičkama.
@Anonymní píše:
@Markéta80 budou tam 2 učitelky na 27 dětí s tím, že to je smíšená školka a většinu času je na ně jen jedna, protože i když tam jsou obě, tak ta druhá se věnuje předškolákům.
Logo školka tu není ani v dosahu. Když jsem hledala, tak jsem našla až 60 km daleko. Soukromá s menším počtem je kolem 35 km. Nejblíž - cca 20 km - je speciální školka, ale ta se zaměřuje na děti, které jsou na tom podstatně hůř - děti po DMO, děti s MR a tak podobně. Školka s menším kolektivem by byla super řešení, ale možnost není. Řešili jsme to celé léto. Zatím jsme vyřešili, že tam nebude spát a budeme si ho střídat s manželem a babičkama.
takže na něj nebudou mít čas což je na nic
,ten asistent by mu to právě nahradil, pracoval by s ním takhle když nebude vědět co se po něm chce tak ho tam nechají at si dělá co chce
. Tole je blbý že tam neni nic v okolí, nebo poptat se v jiné školce kvůli asistentovi.
@Markéta80 ve městě je jediná školka. Pak jsou v okolních vesnicích, všechny 10 km a dál, ale pokud tam nebudeme mít TP, tak je bez šance.
@Anonymní píše:
@kotyk to samozřejmě máme, včetně doporučeného asistenta, ale školka ho nechce. Resp. učitelky ho odmítly, že to zvládnou bez toho, že se chová úměrně věku a nemám to řešit. Proto jsem se ptala, jestli to je opravdu tak v pohodě, jako se tváří učitelky.
V poho to není. Školka musí respektovat doporučení SPC. Máme u nejmladší podobnou diagnózu, akorát ne dysfázii, ale ADHD. Opožděný vývoj řeči. Navíc má i motorické problémy. Inteligencí i sociálně nad průměrem, ale bez asistenta to nešlo. Bylo to nebezpečné pro ní, pro děti, i pro učitelky. A i s asistencí to občas skřípe.
@Anonymní píše:
Dysfázie nemá ni společného s tím, že se dítě neumí vůbe chovat, bije děti a vzteká se. Asistenta bych mu určitě vyběhala.
@enny3 to se pleteš. Dysfázie s tím má společného hodně. U něj se takovéto chování objevuje a projevuje jen v době, kdy je ve stresu kvůli tomu, že nerozumí a neumí se dorozumět.
Děti nebije, ale strká do nich a nikdy si nezačíná. Pokud se mu něco nelíbí a dítě ho opakovaně neposlechne, tak ho odstrčí.
Když je ve větším kolektivu, tak se hodně snaží, ale snadněji se unaví a když je unavený, tak dělá větší blbosti a potřebuje, aby se na něj víc dohléhlo. Třeba u toho jídla a připomnělo se mu, že musí na záchod, má si stáhnout i trenky a tak podobně.
Teď o víkendu jsme spolu sami a za celý víkend nebyl nejmenší problém. Nevzteká se, spolupracuje, nepatlá a neměl jedinou nehodu. Ale je to v tom, že jsme jeden na jednoho a nejsou krizové situace.
Ale třeba v týdnu se provztekal celým odpolednem, protože byl unavený a krizi způsobily i relativní drobnosti.
PS: Chovat se umí, ale dá to víc práce než třeba u staršího syna. Ještě potřebuje větší pomoc od dopělých.
@Anonymní píše:
@enny3 to se pleteš. Dysfázie s tím má společného hodně. U něj se takovéto chování objevuje a projevuje jen v době, kdy je ve stresu kvůli tomu, že nerozumí a neumí se dorozumět.
Děti nebije, ale strká do nich a nikdy si nezačíná. Pokud se mu něco nelíbí a dítě ho opakovaně neposlechne, tak ho odstrčí.
Když je ve větším kolektivu, tak se hodně snaží, ale snadněji se unaví a když je unavený, tak dělá větší blbosti a potřebuje, aby se na něj víc dohléhlo. Třeba u toho jídla a připomnělo se mu, že musí na záchod, má si stáhnout i trenky a tak podobně.
Teď o víkendu jsme spolu sami a za celý víkend nebyl nejmenší problém. Nevzteká se, spolupracuje, nepatlá a neměl jedinou nehodu. Ale je to v tom, že jsme jeden na jednoho a nejsou krizové situace.
Ale třeba v týdnu se provztekal celým odpolednem, protože byl unavený a krizi způsobily i relativní drobnosti.
PS: Chovat se umí, ale dá to víc práce než třeba u staršího syna. Ještě potřebuje větší pomoc od dopělých.
Nemá to s dysfázií nic společného- https://cs.wikipedia.org/…ysf%C3%A1zie
S dcerou chodí do tříády chlapec s Aspergerem, ten je agresivní, je to hrůza, na ní už se naštěstí nezaměřuje, ale co mě to stálo sil, než jsem toho docílila. Hrůza, nejsem pro integraci takových dětí k normálním..Však sis odpověděla sama- já bych si ho nechala doma a vněovala se mu, neplacené volno si třeba vem a když do školky, tak jedině s asistentem. Nesnáším agresivní děti, je třeba s tím zatočit hned v předškolním věku, bude to jen horší. Nikd emu nebude nikdo ustupovat- děti, učitelka ve škole- určitě ne s diagnozou dysfázie, ADHD nebo tak něco je něco jiného, ale stejtejně agresí nikde ničeho nic nedosáhne a vy to budete muset pořád řešit..
@enny3 jeho vztek je důsledkem dysfazie. Nerozumí, nechápe a projeví se to vztekem. Řešili jsme to s psycholožkou a je to u dysfatickych dětí časté. Až začne rozumět a mluvit, bude se to lepšit. Stejně tak agresivita. Až se domluví, nebude mít důvod se bránit fyzicky. I kdyz on není útočný typ, jen se brání. Brání se neadekvátně, ale sám od sebe agresivní není.
Dg. ADHD zatím nemá, ale děti s dysfazii ji často mají. Co není, může být.
Doma si ho nechat nemůžu. Musim do práce. Nemuzu si dovolit být doma zadarmo. Odpoledne si ho budeme střídat. Spíš se budu snažit o toho asistenta.
@Anonymní píše:
@enny3 jeho vztek je důsledkem dysfazie. Nerozumí, nechápe a projeví se to vztekem. Řešili jsme to s psycholožkou a je to u dysfatickych dětí časté. Až začne rozumět a mluvit, bude se to lepšit. Stejně tak agresivita. Až se domluví, nebude mít důvod se bránit fyzicky. I kdyz on není útočný typ, jen se brání. Brání se neadekvátně, ale sám od sebe agresivní není.
Dg. ADHD zatím nemá, ale děti s dysfazii ji často mají. Co není, může být.
Doma si ho nechat nemůžu. Musim do práce. Nemuzu si dovolit být doma zadarmo. Odpoledne si ho budeme střídat. Spíš se budu snažit o toho asistenta.
i dítě, které se nedomluví se dá naučit, že agresivitou ničeho nedosáhne.
@enny3 Klinický obraz vývojové dysfázie často provází emoční labilita. Když překročíš stín wikipedie, je to celkem snadno dohledatelné i v online skriptech. Plus musíš počítat s tím, že dítě může být opožděné v různých intelektových složkách, takže jeho sociální schopnosti můžou být klidně o rok zpět. Na druhou stranu doma v separé to asi dost těžko dožene. Reálný nácvik nic nenahradí.
Každopádně souhlasím s tím, že pokud má dítě problémy s emoční stabilitou tak, že ubližuje sobě nebo ostatním, případně navazuje kontakt hodem lopatkou na cíl, je prostě nutné, aby mu někdo stál za zadelí. No a k tomu účelu SPC doporučilo asistenta. Kdybych se dověděla, že školka přijala takové dítko a nepovažuje asistenci za nutnou, taky bych rozhodně neplesala. Stačil mi rok syna na ZŠ, kde rodiče takového dítka odolávali doporučení navštívit poradnu.
@lucenka píše:
i dítě, které se nedomluví se dá naučit, že agresivitou ničeho nedosáhne.
Pokud dítě trpí současně emoční labilitou, pak nedá. Ono není agresivní cíleně, aby něčeho dosáhlo. Ale jde nahradit jedno reflexivní chování jiným, akorát je to těžká práce na dost dlouhou dobu.
Máte doma předškoláka nebo prvňáčka?
Přidejte recenzi své školce, sdílejte zkušenosti a pomozte ostatním rodičům s výběrem.
PDF ke stažení a tisku zdarma.
Omalovánky, spojovačky, doplňovačky a další. Trénink zrakového vnímání i logického myšlení pro vaše dítě.